5 рецепти с патладжан

28.08.2021 17:50 Бг Фермер

Патладжани пармиджано 

* Един от най-добрите начини за приготвяне на патладжани е да ги изпечете с гъст доматен сос, пресен босилек, нежна моцарела и ароматен пармезан.

Продукти: 5 големи патладжана, 60 мл + 2 супени лъжици зехтин, 1 връзка босилек, 1 връзка зелен лук, 5 скилидки чесън, 900 г домати в собствен сок, 11/2 ч.лъж. Захар, 1/2 ч.лъж. сушен риган, 240 мл вода, сол и млян черен пипер на вкус, 150 г пармезан, 180 г моцарела.

Приготвяне: Загрейте фурната до 220 °C. Застелете тавата за печене с хартия. Нарежете патладжаните на филийки с дебелина 1 см и поръсете със зехтин. Наредете ги в тавата и печете до златисто кафяво, около 35-45 минути. По средата на печенето обърнете веднъж зеленчуците.

Патладжанът може да се пържи на тиган, а не да се пече.
Накъсайте листата на босилека. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Загрейте в тиган 2 супени лъжици зехтин. Запържете лука и чесъна за 3-4 минути, докато омекнат. Добавете доматите, захарта, ригана и водата. Разбъркайте и оставете да заври. Оставете соса да къкри на слаб огън около 25 минути. Пуснете в тигана стъблата босилека и гответе още 30 минути, като разбърквате от време на време. След като сте овкусили соса, отстранете стъблата. Добавете сол и черен пипер на вкус, разбъркайте.

Настържете пармезана на ситно ренде, а моцарелата - на едро. Намалете температурата на фурната до 180 ° C. На дъното на дълбок съд за печене сипете 1/3 от соса, отгоре наредете 1/3 от патладжаните, поръсете с 1/3 настърган пармезан и 1/3 нарязани листа босилек. Повторете слоевете, като запазите 1/3 от босилека. Поръсете с моцарела.

Печете 25 минути. След изваждането от фурната, поръсете с останалия босилек.

Фалшиви гъби 

Трудно е да се повярва, но ако към обикновените сини домати добавите пържен лук и ароматен сос от заквасена сметана, получавате нежно ястие с вкус на гъби.

Продукти: 3 глави лук, 3 патладжана, 3 супени лъжици растително масло, 4-5 скилидки чесън, 200 мл сметана, 1 ч.лъж. подправки за гъби, сол и млян черен пипер на вкус.
Може да се добави копър на вкус.

Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на средно големи кубчета. Обелете патладжаните и него го нарежете на големи кубчета.
В тиган загрейте растително масло. Запържете лука на средно силен котлон, като разбърквате от време на време, до златисто кафяво, около 8-10 минути. Добавете патладжана и задушавайте зеленчуците, като разбърквате от време на време, около 10-12 минути.

Обелете чесъна, прекарайте го през преса и го прибавете към сметаната. Добавете подправката за гъби, сол и черен пипер на вкус. Подправката може да бъде заменена с кубче гъбен бульон.

Когато патладжаните омекнат, сипете сметановия сос в тигана и разбъркайте. Оставете още няколко минути да къкри и свалете от котлона. Ако желаете, добавете ситно нарязан копър.

Маклюбе – ориенталски вкус 

Това апетитно ястие е популярно в арабските страни и е нов прочит на месо с ориз и зеленчуци. В зависимост от региона, където се приготвя, към маклюбе се добавят патладжани, домати, карфиол и други зеленчуци, както и различни видове месо. Предлагаме лесен вариант на рецептата с ориз, агнешко месо и пържени патладжани.

Продукти: 800-900 г агнешко месо (оригиналната рецепта е с овнешко, но ако ви се струва прекалено, можете да го замените с агнешко), 1-2 глави лук, 4 суп.лъж. растително масло, 1,5 л вода, сол на вкус, 1 ч.лъж. млян черен пипер, 2 ч.лъж. бахар, 2 ч.лъж. смлян кардамон, 2 дафинови листа, 2 големи патладжана, 1 л месен бульон, 400 г басмати ориз.

Приготвяне: Нарежете месото на малки парченца, а лука - на четвъртинки и после на филии. Загрейте в тиган 2 супени лъжици олио и запържете агнешкото и лука за 3-4 минути. Добавете вода, сол, черния пипер, кардамон и дафиновия лист. Оставете да заври, покрийте с капак и оставете на слаб огън за един и половина - два часа.
Нарежете патладжаните по дължина, за да получите плоски филийки. Запържете в останалото масло до златисто кафяво и прехвърлете върху домакинска хартия, за да отнемете излишното олио.

Наредете внимателно резените син домат в тенджера, така че да покрият дъното и страните. Прибавете месото, бульона, ориза и щипка сол. Оставете да заври, покрийте и гответе на слаб огън около 25 минути.

Оставете готовия маклюбе под капака за 15 минути. След което покрийте тенджерата с плоска чиния и внимателно обърнете.

Хрупкави пръчици 

Маслото помага да останат зеленчуците нежни отвътре, а сместа от пармезан, хлебни трохи и подправки ги прави хрупкави и ароматни.

Продукти: 1 голям патладжан, 3-4 щипки сол, 6 суп.лъж. масло, 100 г галета, 25-30 г пармезан, 1/4 ч.лъж. пушен червен пипер, 1/2 ч.лъж. сушен чесън, 1/2 ч.лъж. италиански билки.

Приготвяне: Отрежете зелената част на патладжана. Нарежете го на филийки с дебелина около 1 см. Прехвърлете в гевгир, поръсете със сол и разбъркайте. Оставете поне за около 30 минути, за да си пусне горчивата вода.

В малка тенджерка разтопете маслото, а в купа смесете натришените крекери, настъргания пармезан, червен пипер, чесън и италианските билки. Покрийте тавата за печене с фолио или хартия.
Подсушете патладжаните с домакинска хартия и започнете да ги топите – първо в маслото, а след това в сухата смес. Наредете ги в тавата на един ред.

Печете в предварително загрята до 200 °C фурна за 15 минути. След това обърнете и печете още 7 минути.

Зеленчуков тарт 

Този вкусен пай, с пълнеж от деликатно сирене, ароматни зелени подправки и зеленчуци, ще се превърне в основен акцент на красивата ви празнична маса.

Продукти за тестото: 350 г солени крекери, 35 г пармезан, 1 голямо яйце, сол и черен пипер на вкус, 3 суп. лъжици масло.

за пълнежа: 25 г пармезан, 2 стръка зелен лук, 2 клонки копър, 2-3 клонки мащерка, 225 г крема сирене, 80 г сметана, 1 голямо яйце, 3/4 чаена лъж. сушен чесън на прах, сол и млян черен пипер на вкус, 1 стрък праз, 2 моркова, 1/2 глава цвекло, 1 тиквичка, 1 малък син домат, 2 суп.лъж. зехтин.

Приготвяне: Загрейте фурната до 180 °C. Смелете крекерите с пасатор на трохи, пармезана настържете на ситно ренде, а яйцето разбийте с вилица. Към хлебните трохи добавете сиренето, яйцето, сол, черен пипер и разтопеното масло. Разбъркайте добре.
Прехвърлете тестото в кръгла форма за печене. Разпределете равномерно и притиснете хубаво към стените и дъното на формата. За основата на тарта можете да използвате и неподсладено маслено тесто. Печете в предварително загрята фурна за 12-15 минути до златисто кафяво, след което леко охладете.

Настържете пармезана на ситно ренде, а зеления лук и копъра нарежете на ситно. Отделете листата на мащерката от стъблата. С миксер разбийте крема сиренето до хомогенна пухкава маса, добавете сметаната и яйцето и разбийте отново. Към получения крем прибавете настъргания пармезан, нарязаните лук и копър, сушения чесън, подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре.
Нарежете бялата част от праза на парчета от 3-4 см. Обелете морковите и цвеклото. С помощта на белачка за зеленчуци или специално ренде нарежете тиквичките, патладжаните, морковите и цвеклото на тънки дълги панделки. Нарежете цвеклото на тънки филийки. Поставете всички зеленчуци, с изключение на лука и цвеклото, в купа. Сложете купата в микровълновата за 1 минута. Повторете същото с цвеклото. Завийте зеленчуковите филийки на малки розички.

Изсипете пълнежа от сирене върху тарта и изгладете повърхността с шпатула. Наредете зеленчуковите розички отгоре, като леко ги натиснете в плънката.

Поръсете със зехтин, подправете със сол и черен пипер и печете във фурна, предварително загрята до 180 °C, за 30-40 минути.
Оставете тарта да се охлади леко преди нарязване.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>