Лайка, маточина и равнец предпазват косата от морската вода

04.09.2021 07:21 Виктория Костова

Аспиринът премахва зеленикавия оттенък на русия цвят

През лятото плуването в морето или в басейна е едно от най-любимите преживявания. Солената или хлорираната вода обаче имат своето негативно действие върху тялото ни. Водата, пясъкът и слънцето са фактори, които влияят на здравето и състоянието на косата най-вече.

Солта в морската вода привлича и увеличава силата на слънчевите лъчи, които увреждат косъма. Освен това втвърдява косата и я прави трудна за разресване.

Хлорът, с който се пречиства водата в басейните, пък премахва естествените мазнини от космения фоликул и така косъмът остава без защита. Слънцето отделно също е неблагоприятен фактор. То дехидратира косата и тя става по-суха. Слънцето излъчва няколко вида ултравиолетови лъчи, които са вредни за косъма. Бета-лъчите например могат да унищожат пигмента както на естествената коса, така и на боядисаната, а алфа-лъчите вредят на фоликулите и я правят суха и без блясък.

Затова преди всяка ваканция или посещение на воден басейн трябва да подготвите шампоана, който ползвате редовно, балсам и кремове за защита. Не е препоръчително да ползвате шампоаните, които са ви оставени в хотела, защото те не са специализирани към мазна или суха коса и могат да повлияят зле на вашата. Хубаво е да подстрижете цъфналите краища, преди да отидете на море, защото от солената вода те стават още по-сухи и се заплитат.

Използвайте подхранващи маски и хидратиращи балсами. Нанасяйте балсама всеки път след измиване, а маската е достатъчно да се слага един път седмично.

Важно за хидратацията и блясъка на косъма е да подхранвате косата си с различни масла. Обикновените козметични масла, например от гроздови семки, жожоба, бадемово масло или зехтин, имат защитна функция. Не забравяйте да нанасяте маслото по дължината на косата преди измиване, като избягвате корените. Оставете го да действа в продължение на 20 минути, след което изплакнете както обикновено. Друг начин е да слагате малко количество масло само върху връхчетата вместо балсам, когато имате много суха коса. Преди да плувате в морето, също може да нанесете няколко капки от маслото. Сложете по цялата дължина и така ще създадете защитен слой от солената вода.

Натуралните средства за защита на косата през лятото също не трябва да се избягват. Билките съдържат масла, витамини и минерали, които подхранват, запазват блясъка и предпазват косата от изтощаване. Може да използвате липов цвят, лайка, коприва, жълт кантарион, брезови листа, маточина.

Залейте 4 с.л. липов цвят с 2 чаши вода и загрейте, докато кипне. Изчакайте отварата да изстине и я прецедете. Накрая измийте косата с нея.

Друг начин е да залеете 2 супени лъжици лайка с чаша вряла вода и сместа да престои 10 - 15 минути. После прецедете и измийте косата си.

Направете смес от 3 супени лъжици лайка, равнец, маточина и ги залейте с 2 л вряща вода. Оставете 20-30 минути и разредете с преварена вода, преди да използвате.

Ако забележите русата ви коса да променя цвета си и да се превръща в леко зеленикава, причината е хлорът или дезинфектантите във водата на басейна. Бърз и лесен начин да коригирате цвета е, като разтворите в 1 л вода 3 хапчета обикновен аспирин. Накиснете косата си в този разтвор за 1 час и след това обилно изплакнете с обикновена вода.  

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>