Хората с високо кръвно двойно повече в сравнение с преди 30 г.

29.08.2021 18:30 Любомира Николаева
Най-малкото, което човек може да направи като профилактика, е поне да си премери неколкократно кръвното налягане, за да знае какви са стойностите, тъй като хипертонията “не боли”. СНИМКА: ДАК

Половината не подозират, че са с хипертония, и не я лекуват

Броят на хората на възраст 30–79 години с хипертония се е увеличил от 650 милиона на 1,28 милиарда души. Случило се е само за последните тридесет години. И още по-лошото е, че почти половината от тези хора не са знаели, че имат високо кръвно налягане.

Хипертонията се определя като състояние, при което систолното -

горното, кръвно

е над 140 мм

живачен стълб,

а диастолното,

долното -

над 90 мм

при поредица от измервания, или стойностите се поддържат в желаните граници с лекарства.

Алармата натиска безпрецедентен цялостен глобален анализ на тенденциите в разпространението, откриването, лечението и контрола на хипертонията. Събирането на данните се ръководи от екипи на СЗО и Имперския колеж в Лондон. Резултатът е публикуван в авторитетното научно списание “Лансет”.

Хипертонията значително увеличава риска от сърдечни, мозъчни и бъбречни страдания и е една от водещите причини за смърт и заболявания в целия свят. На пръв поглед

това, че много

хора не знаят

за високото

си артериално

налягане,

е странно,

защото то лесно

се установява

чрез измерване на кръвното налягане дори вкъщи с апаратче от непрофесионален клас и може да бъде лекувано ефективно с лекарства на ниска цена.

Много отчетливо тежестта на хипертонията се е изместила през последните години от богатите нации към страни с ниски и средни доходи.

Процентът е намалял в държавите с висок стандарт, където вече имат едни от най-ниските нива на разпространение, но дялът расте в много от страните с незадоволителни доходи на населението.

В резултат на това Канада, Швейцария, Япония, Великобритания, Южна Корея и др. имат най-малък проблем с разпространението на високото кръвно сред включените в изследването 194 държави. На другия полюс са Доминиканската република, Ямайка и Парагвай за жените и Унгария, Парагвай и Полша - за мъжете.

Разпространението на хипертонията е най-високо в Централна и Източна Европа - където “принос” има и България, в Централна Азия, Океания, Южна Африка и някои страни в Латинска Америка и Карибите.

По данни на Българската лига по хипертония

у нас с

хипертония са

43% от мъжете

и 40% от жените

във възрастта

от 24 до 65 г.

Глобалното проучване разкрива значителни пропуски в диагностиката и лечението и изводът се отнася с пълна сила и за българската действителност. В света около 580 милиона души (41% от жените и 51% от мъжете) не са знаели за състоянието си, тъй като никога не са били диагностицирани. А повече от половината от хората (53% от жените и 62% от мъжете) с установено високо кръвно, или общо 720 млн. души, не получават необходимото лечение. Това е провал за общественото здраве 50 г. след като медицината може лесно да установи и лекува високото артериално налягане с евтини лекарства, смята д-р Маджид Езати, старши автор на изследването и професор по превенция и обществено здраве.

За да не изпада в ролята на безучастен регистратор, едновременно с оповестяването на данните СЗО дава нови насоки за пречупване на тренда. Те включват подобряване на здравната информираност на населението и достъпа до лекарства за кръвно налягане, диагностициране и лечение на съпътстващи заболявания като диабет и сърдечни проблеми, по-стриктен контрол на тютюневите изделия плюс насърчаване на по-здравословни диети и редовна физическа активност.

Над 50% от

смъртните

случаи и

инвалидността

от инфаркт и

инсулт може да

бъдат избегнати

чрез прости, икономически ефективни национални усилия и индивидуални действия за намаляване на основните рискови фактори: високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване и пушене.

Едно от основните заключения на доклада е, че само хипертонията причинява 50% от сърдечно-съдовите заболявания, холестеролът - 1/3, заседналият живот - 20% най-малко. Около 1/5 от случаите са свързани с тютюнопушенето и горе-долу толкова с нездравословно хранене, в което липсват плодове и зеленчуци. (Сборът е по-висок от 100% поради възможността от комбинирането на неблагоприятните фактори.)

Общо най-малко 30 процента от възрастните страдат от високо кръвно налягане. Но още 50-60% биха били в по-добро здраве при по-ниски стойности. Дори малките понижавания биха намалили риска от инфаркт и инсулт в бъдеще. Много подобен модел се наблюдава при холестерола.

Глобалната тежест на болестите, дължаща се на нелекуваното високо кръвно налягане, е поне два пъти по-висока, отколкото се смяташе досега, изчисляват експертите на СЗО. Ключът към радикално обръщане на възходящата тенденция е профилактиката и навременното лечение.

За диагностиката и терапиите ще се доверим на лекарите. А в поредица от материали в рубриката ни “Сила за живот” ще публикуваме съвети за малките промени в начина на живот, които могат да отдалечат или намалят сърдечносъдовите рискове.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>