Кръв по приклада, извадени рамена и до 500 вдигания на пушката дневно - една българка в "трапа"

05.08.2021 05:30 Найден Тодоров, Токио
19-годишната българка Селин Али по време на олимпийския си дебют. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG
СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG
СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG
СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG
СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Гледам да съм по-добра от вчерашното си аз, ще се състезавам главно със себе си, заяви 19-годишната Селин след олимпийския си дебют

Какъв спорт пък е това? Чували сте го много пъти, нали? Мислили сте да го кажете и вие по някаква причина. Особено ако спортът е по-далечен, по-непознат. Ако няма и разпознаваем човек с успехи, заради когото да се направи усилие да се потопиш и в тези по-непознати води. Дотогава най-лесното е подценяването. Конкуренция по пълна неуместност му прави омаловажаването.

Нека не омаловажаваме труда на спортистите. Най-малко на тези, заслужили участие на олимпийски игри. А ако са в по-непопулярен спорт, защо пък да не се поинтересуваме какво им струва да са там. И в какво точно са добри.

Селин Али е българката в може би най-непознатия на широката аудитория спорт, в който имаме представител на олимпийските игри в Токио - трап стрелба. Това е една от трите основни дисциплини на състезателната стрелба по панички. Другите са скийт и спортни панички. Самият трап има разновидности - двоен, северен, ниска линия, олимпийски.

В олимпийския трап се правят 150 изстрела за мъжете и 75 за жените. Най-добрите 6 в квалификацията отиват на финал с по още 25 изстрела.
В олимпийския трап се използват 15 машини с фиксиран ъгъл, които изстрелват паничките. Компютърната програма, управляваща машините, им задава да изстрелват 10 панички наляво, 10 надясно и 5 направо по случайна подредба - без състезателите да знаят каква ще е точната траектория на полета. Има пет стрелкови позиции. Когато първият състезател приключи на позиция едно, се мести на втората, а на първа застава следващият по номер. Ротацията следва тази логика, а от пета позиция отново се местиш на първа.

Състезателите получават сигнал за изстрелването, за да могат да реагират на момента, тъй като паничките летят с 80 (100 при изхода на машината) километра в час. При получаването на сигнала за готовност, всеки състезател има 10 секунди, за да извика, че е готов. Оранжева глинена паничка излита от "трапа" в някоя посока. И трябва да я уцелиш. Обикновено се използват пушки 12-ти калибър.

Българската състезателка по ловна стрелба Селин Али е сравнително доволна от представянето си при дебюта си на Олимпийски игри.
19-годишната световна шампионка за девойки от Лонато 2019 завърши на 20-о място в дисциплината трап в Токио. Тя порази 115 от 125 панички в квалификациите, след като направи по-слаби първа и последна пета серия с по 22 точки.

"Със сигурност вълнението беше много, много голямо. Това е нещо, което не съм изживявала никога. Ходила съм на много големи състезания, но не съм изпитвала подобно нещо. В първата серия вълнението беше свързано с началното притеснение, а в последната серия то беше по-скоро от това, че се движех много добре, по-добре отколкото съм очаквала. В никакъв случай не се чувствам сломена. Главата ми е високо вдигната. Със сигурност имам пропуски, върху които да работя, но винаги трябва да гледаме позитивно на нещата и да извличаме позитивното", коментира Али.

"Имах резултат, към който се целях. Приближих се максимално до него - може би 2 панички над това, което направих тук. Не мога да кажа, че съм изключително много разочарована, със сигурност резултатът ми не е лош, но е недостатъчен на такъв форум, наясно съм с това", допълни тя.

Тийнейджърката обясни още, че и изключително горещото време също е повлияло.

"Условията не са за подценяване, бяха много тежки. На официалните тренировки стреляхме на дъжд, в състезанието беше голяма жега, много задушно. Не е лесно да стоиш на слънцето за толкова дълго време.Тъй като сме на открито, условията влияят много.

За жените е още по-трудно, отколкото за мъжете, тъй като пушката е тежка - не е лесно да я вдигнеш толкова много пъти. Не е както изглежда - ние правим да изглежда лесно. При състезание на такава жега е имало случаи, при които хората направо слънчасват. Аз лично имам много тежки главоболия от това слънце. Други хора се оплакват от различни неща - всичко влияе на всеки по различен начин. Най-малкият ветрец може да разлюлее или теб, или самата паничка. За да с стигне и до въпросните жеги , които, за да ги издържим, трябва да преминем през много тежки тренировки. Имало е моменти, в които след всеки изстрел съм бърсала кръв от приклада - от много стрелба, от разранена буза, от разранени рамена. Имало е случаи на изкарани рамена. Спортът ни изобщо не е за подценяване. Много тежък спорт", разказва още Селин.

Пушката тежи 3,9 килограма. В състезателен ден я вдига 100 пъти.
"Когато съм на тренировка, 100 пъти ще е само при едното влизане в серия. На състезание една серия е 25 панички, но на тренировки си става 100. И се случва да вдигам пушката 3-4-5 пъти повече от 100", допълва 19-годишната българка.

"Участието ми на олимпийските игри в Токио е много полезно за мен. Дори най-малкото състезание не може да се сравнява с нито една тренировка. А участието на олимпийските игри ще ми помогне изключително много - и то не за техника, не физически, а по-скоро психически. При нас психиката е изключително важна. За да знаем как да се справяме с психиката си и да я контролираме, трябва да участваме в повече и по-големи състезания. А в изминалата година заради коронавируса нямахме никакви състезания", каза още Селин.

Али се надява на следващите Олимпийски игри в Париж да се представи още по-добре. "Да бъда на олимпийски игри е голяма награда за мен - да съм част от цялото това преживяване, цялото това приключение. За мен е чест. След три години си пожелавам да съм в Париж и със сигурност да се представя по-добре, отколкото сега. Да не говорим за медали и резултати, но искам да се чувствам по-добре и да постигна повече. Аз гледам да съм по-добре от вчерашното си аз. Ще се състезавам главно със себе си, не с резултатите на самото състезание", завърши тя.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>