Пловдивските превозвачи: Спираме на 10 септември, иначе умираме!

19.08.2021 15:34 Радко Паунов
Превозвачите се заканват от 10 септември да спрат градските автобуси в Пловдив.

Ще накажат най-невинните - гражданите, отговори кметът и ги покани на разговор в общината

Поетапно намаляване на автобусите от линиите и спиране след 10 септември. Това възнамеряват да направят пловдивските превозвачи. Казват, че този път няма да се огънат.

"Ако не спрем, ще умрем", отсече шефът на "Хеброс бус" Веселин Дошков. Колегите му от "Автобусни превози" Петко Ангелов, "Автотранс 2000" Иван Чолаков и КЗТ "Златанови" Татяна Златанова са категорични, че ще преустановят да обслужват пътници.

По думите им ножът е опрял до кокала. "Само по единия от договорите ми за пет линии от 2018 г. неизпълнението от страна на общината до момента е 7 млн. лева", посочи Дошков.

Ангелов изтъкна, че прехвърлял средства от товарните си превози към градския транспорт. До момента е налял 3 млн. лева.

Според превозвачите съгласно договора признатият разход е 1,94 лв. на километър. Градската управа обаче им плащала между 1,50 и 1,60 лева. "Оправдават се непрекъснато, че нямали пари. Защо не предвидиха средства да компенсират загубите ни, а прехвърлят проблема на нас", недоумяват транспортните оператори.

"С изключение на Петко Ангелов останалите нямаме ресурс да финансираме загубите си и това води до ужасно влошаване на качеството. Има европейски регламент, който казва, че възложителят следва да покрива всички разходи на превозвача плюс разумна печалба до 5%", изтъкна шефът на "Хеброс бус".

Според него поетапното изключване на автобуси от маршрутите ще доведе до 70-80% неизпълнение на курсовете. Това означало по 1-2 рейса да се движат по линия и на практика градът ще бъде блокиран.

"Общината залага високи критерии, купуваме скъпи автобуси с двигатели евро 6, а след това ни казва: "Оправяйте се!", негодуват превозвачите.

Кметът Здравко Димитров е озадачен от заканата. "Ще накажат по този начин най-невинните - гражданите", коментира той. И ги призова да отидат в общината и да разговарят. 

"Максимално оптимизирахме транспортната схема. В пандемията ги оставихме да работят на празничен режим. Първи в България опростихме тротоарното право, подпомогнахме и творците. Нека не се забравят тези неща", натърти градоначалникът.

И допълни, че досега каквото са поискали превозвачите, винаги общината им го давала.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>