Миряни прииждат в Бачково за Голяма Богородица, някои разпънаха палатки (снимки)

14.08.2021 18:45 Радко Паунов
Богомолци палят свещи в навечерието на Голяма Богородица в Бачковския манастир. Снимки: 24plovdiv.bg
В подножието на манастира има полицейски патрул.
Хората чакат да се поклонят пред чудотворната икона.

Непрестанен поток от богомолци приижда към Бачковския манастир за храмовия празник, който се отбелязва на Голяма Богородица. 

Още на входа на селото има разпънати палатки, където ще пренощуват миряни, тъй като хотелът в обителта е препълнен. Мнозина искат да спят там, за да измолят здраве и изцеление от Божията майка.

В подножието на манастира има полицейски патрул, но все още притокът на посетители не е толкова голям. По ларгото сергиите работят, но търговците се оплакват, че купувачи няма. Надяват се утре на самия празник посетителите да развържат кесии. На поляната е разпънат лунапарк с виенско колело.

Паркингът пред манастира е почти пълен. Вътре дворът на обителта обаче не прелива от много хора. Единствено чакащите са за храма. Част от тях са с маски, а други - без. Хората палят свещи и се молят.

"Предпочетохме сега да дойдем, за да избегнем утре блъсканицата", каза семейство от Пловдив.

Василена Милева обясни, че ще нощува в манастира. Правила го всяка година за Богородица.

Над 50 хиляди поклонници очаква навръх Успение Богородично игуменът Сионий. Той самият ще служи в Троянския манастир. Но увери, че е създал стройна организация в Бачково.

"Подходили сме много отговорно с оглед на настъпващата четвърта вълна. Ангажирали сме полиция и огнеборци да следят за палене на огън. Наели сме 20 помощници и 10 доброволци в Бачково, които да насочват хората, за да няма струпвания", обясни епископът.

Тази вече в 18 часа започна празничната вечерня в храма, на която се отслужва опело за Богородица. След това ще бъде отслужено петохлебие за здраве и благоденствие на българите.

В неделя в 8 часа започва утринна служба, а час по-късно самата света литургия. Много от миряните, които са спазвали пости, ще искат да се пречистят. През целия ден плащеницата ще стои в центъра на храма.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>