Черна котка в Шотландия носи пари, ако напусне къщата в Англия, идват болести

08.09.2021 03:00 Пламена Томева

Заради силния ген в света няма по-разпространен цвят мъркащи любимци

Погалете черна котка само за секунда и ще получите верен приятел за цял живот. През вековете обаче тези тъмни, красиви и дружелюбни котки живеят със стигмата на културно-историческите митове, суеверия и приказки, благодарение на които хората ги почитат безрезервно или се страхуват от тях.

За щастие, последните данни показват, че е мит, че черните котки се осиновяват по-рядко от тези с други цветове, сочат данни на Американското дружество за превенция на жестокостта към животните (ASPCA). Работниците в приютите обаче все пак забелязват негативно настроение към черните котки заради продължилите твърде дълго безпочвени суеверия. Изненадващо за някои е, че наред със страховете от чисто черни котки се разпространяват и положителни убеждения за тях. В някои страни например се приема за късмет някое от тези царствени създания да пресече пътя ви по всяко време на деня или нощта.

По данни на ASPCA в света има повече черни котки от всеки друг цвят, тъй като при тях този ген е най-доминиращ. Широкото им разпространение развихря страховете и надеждите на хората от векове. Ето част от най-честите суеверия.

Черните котки са

маскирани вещици

Ако сте изплашени, когато видите черна котка, това вероятно се корени в средновековния фолклор, който продължава да уронва репутацията на тези достойни създания. Черните котки отдавна се свързват с вещици и магьосничество. Говори се, че всичко започнало някога, когато черна котка се втурнала в къща, за която се смятало, че е обитавана от вещица. През Средновековието черните котки се приравняват с черната магия. Смятало се, че нощем черните котки са скитащи вещици или демони във формата на животно, изпратено от вещица да шпионира хората. От началото на XIII век в Европа до процесите срещу вещиците от Салем през XVII век в щата Масачузетс черните котки били убивани заедно с тези, които били смятани за вещици. Така черните котки се превърнали в икони на всичко, свързано с магьосничество, особено около Хелоуин.

Черните котки носят

лош късмет

Най-често черната котка се свързва с лош късмет и, за съжаление, смърт. Този страх от черни котки, изглежда, също произхожда от Средновековието, когато животно с тъмни пера или козина, включително гарвани и врани, сигнализирали за наближаваща смърт.

През XVI век в Италия например смятали, че смъртта е неизбежна, ако черна котка лежи върху леглото на болен. И в съвременна Европа и Северна Америка негативните конотации продължават да преследват черните котки. Включително в България се смята за лош късмет, ако черна котка ви пресече пътя, и за късмет, ако бяла котка го направи. Още един член на семейството скоро ще умре, ако забележите черна котка по време на погребално шествие. Лоша поличба е също, ако видите черна котка да се отдалечава от вас. Практиката показва, че, за щастие, всички тези безумия са само суеверия.

Черните котки носят

добър късмет

В редица страни се смята, че черните котки всъщност носят добър късмет по много начини. В Древен Египет черните котки са били на най-висока почит, защото приличат на Бастет - котешката египетска богиня на дома, плодородието и защитата от болести. Тогава мъркащите четирикраки от храмовете имали право и способност да контактуват директно с боговете.

В Азия и Великобритания ще имате късмет в живота, ако притежавате черна котка.

В някои части на Англия булката я очаква дълъг и щастлив брак, ако получи като подарък черна котка. Англичаните вярват, че ако домашният любимец с такъв цвят напусне дома ви завинаги, то семейството няма да се отърве от болести.

В Европа моряците разчитат на безопасно пътуване благодарение на черната котка на борда на кораба. Съществува легенда, че жена била изхвърлена от английски кораб, защото била набедена за вещица. За отмъщение тя призовала буря и разбила плавателния съд. И до днес тази жена обикаля моретата в образ на котка, а моряците пазят спомена за нея и я успокояват, като возят именно черна котка със себе си. В Йоркшир черната котка носи късмет не на борда, а в домовете на моряците. Смята се, че

ако в къщата им живее

черна котка, те винаги ще

се връщат живи и

здрави след плаване

Шотландците се надяват на пари и просперитет, ако на прага или на верандата се появи черна котка.

Във Франция пък се случва нещо вълшебно, ако видите черна котка.

Ако живеете в Германия, то там се смята, че ако черна котка пресече пътя ви отдясно, това е лош знак, но ако котката се намира от лявата ви страна, това ви гарантира много късмет.

В Италия се смята, че котешкото кихане носи пари на всеки, който го чуе. Ако обаче животното го направи три пъти, то предстои настинка и болест в семейството.

За чехите котка с цвят на абаносово дърво е символ на плодовитост. Колкото и да е зловещо, в миналото погребвали такива котки сред зърното по време на сеитба, за да им донесе добра реколта.

В румънска Трансилвания и други части на Европа е разпространено вярването, че ако черна котка скочи на нечий гроб, то трупът със сигурност ще се превърне във вампир.

Руснаците, премествайки се в нов дом, винаги оставят котката първа да прекрачи прага му, което носи добър късмет на домакинството.

В части от Южна Европа има старо поверие, според което

ечемик на окото се лекува,

като го погалите с върха 

на опашката на черна котка

В Япония ще имате късмет в любовта и ще срещнете правилния човек, ако забележите черна котка.

За индийците черните котки също са символ на плодовитост и предвещават скорошно раждане на дете. Подобни вярвания обаче има и за сивите котки. Ако тръгвате на път в Индия, а черната котка е от лявата ви страна, това също е добра поличба. Абсолютно гарантиран добрият късмет е, ако видите три черни котки наведнъж.

В Индонезия мократа котка носи дъжд. Когато хората се надяват да завали поливат с вода нищо неподозиращия си домашен любимец, който за отмъщение им праща буря от небето.

Поверията в Иран по-скоро защитават черните котки. Ако по случайност изядеш такова животно, то със сигурност ще загубиш ума си. Убийството на черна котка предизвиква проклятие за смърт, а ако я набиеш, особено нощем, то съвсем скоро ще останеш бездомен.

В други култури по света е знак за късмет, ако сънувате черна котка, видите такава да върви към вас или ако случайно откриете пораснал бял косъм върху блестящата ѝ абаносова козина.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>