Безплатни изследвания и лекарства за болните с COVID, които могат да се лекуват у дома

17.08.2021 15:28 Йоана Русева
Димитър Петров

Засилват проверките за спазване на мерките в градския транспорт. Всяко РЗИ си прави списък с местата, където се струпват повече хора и ще акцентира на проверки в тях, планират от здравното министерство 

Безплатни изследвания и лекарства ще включва лансираната преди седмица от МЗ нова амбулаторна процедура за пациенти с COVID, които могат да се лекуват и у дома. Целта е чрез нея в борбата с пандемията да се включат много по-активно лекарите от доболничната помощ, както и да се облекчи натискът към болниците, като се спести приемането на болни, които могат да минат нужните изследвания извън тях и да се лекуват с подходяща терапия у дома.

Лекарствата, които ще могат да изписват личните лекари, специалистите и педиатрите са дексаметазон, нискомолекулярни хепарини, няколко вида антибиотици и антиагреганти. Ще се поемат и два-три прегледа, чиято цена предстои да договорят МЗ и здравната каса. Лекарствата също ще се заплащат от НЗОК, а за изписването им се предвижда засега пациентите задължително да минат през изследвания на кислородната сатурация, рентгенография или компютърна томография на бял дроб. Очаква се анексът за тази процедуа да бъде подписан най-късно до 2 седмици.

Това стана ясно от брифинг на зам. здравния министър д-р Димитър Петров. Той обясни, че ще се въведат нов вид рецепти, които ще са еднократни, за да могат лекарствата да се вземат от аптека.

"Разчитаме, че това ще засили от една страна интереса на лекарите да извършват тази дейност, а от друга, поемайки всички тези изследвания, ще поемат по-леките пациенти да се лекуват вкъщи и то ефективно", каза Петров. 

Той обясни, че утре здравното министерство ще стартира две процедури, свързани с обезпечеността на лекарства - едната е за допълнтелна поръчка за ремдесивир, както и за нискомолекулярни хепарини, дексаметазон и няколко вида антибиотика.

Процедурите ще приключат од 10 дни, а идеята е да се създаде резерве от тях в 6 болници, които да ги разпределят към останалите. Запсите ще са в  размер на 6-месечното им потребление, допълни Петров.

"С наличния бюджет е обезпечен ремдесири в рамките на договор, но но той няма да стигне. трябва да поръчаме допълнтелни количества, което ще стане с постановление на Министерския съвет, което ще бъде прието утре, за около 15 000 допълните флакона. В момента има около 7500. С тези 15 000 ще стигнат до края на септември, когато ще бъде подписан нов договор", обясни зам. здравният министър.

Както "24 часа" съобщи преди седмица обаче, фармацевтите отново аларамират за недостиг на един от основните медикаменти, намерил място в терапията срещу COVID - нискомолекулярните хепарини.

 За него каза и Димитър Петров.

"Има известен хроничен проблем с нискомолекулярните, тъй като те се ползват и след операции на бременни. Има технологичен проблем с един основен доставчик, който е спрял двудозовите форми. С новата процедура за закупуването им разчитаме да привлечем нови доставчици в България и се надявам, освен за министерството, да доставят и за свободния пазар", каза той. По какъв начин в този случай този медикамент ще се осигури на болните с COVID, извън болниците, както предвижда новата процедура, не стана ясно. "24 часа" очаква отговор от МЗ на този въпрос. 

Във връзка с мерките около пандемията, Петров заяви, че министерството подготвяло дофтуер за наличността на леглата по болници. 

Откъдем въвеждане на други допълнителни мерки засега ясен отговор не даде. Обясни обаче, че ще се засилят проверките за носенето на маски в градския транспорт. Разпредлено е и на всяко РЗИ да съзстави списък с най-масовите места в съответаната област, където се струпват повече хора и проверяващите да насочат усилията си към по-активни и чести проверки на тези места, обясни Петров. 

"Това са според нас са рисковите моменти към момента - събирането на големи групи в тесен контакт", каза Петров. 

Други от От страната и света

Мръсните тайни на БГ историята: Хитлер дарява на ген. Никола Жеков 500 000 марки

Фюрерът иска с това да го награди за действията по време на Първата световна война На 6 август 1915 година генерал Никола Жеков е назначен за министър на войната

Уволниха прокурорка, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка

Прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Перник, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка, бе окончателно освободена от съдебната система

Печалбата на БНБ допринесе за излишък в държавния бюджет към края на април

През април държавата е похарчила извънредно 300 млн. лв. за майските пенсии, тъй като заради многото почивни дни в началото на този месец парите е следвало да бъдат заделени по-рано

Икономисти: Цената на хляба пада, не е нужно да има таван на надценката му

Тя трябва да стане 15% от юли, но първо ще има анализ за мярката от две министерства Годишната инфлация при хляба и зърнените храни се сви от над 30% в своя пик през май-юни 2022 г

Акулата на плажа в Бургас заблудена, в Черно море са до метър и половина и не са опасни

Най-много са от вида катран и до 1 метър Намаляват заради изчезващата цаца Ловят се много навътре в морето и на голяма дълбочина В наши води най-хищен е леферът Тези дни на плажа в Бургас изплува

>