Петьо Блъсков: В. "Труд" няма да мръдне от сградата си, това е репресия срещу неговата журналистическа политика

16.08.2021 17:01 Паола Хюсеин
ПЕТЬО БЛЪСКОВ

"Редакцията на в. "Труд" няма да мръдне от сградата си. Репресията е срещу неговата журналистическа позиция. Всички тези финансови отношения са неща, които подлежат на разговор и на договор. Но не се върви към това, а директно се ползва репресия, като формално има претенции за финансови задължения." Това каза собственикът и главен редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков пред "24 часа" по повод позиция на Министерството на културата, пратена часове по-рано до медиите.

Размяната на писма и реплики между вестника и министерството на практика е от 12 август, когато от ведомството поискаха всекидневникът да напусне сградата, в която се намира. Тя е на Министерството на културата, а поводът е, че "Труд" не са плащали наем за помещенията. Тогава Блъсков обясни пред "24 часа", че се е забавил с наема само няколко дни.

Днес обаче от министерството пратиха обяснение, в което се казва, че редакцията дължи близо 150 000 лв. наем.

"Каквото и да твърдят, има едно единствено нещо - това е репресия срещу в. "Труд", каза Блъсков. И обясни:

"Вярно е, че има такова

задължение, но то е спорно

Формирано е в рамките на 3 години. От 2018 г. до ден днешен ние сме си плащали всички видове режийни. В договора няма никаква точка за паркинг и Министерството на културата не е плащало никакви паркинги. Това е лъжа.

Лъжа е и това, че плаща за охрана. Плащало е две години, а от 2018 г. насам е наета фирма, на която всички наематели в сградата си плащат директно, включително и ние."

По неговите думи освен "Труд" в сградата са още представителството на ЮНЕСКО и администрацията на Музея на социалистическото изкуство, която заема две стаи. Всичко останало било празно.

"В позицията на министерството се смесват донякъде верни факти с абсолютни неистини само и само да се оправдае репресията срещу в. "Труд", смята още Блъсков.

Той обясни, че дългът от 150 000 лв. е за трите години от 2015 до 2017-а и е натрупан върху режийни разноски, за които министерството не им било пратило фактури. "В началото на 2019-а ни изпратиха фактура за декември 2018 г. И ние веднага започнахме да си плащаме режийните съвсем регулярно. Абсолютно формално използване на това задължение без никакво желание за диалог, за разбирателство, за справедливо решение по определението на президента. За Минеков очевидно справедливостта е да изхвърли редакцията на "Труд" от помещенията. Иначе всички говорят за диалог и за разбирателство. Страшно разбирателство ще има оттук нататък", каза Блъсков.

По повод информацията на министерството, че има договор с фирмата "Южен кръст", а не с "Труд медия", той обясни, че двете компании имат един и същ собственик - синът му Петьо Петьов Блъсков, и нямат наемни отношения помежду си. "Просто тази компания е приютила редакцията на "Труд", която е със същия собственик. Какво престъпление сме извършили?", пита главният редактор.

Опроверга и информацията на "Дневник", че собственик на "Южен кръст" е дружеството "Български имоти - корпорация" с управител Данчо Джиков. "Никога не е имало такова нещо. В търговския регистър излизат някакви справки отпреди 15 и повече години. Нито има запори. Като видиш актуалното състояние на "Южен кръст" в регистъра, там пише, че собственик на капитала е Петьо Петьов Блъсков, размер на капитала - 530 хил. лв., внесен капитал и т.н.", каза главният редактор.

Според него

втората най-голяма

манипулация в позицията на министерството

е, че в сградата ще бъде настанен Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Блъсков разказа, че половината сграда е празна в момента - етажите, където допреди 4-5 месеца е бил именно този институт. "Складовете им, архивните помещения, където държаха съкровищата на Божков, са празни. Изведнъж ги изнесоха, защо, не знам."

"Министърът води лична война срещу мен. Освен с вестника ми той се е заел с репресия и срещу член на семейството ми", каза накрая Блъсков, но не пожела да конкретизира.

Според позицията на министерството министър Минеков ще даде известен толеранс на редакцията на в. "Труд" да се изнесе и да намери нови офиси, а сградата на ул. "Лъчезар Станчев" 17, проектирана и строена за нуждите на НИНКН, ще бъде използвана по предназначение.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>