Стълпотворение! Над 50 000 за Голяма Богородица се стичат в Бачково

13.08.2021 14:22 Радко Паунов
Игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий
В храма богомолците ще бъдат с маски.
Чудотворната икона ще се дезинфекцира на всяка минута.
Потоците от богомолци ще бъдат насочвани, за да няма струпвания.
На входа на храма ще има дезинфектанти.
Празничният обяд ще е печено агнешко.

- В храма ще се влиза с маска, дезинфекцират на всяка минута чудотворната икона

- Масово хората записвали служби за здраве и избавление от зависимости

- Епископ Сионий ще служи в Троянския манастир на празника

50-60 хиляди поклонници ще дойдат в събота и неделя в Бачковския манастир за големия храмов празник. "Понеже се пада в почивни дни, стълпотворението ще е голямо и сме създали стройна организация", заяви пред 24plovdiv.bg игуменът епископ Сионий. На самия 15-и той ще служи в Троянския манастир. 

"Тази година сме подходили много отговорно с оглед на настъпващата четвърта вълна, от една страна. А от друга, опасността от пожари. Ангажирали сме полиция и огнеборци да следят за палене на огън. Наели сме 20 помощници и 10 доброволци в Бачково, които да насочват хората, за да няма струпвания", обясни епископът.

Те обаче ще са неизбежни, тъй като мнозина ще искат да се докоснат до чудотворната икона на Божията майка. "Ще се държи за спазване на дистанция. След всяки, който се помоли, иконата ще се дезинфекцира. На входа на манастира и пред самата църква също ще има обеззаразяващи течности", увери игуменът. Маските щели да са задължителни. "Въпросът е да предпазим хората", каза той.

Още в събота от 18 ч започва празничната вечерня, на която веднъж в годината се отслужва опело за пречистата Богородица. Това са молитвени послания за нейното успение. След това ще бъде отслужено петохлебие по изрична молба на земеделските стопани и производители, за да ги закриля Божията майка.

В неделя на самото успение в 8 часа започва утринна служба, а час по-късно самата света литургия. Много от миряните, които са спазвали пости, ще искат да се пречистят. През целия ден плащеницата ще стои в центъра на храма.
Бачковската икона няма да се изнася, както това е правено в други години. Епископ Сионий обясни, че този ритуал се прави на втория ден от Великден. Навръх Богородица се изнася иконата на Троеручица от Троянския манастир и се носи до една могила на 500 метра, където е извършено чудо с изцеление на дете.
"Църквата е много предпазлива към обявяване на чудеса. Те подлежат на сериозно изследване. Винаги искаме писмено потвърждение. Това са свидетелства на хора, които се получили чудо. Такива има доста събрани и в Троян, и в Бачково и скоро ще се ги предоставим на Светия синод", обясни епископ Сионий.

В Бачково били свързани най-често с изцерение на нелечимо болни, както и с бездетни семейства, които с помощта на света Богородица са се сдобили с рожби.

Според епископ Сионий промяна има и в записванията на служби от самите богомолци. Ако преди години всеки втори искаше молитви, за да се сдобие с работа, сега хората се молят най-вече за здраве. "И това е съвсем нормално предвид тежката пандемия", казва той. Имало обаче и доста миряни, които идвали да измолят помощ за деца и близки, свързани със зависимости - алкохол, наркотици. "Духовниците и братята четат молитви в подкрепа на тази борба", отбеляза игуменът.

На Голяма Богородица хотелът на манастира бил препълнен. Празничният обяд за братята монаси е печено агнешко с дроб сарма по манастирски.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>