С дигиталното евро за пръв път имаме сметка директно в Европейската централна банка

05.08.2021 14:08 Пламена Томева
Централата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия
Централата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия

Всичко, което трябва да знаете за новия проект за обща цифрова валута

Пандемията показа колко бързо може да бъде трансформиран начинът, по който плащаме. Все по-често пазаруваме онлайн в комбинация с рязък отказ от хартиените пари. Затова Европейската централна банка (ЕЦБ) работи активно за създаването на електронна версия на еврото. Като пазител на валутата ЕЦБ следи отблизо нарастването на частни криптовалути като биткойн и отвръща на удара със собствен проект за цифрово евро.

Въпреки че вероятно няма да бъде много по-различно от която и да е онлайн банкова сметка, електронното евро ще е в пъти по-безопасно, тъй като

ЕЦБ не може да остане без евро,

за разлика от която и да е частна компания.

Цифровото евро може да стане факт в рамките на пет години. “Нашата работа има за цел да гарантира, че в ерата на цифровите технологии гражданите и фирмите ще продължат да имат достъп до най-сигурния вид пари - от централната банка”, заяви шефката на ЕЦБ Кристин Лагард в средата на юли.

Какво е дигитално евро?

“Е-еврото” по същество би било електронна версия на евробанкнотите и монетите. Цифров портфейл, който ще се съхранява безопасно директно в ЕЦБ, а не в търговска банка. Това е фундаментална разлика в сравнение с депозитите в утвърдени банки, които биха могли да фалират, или държането на пари в брой, които може да бъдат откраднати.

Дигиталното евро ще позволи за първи път физически лица да имат депозити директно в ЕЦБ.

Еврото е втората най-търгувана валута след щатския долар и е официалната валута на 19 от 27-те членки на ЕС, с над 26 млрд. банкноти в обращение към май 2021 г. Все пак ЕЦБ подчертава, че цифровото евро ще допълни паричните средства, а няма да ги замени.

Идеята е да се създаде бърз, прост и сигурен начин за плащания, както и да се даде възможност за конкуренция с чуждестранни картови компании като “Виза” и “Мастеркард” и с цифрови платежни услуги като “ПейПал” -

сектори, в които досега не са се

появявали силни играчи от ЕС

Въпреки гръмкото представяне в средата на миналия месец подробностите все още са оскъдни. През следващите две години ЕЦБ ще продължи да проучва коя технология е най-подходяща за развитие на цифровото евро. Ще се разработва функционалният дизайн, ще се разгледат въпроси, свързани с влиянието върху паричната политика, финансовата стабилност и незаконната дейност. Ще бъдат оценени и необходимите промени в законодателната рамка на Европейския съюз.

Според досегашните анализи цифровата версия на официалната единна валута на ЕС би била екологично чиста. При тестваните архитектури мощността, използвана за извършване на десетки хиляди трансакции в секунда, е незначителна в сравнение с консумацията на енергия на крипто-активи като биткойн.

Защо сега?

Подобно на други централни банки по света, ЕЦБ се стреми да отговори на нарастващото търсене на електронни средства за разплащане и да се справи с бума на цифровите валути - от биткойн до предложената от “Фейсбук” дием.

“В продължение на много векове суверенът предоставя собствена валута на гражданите като символ на стабилност, безопасност и доверие. Осигуряването на пари като обществено благо е от основно значение за мисията на централните банки”, казва Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, цитиран от “Евронюз”.

“Като се има предвид настоящата дигитална трансформация, която има потенциала да промени платежния пейзаж и дори цялата финансова система, централните банки трябва да бъдат смели и да са в крак с темповете на промяната.”

Има ли място за електронно евро?

Полето на цифровите валути става все по-претъпкано. Струва си да се отбележи, че едно цифрово евро все пак ще струва едно евро, тъй като би било обвързано с физическата валута на еврозоната. И тъй като стойността му ще бъде подкрепена от ЕЦБ, тя няма да бъде променлива като частните цифрови валути, които са подложени на засилен контрол от регулаторите.

“Точно като паричните средства, цифровото евро би било пряко свързано с централната банка и следователно няма да има риск - нито от ликвидност, нито кредитен риск, нито пазарен риск”, подчерта Панета.

Биткойнът достигна рекордно високо ниво от близо $ 65 000 през април, но оттогава спадна с около 50%, до голяма степен поради китайските репресии срещу търговията с криптовалути и добива.

Много други централни банки също се стремят да предложат собствени виртуални пари - известни като цифрови валути на Централната банка (CBDC), като стабилна и безрискова алтернатива.

Китайската централна банка експериментира с дигитален юан от 2014 г. и движи една от най-напредналите програми в света. Нацията вече провежда реални изпитания и обяви, че 10 милиона души са получили право да участват в опити за цифрови юани на дребно. Тестват се иновативни функции, като например възможността за прехвърляне на плащания между смартфони само с докосване помежду им.

Банката на Англия проучва възможността за пускане на свой собствен бриткойн (britcoin).

В САЩ председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в средата на юли, че най-добрият начин за борба с властта на частно управляваните криптовалути е централните банки да създадат свои собствени цифрови активи.

В Брюксел обаче липсва хармонизирана регулаторна рамка за крипто-активи, но ЕС иска да коригира това с евентуалното приемане на нови правила за пазарите.

Може ли да превърна всички

мои спестявания в цифрово евро?

Най-вероятно не. Ако електронното евро се окаже изключително привлекателно за потребителите поради неговата безопасност, това би могло да попречи на търговските банки. В резултат на това ЕЦБ вече предупреждава, че вероятно ще ограничи депозитите, които физическите лица могат да притежават - предлагайки праг от около 3000 евро, или ще обложи с данък авоарите над определена сума. Дигиталното евро обаче ще намали цената на трансакциите и би позволило на потребителите да извършват покупки във всички търговски обекти и държави в еврозоната.

Как да си открия сметка в ЕЦБ?

ЕЦБ посочва, че ще остави това на банките и на регулирани финансови технологии, които след това ще предлагат цифрови евро портфейли на клиенти от нейно име. Очаква се разработването на приложения, които ще доведат цифровото евро до смартфоните на европейските граждани.

“Нашата цел би била да направим цифровото евро съвместимо с решенията за частни плащания, така че да може да се осъществява достъп чрез тях”, казва Фабио Панета.

Може ли плащанията с е-евро да се

правят анонимно офлайн, както с банкнотите?

Само за малки плащания, вероятно по-малко от 100 евро, чрез устройства, свързани с блутут. ЕЦБ трябва да балансира поверителността с противодействието на прането на пари и укриването на данъци. Възможността за издаване на “ваучери за анонимност” също бе предложена по-рано.

Кога се очаква първото е-евро?

Не и през следващите 5 години. ЕЦБ си даде две години, за да финализира дизайна на цифровото евро. След това той ще трябва да бъде ратифициран от управителния съвет. Ако параметрите на електронното евро бъдат одобрени, ЕЦБ ще работи по прилагането му още 3 години преди официалния старт. Ще се търсят също законодателни промени, тъй като цифровото евро не е предвидено в договорите на ЕС.

ЕЦБ и Европейският парламент ще проведат дискусия относно функциите и политическите цели на цифровото евро до края на 2021 г., каза Панета, а спорни въпроси като поверителността на потребителите остават за първата половина на 2022 г. ЕЦБ по-рано призна, че цифровото евро ще дойде с компромиси относно поверителността. Другите институции на ЕС - финансовите регулатори, Европейската комисия и Еврогрупата на националните финансови министри - също ще бъдат включени.

“През юли 2021 г. взехме решение да стартираме проект за цифрово евро. Това не означава, че непременно ще го емитираме, а по-скоро че ще се подготвим за евентуалното му емитиране”, подчерта Панета.

Ще изчезнат ли хартиените пари?

ЕЦБ казва, че цифровото евро ще допълни, а няма да замени традиционните парични средства. Хартиените банкноти представляват 73% от всички плащания в еврозоната през 2019 г., сочи проучване на ЕЦБ.

Критици се притесняват, че ЕЦБ може един ден да пенсионира парите в брой и да използва цифровото евро за прилагане на агресивни мерки на паричната политика, като например отрицателни лихвени проценти по депозити на домакинства или директни парични преводи.

Ще бъде ли налично извън еврозоната?

Три хиляди евро биха били много пари за домакинствата в по-бедните страни, включително някои съседни на ЕС от Балканите. Така че предоставянето на дигиталното евро на хората там би могло да изсмуче депозитите от местните банки. Ако обаче други централни банки пуснат цифрови валути, плащанията към и от еврозоната биха могли да станат по-евтини и по-безопасни.

Други от От страната и света

Велико Минков: Притеснявам се за сина си, Габриела не е в добро психично състояние

Сред мотивите, които съдийката изброи за пускането под домашен арест на Габриела бяха, че няма да извърши ново престъпление, но аз определено съм притеснен за това

Шефът на Федералния резерв отхвърли следващият ход да е повишаване на лихвите

Инфлацията все още е твърде висока. По-нататъшният напредък в намаляването ѝ не е гарантиран и пътят напред е несигурен. Това заяви президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ

Как шофьор си върна книжката, докато чака кръвна проба, след положителен полеви тест за наркотици

Съдът върна книжката на мъж, уличен да шофира под въздействие на наркотици, след проба от полеви тест, съобщи Нова тв. Уличеният обжалвал отнемането на книжката, а съдът приел

Крум Зарков: Има криза в държавата, намираме се в ситуация на безвластие

Има криза в държавата. Служебният кабинет, който би трябвало да я регулира, я поставя в много трудна ситуация, тъй като той беше съставен по нов начин

36 пожара през последното денонощие, двама души са пострадали

Двама души са пострадали при пожари през последното денонощие. Момче на седем години и жена на 86 години са пострадали при пожар в къща в Хасково. Те са откарани в болница

>