Наплив за имоти в Старосел, пожарът не отказа кандидатите

25.08.2021 07:30 Радко Паунов Румен Златански
Тракийският храм в Старосел е магнит за туристите.
Баба Мария изгуби къщата си в пожара, но вече има кандидат да й построи нова.
Кметицата на Хисаря Пенка Ганева (вдясно) показва на гости как изглежда отвътре тракийският храм в Старосел.

Селото примамва с история, вино, природа и спокойствие

В момента купувачите са повече от продавачите, мераклиите са от Пловдив, София, Северна България

Фирма вдига изпепелената къща на 91-годишната баба Мария

Селото, което се прочу с тракийските могили, разкрити от големия археолог д-р Георги Китов, става все по-търсено от кандидат-купувачи на имоти. Дори големият пожар от 4 август, който изпепели жилището на 91-годишната баба Мария, не отказва желаещите да се сдобият с къща или парцел.

“Мислихме, че след бедствието ще има отлив, но не е така”, заяви за “24 часа” кметът Матея Гудев.

Само за седмица

му се обадили

шестима да

питат могат ли

да си купят

дворно място

или къща, пък дори и стара.

“Търсенето в момента надвишава предлагането”, казва управникът. И съветва кандидатите да почакат или да търсят другаде.

Старосел е примамливо с вино, природа и история. Намира се в община Хисаря, на 50-ина километра е от Пловдив. Разположено е в подножието на Средна гора. А

тракийските

могили, разкрити

преди повече от

20 години,

са магнит за туристите. Лозя, чист въздух и спокойствие са допълнителните екстри, които карат хората да го предпочетат и да си вземат имот.

“Има желаещи не само от Пловдив, но и от София и дори и от Северна България. Който веднъж е дошъл, се влюбва. Интересът вдигна цените на имотите и някои вече се предлагат за 30 000 евро”, описва Матея Гудев.

Допълнително вниманието се увеличава и от спа комплекса, който се разрасна до невиждани размери. Хората, дошли веднъж в него, се влюбват в самото село и търсят начин да се сдобият със собственост. Наблизо е и минералният курорт Красновски бани.

В Старосел постоянно живеят около 1000 души, а през лятото броят им нараства поне с още 500. Има хора, чиито корени са от селото и предпочитат да карат отпуските си тук.

“Няма нищо по-прекрасно сутрин да се събудиш, да излезеш на двора в бащината си къща, да си пиеш кафето на прохлада, а птичките да ти чуруликат”, описва Николай Радев.

Доста от къщите

са стари и

кирпичени. Но

това не отказва

мераклиите

На много места вече се виждат и нови жилища. Който има пари, не е проблем да си вдигне къща. Повечето улици в Старосел са застлани или с бетонови блокове, или с асфалт.

Обстановката в селото постепенно се успокоява след големия пожар, но местните продължават да са нащрек. Дори и в момента някои от тях дават доброволни дежурства във вечерните часове и през нощта, за да не ги изненада огнената стихия.

“Следим ситуацията и сме готови да реагираме, ако отново пламне, не дай боже”, казва кметът. Той добавя, че

от изгорелите

7 къщи само

една е била

обитаема

за постоянно. Това е домът на 91-годишната баба Мария Нейчева, която e приютена от сина си Тодор в Сопот. Собствениците на други две идвали само през почивните дни. В останалите четири сгради нямало човешко присъствие от години.

“На една от изгорелите къщи не можем да открием собственика. Търсихме го няколко пъти по телефона, но отговорът беше “грешен номер”. Чакаме го да се появи рано или късно”, надява се Гудев.

Вече са събрани над 5000 лева помощи за пострадалите. Средствата ще бъдат разпределени между тях в зависимост от щетите, които са понесли.

Една фирма дори изявила желание да построи отново къщата на баба Мария. Това може да стане, след като бъдат оформени окончателно нейните документи за собственост на имота, който се намира в покрайнините на селото.

Във фаталния ден старицата самоотвержено се хвърли да гаси. Дори в един момент димът я задуши и местен жител ѝ помогна, като я изведе.

Това е 67-годишният Митко Димитров. “Тя е самотна, а гледам, че всичко гори. Слънцето затъмня. Стана червено от пламъците”, връща се към огнения ад той.

Истински жилава българка е баба Марийка. Старицата живеела сама от години. Обслужвала се без проблеми. С една тояжка слизала веднъж-два пъти в седмицата в центъра на селото да си пазарува, дори отказала да я включат в социалния патронаж.

Жената е свикнала цял живот да си бъде в Старосел и иска да се върне, казват местни.

Пенка Ганева, кмет на община Хисаря: Почти не останаха свободни парцели

Трендът се обърна от градовете към селата

Това, че са изгорели 7 къщи в края на Старосел, не означава, че селото не е привлекателно, коментира инвазията от кандидат-купувачи кметицата на община Хисаря Пенка Ганева.

Според нея хората търсят места, за да си направят къщи и да могат при сегашната COVID ситуация да пребивават на спокойствие. “Друго е да си излезеш на двора, съвсем различно е да си затворен между 4 стени в апартамента”, разсъждава тя.

По думите ѝ нашествието на кандидат-купувачи и в самия общински център Хисаря е голямо. “В града и по кварталите почти не остана място. Всеки, който иска да продава, намира нов стопанин. Търсенето е голямо и предимно от външни. Хора от София идват да оглеждат и в кв. “Веригово”, каза Ганева.

Тя отрича интересът да е свързан с прогнозите за инфлация и с това, че някои бързат да си вложат парите. “Вниманието към нашата община е отдавна. Не само в Старосел, по всички населени места се купуват имоти. Ако минете по главния път на с. Паничери, ще видите каква 3-етажна къща се строи”, посочи кметицата.

Според нея градската среда напоследък не била толкова привлекателна. Хората предпочитали да живеят в по-малки населени места, защото са тихи и спокойни. Прогнозата ѝ е, че този тренд ще продължи.

“Години наред движението беше от селата към градовете. Те станаха пренаселени. Хората отчитат, че ако си на село и си посадиш 10 корена домати, ще ядеш това, което си произвел, и знаеш с какво си го поливал, торил и пръскал. Докато на пазара срещу 4 лв. не знаеш колко нитрати поглъщаш”, даде пример Ганева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>