Адвокат Екимджиев: Мораториумът върху царските имоти е тотален провал на държавата

07.09.2021 14:15 Ана Михова
Адвокат Михаил Екимджиев

Съдът в Страсбург беше единствената форма на защита  

Известният адвокат и правозащитник Михаил Екимджиев представлява царското семейство по делото пред съда по правата на човека в Страсбург. Ето какво каза той, след като днес стана известно, че то е спечелено от Симеон Сакскобургготски:  

- Адвокат Екимджиев, какво следва от решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който осъди България заради мораториума върху царските имоти от 2009 г.?

- Без да детейлизирам, ще кажа, че се намира едно общо нарушение за всички имоти, по които е наложен мораториум през 2009 г. с решението на Народното събрание - горите и имотите "Ситняково", "Саръгьол", "Царска Бистрица", "Врана".

Нарушението се състои в това, че царското семейство не е имало право на достъп до съд, пред който да обжалва решението за мораторуима. Единственият опит да бъдат защитени техните права прави националният омбудсман през 2010 г., когато сезира Конституционния съд (КС). Тогава обаче КС си измива ръцете, казвайки, че омбудсманът няма право да атакува решение на парламента, а само закони и с това казусът приключва в България.

Така КС вместо да реши проблема, става част от него, защото съдът в Страсбург остава единствената форма на защита.

Мораториумът е тотален провал на държавата, той противоречи на конвенцията за правата на човека, най-вече като продължителност.

Но субстанциално е нарушено правото на собственост до възможността да се търгува с дървесина от горите, тъй като търговската дейност е била блокирана от декември 2009 г. до момента, тоест за горите имаме прието нарушение и на чл.1 от Протокол едно - това е правото на собственост. (Според експертиза отпреди три години печалбата, която царското семейство  са могли да получат от дърводобив от 18 декември 2009 до 19 октомври 2018 г., би била 2 054 319 лв. - б.р.)

И по този текст за нарушение на правото на собственост съдът дава 6 месеца на страните да се споразумеят. Практически срокът е 9 месеца, защото има тримесечен срок за обжалване. 

И ако не се постигне споразумение, вече ще се претендира за обезщетение, като се направят експертизи. Ако не се стигне до споразумение, съдът ще се произнесе по обезщетението за вредите от блокираната търговска дейност за този период от време - от декември 2009 г. до момента. 

- Кой ще направи първата крачка към споразумението?

- Имаме решението от час, не мога да дам отговор. Това зависи преди всичко от царското семейство. Вероятно ще се иска повече време за мислене, за консултации.

- Това променя ли решенията по приключилите дела?

- Не влияе пряко. Делата "Саръгьол" и "Ситняково" бяха решени в полза на държавата. След новото решение на КС от 2020 г. "Царска Бистрица" окончателно е в полза на царското семейство. Имаме неокончателно решение в полза на царското семейство и за "Врана".

Моята прогноза е, че след решението на КС от 2020 г. делата трябва да се решат в полза на царя и сестра му. (Нерешените дела са две - за 16 500 декара гори в Рила и за "Врана" - б.р.)

- Чухте ли се вече с царското семейство?

- Това е конфиденциален въпрос, който не бих искал да обсъждам публично.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>