ТЕСТ: Проявявате ли добросърдечност към околните?

22.08.2021 03:00 Владислава Вацова

1. Имате ли в дома си растения, за които да се грижите с особено внимание и които почти винаги да цъфтят, когато им е сезонът?

а) Да, имам поне 10-ина цветя в дома си, защото му придават уют и цвят. Грижа се за тях с удоволствие.

б) Имам само няколко такива цветя, но не са чак 20.

в) Не, нямам навика да се грижа за цветя, защото или забравям да ги поливам, или да ги наторя, или нещо друго.

2. За какво бихте предпочели да похарчите парите си?

а) За вълнуващо изживяване като каране на водни ски край морето, гмуркане или пътуване до екзотично място.

б) За някоя по-лежерна екскурзия, която е близо до града ми.

в) Най-вероятно ще си купя нещо скъпо - дреха, аксесоар или уред за дома.

3. Ваш приятел започва кавга с друг от познатите ви. Вие ще заемете ли страна в спора?

а) Да, но едва след като разбера и двете гледни точки в спора. Вероятно един от тях е недоразбрал някоя част от това, което се е случило.

б) Да, ще заема страната на този, който ми е по-симпатичен.

в) Не, ще оставя двамата да спорят, едва ли е моя работа да заемам нечия страна.

4. Често ли ви се е случвало да помагате на околните, без да имате изгода от това?

а) Да, много често. В свободното си време винаги помагам или на приятелите си, или на някой познат.

б) Понякога, но ако имам малко време, предпочитам да го отделя за собствените си нужди, не за чуждите.

в) Помагам по такъв начин само ако човекът е много важен за мен. Непознатите не са ми от такова значение.

5. Когато сте в чужда страна, имате ли навика да опознавате културата на околните?

а) Да, винаги намирам време да опозная хората, независимо в коя страна се намирам. Стремя се да опитам и от местната кухня, да видя част от традициите и обичаите.

б) В повечето случаи да, но гледам да не се сближавам прекалено с местните, защото, независимо че изглеждат като мили хора, е възможно да не са. Знаейки, че не си от тяхната страна, може би ще се възползват от мен.

в) Не мисля, че това е най-важното по време на пътуване. Предпочитам повече да обикалям из страната и да разглеждам забележителностите или магазините.

6. Представете си, че ваш приятел ви признава, че е откраднал евтина гривна от магазина. Ще се промени ли отношението ви към него?

а) Не, в никакъв случай. Може би не знам истинската причина защо го е направил. Ще го посъветвам да я върне, но няма да го съдя прибързано.

б) Ще му кажа, че постъпката му е неправилна, и ще го порицая.

в) Ще го укоря, но след това ще отбягвам всячески обажданията и срещите си с този приятел.

7. Отивате на ресторант. Сервитьорът обаче обърква поръчкава ви. Как ще реагирате?

а) Ще му кажа, че поръчката е объркана, но няма да правя от това проблем. Просто възможно най-любезно ще поискам това, което поръчах.

б) Ще поискам поръчката си, без да правя голям проблем, но това ще се отрази на бакшиша, който ще дам.

в) Ще кажа на сервитьора, че е объркал поръчката ми, и ще намекна, че вероятно още няма опит и не знае кое ястие и на коя маса да сервира.

8. Ваш приятел ви кани на рождения си ден в последния момент - само няколко часа преди празненството. Вие вече имате други планове. Как ще реагирате?

а) Ще му обясня, че в последния момент няма да как реагирам. Ще се извиня, но ще откажа поканата.

б) Ще му откажа, без да съм особено мил/а. Кани ме в последния момент, защото вероятно другите са му отказали.

в) Ще му кажа директно, че няма защо да ме кани от съжаление в последния момент и така или иначе имам други планове.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вие сте изключително добросърдечен и съпричастен към околните. Без да се замисляте, сте готови да помогнете на всеки, който е в нужда, като няма значение дали го познавате, или не. Повечето хора ще оценят това като доброта, но за други ще е просто наивност. Вероятността обаче да ви използват е малка, защото не е проблем да поставите ясни граници на околните. Все пак внимавайте да не бъдете измамени.

Въпреки това характерът ви е рядкост, за която околните са благодарни. Знаят, че именно към вас могат да се обърнат, когато имат проблем, и съветът ви няма да бъде продиктуван от собствените ви интереси.

Най-много отговори “б”

Вие сте добронамерен човек, който е склонен понякога да проявява резерви спрямо околните. Смятате, че не трябва да се раздавате за всички и сте прави. Много трудно бихте могли да се подведете по нечии чужди идеи и да бъдете използвани. Понякога обаче си струва да проявите малко повече доверие, не се знае дали човекът срещу вас не се нуждае наистина от помощта. Ако е така, едва ли бихте искали да го подведете. Все пак нормалната доза критично съмнение не е нещо лошо, от което трябва да се отървете.

Най-много отговори “в”

Вие рядко проявявате добронамереност към околните, но сте съпричастни и готови да помогнете на близките си хора. Прекалено сте резервирани към останалите, страх ви е да не станете тяхна жертва, но уплахата рядко е добър съветник. В повечето случаи именно тя ви дърпа назад. По-добре е да имате малко повече доверие в околните, макар и с риска да бъдете поставени в заблуда. По-този начин ще намерите и повече приятели, на които да разчитате при нужда, а и те ще ви се доверяват. Истината е, че няма по-приятно нещо от това да помогнеш на някого.

3 причини да имате вяра в хората

Хората често си мислят, че мотивите на другите са неискрени. Склонни са да не им вярват, за да не изглеждат като наивници. Това е вид защитен механизъм. Имайте предвид, че така влияете отрицателно на щастието си, а понякога и на други аспекти от живота ви. Вижте защо е полезно да имате доверие в хората.

1. Позволява ви да израснете

Вярвайки в хората, донасяте в живота си нова енергия от нови изживявания. Освен това ви изкарва от зоната ви на комфорт.

2. Изграждате успешни връзки

Независимо дали става дума за приятелски, бизнес или романтични отношения, доверието е от голямо значение. Само с него всяка връзка ще бъде не само дълготрайна, но и устойчива.

3. Помага в любовта

Ако се доверявате на половинката си, може да изживеете всички приятни неща, които ви се случват в момента. В противен случай или мислите за миналото на партньора си, или за бъдещите грешки, които може да допусне.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>