Пловдив светва в оранжево, пак разкриват COVID отделения

11.08.2021 07:11 Радко Паунов Румен Златански
Болници в Пловдив отново разкриват ковид отделения.

Четвъртата вълна напира да залее Пловдив, който от дни свети в оранжево. Ако така върви, скоро ще влезе и в червената зона, притеснени са медици. Те вече подготвят новите COVID отделения в общински, държавни и частни болници.

98 са новите болни от понеделник за вторник, а за последното денонощие са 89. Градът често държи второто място след столицата по брой заразени. В определени дни го изпреварват морските курорти.

“Случаите непрекъснато нарастват,

в четвъртък вече твърдо

ще са над 100”,

прогнозират инфекционисти. Опасенията са, че отново няма да достигат медици, които да поемат удара от новозаразени. А новият делта вариант се предава с драматична скорост.

“Уверявам ви, че лечението му, ако не сте ваксинирани с две дози, е доста тежко. Според епидемиолози той е с 50% по-заразен от Алфа мутацията, която пък беше 50 на сто по-агресивна от оригиналния щам. Това означава, че един човек вече предава инфекцията на петима, а не на двама”, заяви шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов.

Той увери, че всичките 14 общински лечебни заведения са в пълна готовност. В двете болници - “Св. Пантелеймон” и “Св. Мина”, ще бъдат разкрити отново 120 легла. Други 20 ще има и в Комплексния онкологичен център.

“Още преди седмица спуснахме указания, извършена е проверка за наличните дезинфектанти и предпазни средства”, каза д-р Калинов. Общинското здравеопазване разполага с лаборатория за PCR и антигенни тестове, базирана в МБАЛ “Св. Мина”. Проби се вземат и в бившия Спортен диспансер.

Тревогата от предстоящата четвърта вълна

не се усеща сред

населението, ако се съди

по препълнените улици и

заведения

Но сред медиците притеснението е видимо. “Дано я преодолеем по-леко, но едва ли. Заболяването е странно, защото няма конкретно лечение. Нищо не е сигурно - имунизирани боледуват, а преболедували отново се заразяват”, загрижена е шефката на Второ вътрешно отделение в МБАЛ “Св. Пантелеймон” д-р Антоанета Пеловска.

“Всичко при тази инфекция е наопаки. Само ще кажа, че по каноните на медицината вирус не се лекува с кортикостероиди. Това, ако студент го каже на изпит, моментално ще бъде скъсан. А ковида го лекуваме и с такива препарати”, отбелязва пулмологът д-р Атанас Парев от същата болница.

Шефовете на болници твърдят, че са снабдени с консумативи и необходима апаратура. Но най-сериозният проблем остава недостигът на лекари и медицински сестри.

Този дефицит се вижда най-много в инфекциозната клиника на УМБАЛ “Св. Георги”. От началото на пандемията тя поема най-големия удар и се бори с най-тежките случаи. Ако и при четвъртата вълна има голям наплив, там

ще разчитат на

командировани колеги

и доброволци

Всеки момент са готови да отворят COVID отделението си и в УМБАЛ “Пловдив”. От пролетта със спадането на заболеваемостта там не лекуват пациенти с коронавирус. Сега обаче са в пълна готовност да възобновят приема, увери директорът д-р Динчо Генев.

За 24 часа са готови да отворят отново ковид отделението и в МБАЛ “Св. Мина”, твърди директорът проф. Петър Петров. Според него болницата разполага с техника и консумативи, но персоналът бил на санитарният мининум.

Все още е спокойна обстановката в УМБАЛ “Каспела”, която бе сред болниците, излекувала най-много пациенти с COVID. Според шефа й проф. Илиан Дойков там са готови в рамките на 72 часа да отворят отново отделението след нареждане на РЗИ. В пълна бойна готовност са и УМБАЛ “Пълмед” и МБАЛ “Централ Хоспитал”.

Ваксинацията в

последните седмици

е доста затихнала

Едва по около 1000 души се имунизират на денонощие. До момента 200 100 са с първа доза и около 100 000 със завършен имунизационен цикъл. РЗИ, личните лекари, ДКЦ-тата и болниците разполагат с ваксини от четирите вида.

“Да имаш безплатни ваксини и най-вече избор и да не се възползваш, за мен е неразбираемо”, учудва се д-р Атанас Парев.

Че четвъртата вълна настъпва в Пловдив, го усещат и аптекарите. Хората отново започнаха да купуват лекарства. Най-много се търси азитромицин, изопринозин, левокс и витамин Д, цинк и селен за подсилване на имунитета. Медици обаче предупреждават, че самолечение с антибиотици е опасно.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>