Дете в критично състояние – трети месец не оперират българчета, чакащи черен дроб

25.08.2021 11:05 Йоана Русева
Д-р Мила Байчева
“24 часа” сигнализира за проблема на 24 юли 2021 г.

Известен детски гастроентеролог пише на здравното министерство

Две бебета и дете на 16 г. в спешната листа

 

Да се намери решение на проблема със спрените през юни трансплантации на черен дроб на деца. За това призовава в писмо до медиите детският гастроентеролог д-р Мила Байчева, която се е посветила на децата с чернодробни проблеми, включително нуждаещи се от нов орган, както и проследяването им след трансплантация.

Писмото ѝ ще бъде изпратено и до здравното министерство, касата и медицинския надзор. “То е провокирано от настоящата ситуация на невъзможност за извършване на чернодробни трансплантации на деца в България през последните 2 месеца и свързаните с това затруднения, водещи до пряк риск за живота на тези пациенти”, посочва д-р Байчева.

В писмото си тя припомня, че от началото на юни - след отстраняването на проф. Любомир Спасов от болница “Лозенец”, чернодробни трансплантации на деца

в България

вече не се извършват

Детските гастроентеролози са съветвани да насочват нуждаещи се за лечение в чужбина.

“Първоначално пациентите са включвани в служебния регистър (листа на чакащите) на Изпълнителната агенция “Медицински надзор” (ИАМН), след това родителите подават документи в НЗОК, която заедно с ИАМН осъществява процеса по търсене на клиника за лечение в чужбина и организиране на това лечение”, обяснява процеса д-р Байчева. Тя е категорична, че и двете институции оказват пълна подкрепа за експертна, финансова и логистична обезпеченост. Това обаче е процедурата само когато има съвместим жив донор.

По-големият проблем е свързан с намирането на център в чужбина, който да прави трансплантации при липса на потенциален жив донор. По информация от агенция “Медицински надзор”

са получени редица откази

от клиники в чужбина

за това. “От началото на юни едно дете с декомпенсирана чернодробна цироза и възможност за жив донор беше изпратено в трансплантационен център в чужбина. Към настоящия момент обаче в листа на чакащите са трима педиатрични пациенти, съответно на 4- и 5- месечна възраст, и на 16 г., като един от пациентите е със статут на спешен и за него няма потенциален жив донор”, алармира д-р Байчева.

Пред “24 часа” директорът на болница “Лозенец” доц. Радосвет Горнев сподели, че една от основните му задачи, докато е временно изпълняващ длъжността, както и след това - ако спечели конкурса за директор, е да възстанови дейността по чернодробна трансплантация на деца.

Според д-р Байчева обаче стартиране на напълно нова педиатрична програма с обучени кадри и възобновяване на трансплантациите с нов екип в “Лозенец” ще отнеме месеци, а за този период МЗ не е осигурило никакъв резервен план - липсва договор с трансплантационен център в чужбина, готов да поеме българските деца поне за преходен период, липсват преговори с такъв център, липсват постъпки пред Евротрансплант за съдействие в тази кризисна ситуация, основно за пациентите, за които не е наличен потенциален жив донор.

Гастроентерологът припомня, че още през 90-те години на миналия век са извършени първите трансплантации на деца от България, първоначално в центрове в Белгия, Германия и Италия. Дотогава децата с чернодробна цироза са умирали в педиатричните клиники.

“Това е една изключително тежка диагноза,

смъртта настъпва след

постепенно влошаване

и протича жестоко

и за семействата, и за лекуващите екипи. Смъртта на дете с чернодробна цироза е неприемлива в XXI век", категорична е тя. Най-честата причина за трансплантация в ранна детска възраст е атрезията на екстрахепаталните жлъчни пътища, каквито случаи в България има при 3 до 5 деца годишно, но причина могат да бъдат и други холестатични заболявания, метаболитни болести, генетични синдроми, хепатобластом, остра чернодробна недостатъчност и др.

От 2004 г., когато е извършена първата чернодробна трансплантация на дете у нас от екипа на проф. Спасов, в “Лозенец” са трансплантирани общо 44 деца и досега тази програма се развива. Тя трябва да бъде призната като приоритет и стратегическо звено за всяка система на детско здравеопазване, казва лекарката. “Надявам се и очаквам МЗ и свързаните институции да заемат активна позиция по въпроса с трансплантациите на черен дроб на българските деца. Към настоящия момент рискуваме да изгубим детски живот”, завършва писмото си д-р Байчева.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>