Премахнете кокошия трън с бананова кора, сок от смокиня или дебелец

05.09.2021 15:58 Виктория Костова

Носенето на неудобни обувки е един от факторите за появата му

Кокошият трън е народното наименование на палмарните, или плантарните брадавици, които се появяват по дланите и краката. Причината е инфекция с човешки папиломен вирус, от която повечето хора страдат поне веднъж през живота си. При пълното развитие на инфекцията се формират издутини с плосък връх и вдлъбнатина по средата му. Вирусът причинител атакува само повърхностния слой на кожата, но ако мястото се докосва често, може да стане и болезнено. Специално за кокошия трън предразполагащи фактори за появата му са носенето на неудобни обувки и чести еднообразни движения, причиняващи хронично триене, като например държане на ножица, химикалка, често щракане върху мишката на компютъра и др. Може да разпознаете кокошия трън, ако имате груба, неравна, гъбоподобна кожна подутина, в центъра на която се забелязва малко точковидно петно в средата. Брадавиците имат гладка повърхност със сиво-жълт или кафяв цвят и обикновено се намират на подложени на натиск области. Повечето такива образувания се развиват с бавни темпове и са безвредни. Понякога обаче стават твърде болезнени и увеличават броя си.

Медицината предлага много начини за справянето с палмарните/ плантарните брадавици, но вие може да ги премахнете у дома с няколко природни средства.

Използвайте растението семпервивум, известно като дебелец, или бабина квас. Сокът от сочните му месести листа се използва за лечение на рани и кожни раздразнения, като мазоли и кокоши трън. Отстранете повърхностния слой на няколко листа от растението и ги поставете върху кокошия трън. Закрепете с помощта на лепенка или тънка лента от бинт. Оставете така през цялата нощ. За да премахнете кокошия трън, повтаряйте в продължение на няколко поредни нощи.

Друг начин е да стриете прясно листо от босилек и да го нанесете върху брадавицата, като го закрепите с лепенка. Всеки ден слагайте ново прясно листо в продължение на една седмица.

Сокът от смокиня също помага срещу кокоши трън. Накиснете предварително областта в топла вода, за да омекне достатъчно повърхностният слой, опитайте се да премахнете част от втвърдената тъкан и след това намажете мястото със сока от листо или плод на смокиня (най-добре прясно откъснати). Повтаряйте няколко дни подред.

Банановата кора помага за премахването на брадавицата. Изрежете малко парче от кората и го поставете върху възпаленото място вечерта преди да си легнете.

Аспиринът в комбинация с други съставки е добър метод за отстраняването на кокошия трън. Стрийте една таблетка на прах и изсипете няколко капки алкохол върху нея, за да се получи кашичка. Оставете сместа да престои 48 часа. След това потопете марля в нея. Поставете я върху кокошия трън, увийте с найлонова торбичка и обуйте чорап отгоре. Така може да престоите известно време, след което изплакнете крака с вода. Подсушете с кърпа и нанесете омазняващ крем. Направете поне 10 такива процедури.

Стрийте 2 таблетки аспирин с половин супена лъжица преварена свинска мас. Нанесете сместа върху лезията и покрийте с лепенка или лека превръзка. Оставете известно време. Повтаряйте няколко поредни дни. Още една идея да премахнете кокошия трън с аспирин е като стриете таблетка върху вътрешната част на обелката от картоф. Покрийте с нея брадавицата, закрепете я с лепенка и оставете да подейства. Най-добре е да повтаряте няколко дни.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>