Полицай №1 на Пловдив уволнен – липсвал от 9,30 до 16 ч на мястото си, а пътувал със служебната кола (Обзор)

16.08.2021 21:15
Йордан Рогачев

Два месеца министър Бойко Рашков издирваЙ ордан Рогачев и го откри в петък, 13-и

Директорът на полицията в Пловдив е уволнен дисциплинарно, тъй като системно не стоял на работното си място от 9,30 до 16 часа и през това време пътувал със служебния автомобил.

От 19 юни, когато Бойко Рашков се оплака, че не може да се свърже с Йордан Рогачев, до фаталния петък, 13 август, когато служебният министър подписал отстраняването, според старши комисар Рогачев търсели причини да го уволнят: Сваляли записи от камери и на АПИ по разпореждане на тогавашния и.д. шеф на дирекцията, сега главен секретар на МВР, Петър Тодоров. Гледали къде е била служебната кола.

Цял понеделник Рогачев описваше пред медиите в Пловдив съдбата си на вече бивш полицейски началник,

обяви се за

репресиран и че

ще си търси

правата в съда

Той бил изумен, че уволнили него, а полицаят, пребил протестиращи пред Министерския съвет, бил само понижен.

3-годишното ми дете вече като види полицейска кола, пищи. Такова психическо разстройство му нанесоха, че нямам думи, описва детайли от връчването на заповедта за уволнение в родния му дом в Стрелча. Рогачев не се притеснявал, че ще проверяват доходите на семейството му.

МВР не коментира нито едно от твърденията на Рогачев, които се появиха в местни и национални медии.

Старши комисар Йордан Рогачев оглави пловдивската дирекция на МВР на 31 юли 2019 г., заемайки мястото на героя от Лясковец Атанас Илков, който беше пратен в Кърджали, а сега стана зам.-шеф на националната полиция. Рогачев дойде в Пловдив от ОД на МВР в Пазарджик, където бе начело 5 г. и 7 месеца.

По негово време бяха наситени с полицейски патрули малките населени места в Пловдивско, в резултат на което повече не се повториха случаи на побой над възрастни. Бяха разбити три нелегални фабрики за цигари. За първи път от 10 г. бе отчетено рязко намаление на катастрофите.

Черна точка в професионалната биография на старши комисаря е арестът на началника на Трето РУ Самуил Хаджиев и на полицая Атанас Качаков от същото управление. Това даде повод на служебния министър Бойко Рашков да отправи тежки обвинения към Рогачев. “Не може директорът на пловдивската полиция да не знае какво се върши в районните управления”, заяви министърът.

На Хаджиев е повдигнато обвинение за опит за придобиване на 500 кг медицинска марихуана от склад в асеновградското село Болярци. Каза се, че с него там е бил и самият Рогачев, но старши комисарят отхвърли тези обвинения. Хаджиев трябва да отговаря и за това, че се опитал да окаже натиск върху разследващ, за да прикрият Иво Лудия, който навръх Великден уби трима души на околовръстния път на Пловдив с колата си. Качаков пък е обвинен в отвличане на дилъра от Сопот Фарух Манаф.

Според Рогачев преследването срещу него започнало с назначаването на служебния министър Бойко Рашков.

Беше извършена проверка на цялата пловдивска дирекция, която не установи нарушения. Напротив, пловдивската дирекция беше една от водещите в страната, убеден е бившият шеф от Пловдив. Затова и не се срамувал от себе си и своите колеги.

Първи започнал да го издирва на 14 май зам.-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов. Рогачев бил на легло в пловдивската болница УМБАЛ “Св. Георги”. Двамата със заместника на Рашков си разменили покани - полицаят да се яви на работното място, а болният - да бъде посетен в болницата от зам.-министъра.

Месец по-късно

в издирването

на Рогачев се

намесил

министър

Рашков,

който на 19 юни публично се оплака в Пловдив, че не може да се свърже с директора на местната полиция.

Това беше откровена лъжа. Тогава обвини служителите на пловдивската дирекция, че са престъпници под пагон. В късния следобед на същия ден в болничната ми стая дойде зам.-директорът, изпратен от Рашков, и ми каза, че му заръчал да си подам оставката, за да си взема полагащите ми се заплати. В противен случай щяло да стане много лошо за мен, описва ситуацията от 19 юни Рогачев.

Той бил категоричен, че няма да даде оставка.

Малко след това шефът на “Вътрешна сигурност” Стефчо Банков признал, че му е оказван натиск да арестува Рогачев на каквото ѝ да е основание. Банков отказал и също бил уволнен.

Според дисциплинарно отстранения шеф на пловдивската полиция финалът на полицейската му кариера бил поставен от донос на подчинен, който тормозел колежка и бил преместен.

През февруари дойде служителка при мен и се оплака, че той я тормози по телефона, представи ми и есемеси. Разговарях с него. Но той продължи. И една вечер тя пак ми изпрати есемес. Преместих го - предстоеше му пенсиониране. Подарих му и икона на свети Мина. Когато нещата тръгнаха срещу мен, подал сигнала,описа историята Рогачев.

Той е убеден, че е единственият полицейски шеф в държавата, който отказал да подаде оставка под натиск и затова срещу него била “задействана държавната машина”. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>