Министър Минеков заповяда "Труд" да напусне редакцията си

12.08.2021 18:41 Паола Хюсеин
ПЕТЬО БЛЪСКОВ

Блъсков: Това ли е начинът за разправа със свободни и независими медии

В. "Труд" трябва да напусне до понеделник сградата, в която се помещава. Това става ясно от писмо, пратено от министъра на културата Велислав Минеков до редакцията на в. "Труд", в което той цитира заповед за опразване на помещенията в сграда на Министерството на културата, съобщи вестникът в сайта си.

Причината е забавяне на плащането на наема, което обаче се е случило само ден след като в "Труд" е пристигнало напомнящо писмо, каза собственикът и главен редактор на вестника Петьо Блъсков пред "24 часа".

"Въпросът ми е към президента Радев - това ли е начинът за разправа със свободни и независими медии, който е възприет от служебния кабинет и в частност от служебния министър на културата? Президент Радев, искате с тази нелепица ли да останете във времето?", пише Блъсков на сайта на "Труд".

Пред "24 часа" главният редактор обясни, че министър Минеков е започнал още от първия си ден война срещу "Труд" защо са в тази сграда. Преди време министърът обяви, че редакцията плаща много нисък наем и даде за пример наемите в други сгради около "Труд".

"Наемът не е определен от Министерството на културата, той се е случил на редовно проведен конкурс на министерството, на който има и други участници. Има документи, да ги отвори и да види. Ние сме дали най-високата оферта, затова са ни и предпочели", каза още Блъсков.

Той е сключил два 10-годишни договора за наем с Министерството на културата, единият е от 2012 г., другият - от 2015-а.

"Освен това Минеков прави сравнения с едни наеми на частни сгради - бизнессградата на "Софарма" до нас, която е клас А. А ние влязохме в една кочина. Да не говорим, че една трета от наетата площ не може да се използва, защото покривът й тече и вътре всичко се руши. Пращали сме 5 писма до Министерството на културата и 5 години не можем да ползваме тази площ поради тази причина. Но си й плащаме наема", допълни Блъсков.

Той обясни, че вестникът наистина се е забавил да плати, минали са два месеца, след което са получили първото писмо от Министерството и веднага на другия ден са се издължили. "Използва този претекст чисто формално, за да си довърши разправията", каза Блъсков.

Сега имат второ писмо, в което се казва, че е издадена заповед, назначена е комисия, която в понеделник ще отиде на място, а дотогова "Труд" трябва да опразни имота.

"Нищо няма да правя, вече 30 години нямам година без битка", така Блъсков отговори на въпроса какво ще прави оттук нататък.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>