Пловдивските общински болници в пълна готовност за новата ковид вълна

09.08.2021 14:25 24 часа Пловдив онлайн
Калин Калинов

Новият щам е бърз и опасен - ваксинирайте се, зове шефът на здравеопазването 

Всички 14 общински лечебни заведения са в пълна готовност да посрещнат поредната ковид вълна, увери директорът на здравеопазването д-р Калин Калинов.

В МБАЛ "Св. Мина" и Св. Пантелеймон“ могат да бъдат разкрити отново 120 легла, както и още 20 в Комплексния онкологичен център. 

"Преди седмица спуснахме указания към 14-те  здравни заведения за подготовката им за новата ковид вълна и е извършена проверка на наличностите на дезинфектанти и лични предпазни средства“, коментира  д-р Калинов. Той уточни, че днес в рамките на деня ще изпрати писмен доклад до областния управител Ангел Стоев.

По думите му поредното преструктуриране на МБАЛ „Св. Мина” ще бъде огромно предизвикателство, но екипите са обучени и в готовност, за да гарантират увеличения прием на пациенти с COVID-19. В нея могат да бъдат разкрити до 60 места, като до всички тях има осигурен кислород чрез новоизградената инсталация. МБАЛ „Св. Пантелеймон” има възможност за преструктуриране с общ капацитет на леглата 60 като 4 от тях са интензивни.

Осемте ковид зони в лечебните заведения не са спирали работата дори и по време на облекчаване на мерките, а във всички ДКЦ-та продължава имунизационната кампания.

В Диагностично-консултативен център II – Пловдив активно работи Общинския COVID-19-център, който е оборудван с необходимата медицинска апаратура и обезпечен с човешки ресурс за работа в условия на нова епидемия. Центърът в момента работи на осемчасов режим, но има готовност да удължи работното си време, за да подпомогне спешните кабинети.

Общинското здравеопазване разполага с лаборатория за антигенни тестове, както и за PSR тестове, която е базирана в МБАЛ „Св. Мина” като проби се вземат и в бившия Спортен диспансер ( Медицински център по рехабилитация и спортна медицина I – Пловдив), в който бе разкрит и ваксинационен център.

Директорът на общинското здравеопазване призова пловдивчани да се имунизират преди началото на новата вълна. „В Пловдив вече има пациенти с новия Делта щам и ви уверявам, че доста тежко е лечението, но ако сте ваксиниран с две дози, по-лесно ще го победите“, заяви д-р Калинов. По думите му новият щам се разпространява с драматична скорост. „Според епидемиолози той е 50 процента по-заразен от „Алфа“ мутацията, която пък беше 50 процента по-заразна от оригиналния щам, което означава, че един човек вече заразява петима, а не двама“, обясни той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>