(Не)Пълните досиета на 18-те министри на Слави - ето какво откри "24 часа" за тях

03.08.2021 22:21
Д-р Момчил Иванов
Гроздан Караджов
Силвия Бакърджиева
Петър Илиев
Александър Николов
Велислава Петрова
Георги Султанов
Пламен Данаилов
Десислава Димитрова
Ради Найденов
Теодора Пенева
Силви Кирилов
Радостин Василев
Георги Георгиев
Пламен Абровски
Теодора Генчовска
Антония Валентинова
Ивайло Кожухаров

На срещите си с партиите "Изправи се, България! Ние идваме!", "Демократична България" и БСП кандидат премиерът Пламен Николов и ръководството на "Има такъв народ" представите 18-те проекто министри в бъдещия кабинет. Присъствали на срещите се оплакаха, че само им прочели имената и по две изречения представяне на кандидатите. Затова "24 часа" се опита да събере пълни досиета за 18-те. Ето какво открихме.

Правосъден министър:

Адвокатът д-р Момчил Иванов се явява по дела за катастрофи, преподава във ВТУ, бил е активист на СДС

Евентуалният министър на правосъдието д-р Момчил Иванов като адвокат е имал засилен професионален интерес към участници в катастрофи. Той се е явявал като страна по дела за пътнотранспортни произшествия във Велико Търново.

Иначе дългогодишният преподавател по търговско и гражданско право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” е малко разпознаваем сред практикуващите си колеги в старата столица. От 2009 до 2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската академия в Свищов. Освен юридическо има и историческо висше образование. Вероятно причината да е непопулярен сред местната юридическа общност е, че като университетски преподавател с повече от 5 години стаж той не се е явявал на обичайните конкурси за адвокати, каквото право му дава Законът за адвокатурата.

45-годишният Момчил Иванов притежава кантора във Велико Търново, сред чиито клиенти са участници в ПТП-та и колекторски фирми.

Очевидно обаче бъдещият правосъден министър е сред фигурите, до които се е допитало служебното правителство на Стефан Янев, когато се е конструирала новата областна управа във Велико Търново. Този факт се потвърждава от назначението на 34-годишния Станислав Николов като зам.областен управител. Преди това силистренецът е част от кантората на Момчил Иванов и оставя именно на него своите адвокатски досиета. И Николов като Иванов също не се е явявал на адвокатски конкурси, тъй като има 5-годишен стаж като университетски преподавател. Зам.областният управител като бъдещия правосъден министър работи с участници в ПТП-та и разрешава спорове с колекторски фирми.

Д-р Момчил Иванов често можеше да бъде забелязан до колегата си Иван Денев, чийто син преди година почина от COVID във великотърновската болница. Бащата води истинска война срещу здравното заведение - поиска и му разрешиха ексхумация на трупа на абитуриента. През май обяви, че ще заведе гражданско дело за 1 милион лева срещу болницата, недоволен от резултатите и мнението на експертите. Самият Денев твърди, че като адвокат води повече от 10 дела на семейства, чиито близки са пострадали от лекарски грешки. Обявеният за кандидат за правосъден министър осъществява контакта между Денев и телевизията на Слави Трифонов “7/8”, където бащата провежда битката си срещу лекарите, които не са успели да спасят сина му.

Д-р Момчил Иванов не е дебютант в политиката. За първи път той се явява преди години като активист на СДС и 8 години е бил управител на общинското предприятие “Спортни имоти”. Не е известно по каква причина тогавашният кмет от СДС д-р Румен Рашев уволнява Иванов и така завършва вероятно контактът му с тази дясна политическа сила. През 2014 г. се явява като кандидат на депутатската листа на партия “Република БГ”. Адвокат Иванов е от гражданската квота.

Министър на транспорта: 

Гроздан Караджов - от “Отворено общество”, през Костов и БТК, до прекратено дело за получени 5 млн. лв. като консултант

Гроздан Караджов, който години беше главен секретар на министерството на транспорта, а в същото време и шеф на БТК, докато беше държавна, може да се върне във ведомството като министър.

Караджов е свързан с транспорта, бе и депутат в ресорната комисия в Народното събрание от Реформаторския блок. Някои медии го наричаха човека на Костов.

В личния си сайт Караджов е публикувал биографията си:

Завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализира бизнес мениджмънт и телекомуникации в Токио, Япония. Активен участник е в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българското сдружение за честни избори.

Професионалната му кариера започва във фондация “Отворено общество” - София, където последователно заема длъжностите програмен координатор, главен секретар и програмен директор.

В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998 – 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS.

От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация “Демокрация”.

Член на Управителния съвет на Центъра за икономическо развитие. Учредител на фондация “Светът на Мария” и дългогодишен активен дарител.

Народен представител в 43-ото Народно събрание.

На мига, в който излезе името му като вероятен министър на транспорта, бившият вътрешен министър в кабинета “Костов” Богомил Бонев попита в пост във фейсбук: “А с това разследване какво ще стане?” И продължава: “Имаше и сигнали, че всеки месец получава по 600 хил. евро от “Глобул”, “консултантски”, за да ги носи на Борисов с обещанието да се отлагат европейските регулации за мобилните оператори за по-ниски цени на роуминг в България. Дали е получавал, дали ги е предавал, дали ги е предавал всичките, не е ясно. Но е ясно, че тогава България отложи прилагането на по-ниските цени за роуминг с повече от половин година. А уж нямало да има свързани с ГЕРБ.”

Преди 4 години Гроздан Караджов действително беше обвиняем за длъжностно присвояване по разследване за източване на оператора във времето, когато се казваше “Глобул” и бе собственост на гръцката ОТЕ. За повдигнатото му обвинение съобщи и самият Караджов във фейсбук.

Тогава от Софийска градска прокуратура обясниха, че в периода 2011-2012 г. Гроздан Караджов, като собственик и управител на търговско дружество, е сключил три договора с “Космо България Мобайл” ЕАД на обща стойност над 5 млн. лева, но по тях тях нямало изпълнение.

“До този момент не съм получавал възражения по тези договори. Изпълнявал съм съвестно всички свои задължения, като винаги съм работил с най-добрите професионалисти и подизпълнители в съответната област”, написа Караджов във фейсбук. Той добави, че това са граждански спорове и прокуратурата няма място при решаването им.

Към днешна дата делото е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление. “24 часа” пробва да се свърже с Караджов и адвокатката му Ина Лулчева, но те не отговаряха на мобилните си телефони.

Министър на екологията:

Силвия Бакърджиева стартира от експерт по ГМО, печели конкурси в Брюксел, връща се в семейната фирма по екоземеделие

Силвия Бакърджиева е топексперт в сферата на екологията, е категоричното мнение на нейни бивши колеги от две министерства, където тя е работила. Единственото, което притеснява тези, които я познават, е, че до този момент тя не е управлявала екип от хора.

През 2009 г., по време на първото правителство на Бойко Борисов, Силвия се явява на конкурс за експерт в Министерство на екологията, идвайки като специалист по ГМО храни от земеделското министерство.

Много бързо младата жена впечатлява с амбиции и възможности, преминавайки в отдела по европейските въпроси, а после е изпратена за 4-годишен мандат в Еврокомисията. След изтичането му Силвия Бакърджиева се явява сама на конкурс в Брюксел и печели място в Генералната дирекция “Здраве” на ЕК.

Преди 2-3 години тя завършва във Франция магистратура по европейско право, а преди една година се връща в София. Нейни близки споделят, че причината да се откаже от успешната си кариера на висш европейски чиновник е лична. Силвия дълго време живее в Брюксел далече от своето семейство. През последните месеци тя помага на своя съпруг, който има фирма за екоземеделие. В Търговския регистър се вижда, че през юли тази година 41-годишната Бакърджиева е продала консултантската фирма, която е основала в края на 2020 г.

 

Министър на вътрешните работи:

Петър Илиев беше спряган за премиер, преди това предложен за правосъден министър, а сега е кандидат да оглави МВР

Печелил е “Адвокат на годината” и в лично качество, и като шеф на кантора

Адвокат Петър Илиев бе кандидат за правосъден министър в първото правителство, обявено от Слави Трифонов, след това името му се спрягаше за премиер, а в последния вариант на кабинета на “Има такъв народ” е предложен за вътрешен министър.

Слуховете, че той ще е министър-председател, тръгнаха седмица след като от партията на Слави Трифонов оттеглиха кандидатурата на Николай Василев. Че именно адвокатът ще го наследи в проектоправителството, коментираха и от ИБГНИ, и от “Демократична България”. И двете партии се изказаха остро срещу кандидатурата му. От ИТН обаче категорично отрекоха да е бил вариант за премиер.

В медиите пък се появиха нападки, че е почетен консул на офшорната зона Барбадос и че е защитавал интересите на БСП по няколко дела. Дори плъзнаха информации, че е в една и съща масонска ложа - “Слънце Ориент”, с видния пловдивски социалист Георги Гергов.

А миналия петък, след като президентът обяви, че ще връчи мандата, тръгна и нападка, че е плагиатствал около 40 страници в книгата си “Компетенцията на Народното събрание” от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова. Съмненията тръгнаха от фейсбук страницата “Правна лудост”, а сайтът Клуб Z пусна разследване със заглавие “Потвърдено: Петър Илиев е плагиатствал от доц. д-р Наталия Киселова”. До момента сигнал относно трудовете му в деловодството на Софийския университет не е получаван. В случай че такъв бъде получен, ще извършим проверка, коментираха от СУ.

Книгата е излязла преди повече от 5 години и г-жа Киселова не е подала сигнал, защити Илиев зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов във вторник. “Искам някой с лицето си да застане и да каже, че г-н Петър Илиев е изплагиатствал части от книгата си. Спряга се името на г-жа Киселова, която пряко не отговаря.Много моля този, който твърди, че е изплагиатствано от него, да излезе, да каже, за да отиде г-н Илиев със съответния човек в съдебната зала, каза още Тошко Йорданов.

Преди да влезе в политиката, Илиев преподава в СУ конституционно право и организация на правозащитните институции, печелил е “Адвокат на годината” и е основател и управляващ съдружник на адвокатско дружество, печелило приза “Адвокатска кантора на годината”. Има докторат по право.

Илиев е основател и управляващ съдружник в адвокатско дружество “Илиев и партньори”, което успешно защити свободата на словото при дело в КС срещу закона за личните данни. То изготви искането до Конституционния съд за установяване на противоконституционност на члена от Закона за защита на личните данни, ограничаващ свободата на изразяване и журналистическата свобода. Наблегнаха на тезата, че така има предпоставки за противоконституционна цензура и автоцензура. КС изцяло уважи искането и обяви за противоконституционна оспорената законова разпоредба. Затова на 26 ноември м.г. “Илиев и партньори” грабна приза за най-добра кантора на 2020 г. на Националните награди за правосъдие.

Самият Илиев пък бе обявен за адвокат на годината през 2019 г., отново на Националните награди за правосъдие. Тогава отличието му бе връчено от проф. Огнян Герджиков, който бе и председател на професионалното жури. Професорът е бивш шеф на Народното събрание по времето на НДСВ, беше и премиер в първия служебен кабинет, съставен от президента Румен Радев през 2017 г.

Министър на енергетиката:

Александър Николов е от втория ешелон на служебния кабинет

Човек от втория ешелон на служебния кабинет на Румен Радев е предложен за министър на енергетиката. Това е Александър Николов, сегашен зам.-министър на енергетиката. Николов дойде от сферата на телекомуникациите, инвестициите и капиталовите пазари.

Роден е на 2 декември 1982 г. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии.

Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера. От бранша казват, че е работил във фондове, свързани с Българо-американската кредитна банка.

От Търговския регистър става ясно, че Николов е бил управител до 13 януари тази година на “Пейтех” ЕООД, което от април, по решение на собственика - Българо-американската кредитна банка, е обявено в ликвидация.

Николов е бил и член на борда на директорите на “Ай Ди Ес Фонд”, освободен е от тази длъжност от общото събрание на акционерите, които са “БАКБ Файненс” и“СиЕсАйЕф”.

И докато министърът на енергетиката Андрей Живков се появи два пъти на брифинги пред медиите, то Николов поемаше комуникациите през телевизионните студиа. От него научихме, че енергетиката е в трудно състояние, което той обяснява с неслучването на АЕЦ “Белене” и неефективните “Южен поток” и “Балкански поток”, което е довело до кумулативни загуби от 10 млрд. лв.

В медиите той обяви, че не могат да намерят пътната карта на “Балкански поток”, същото заяви на брифинг и служебният министър Живков. Николов разчита на плана за възстановяване и устойчивост, който да даде правилната посока на енергетиката.

Министър на образованието:

Велислава Петрова е голям учен, който щеше да поеме здравето

Велислава Петрова беше в списъка на предишния проектокабинет, но като министър на здравеопазването. Сега е предложена да ръководи Министерството на образованието, науката и иновациите.Тя е български учен, доктор по вирусология от университета в Кеймбридж и специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева от края на 2020 г.

Заради експертизата си тя бе и чест гост в медиите по време на пандемията.

Велислава е била консултант в международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите, включително и към ООН. Водещ експерт е в проект на Световната банка, възложен от МВР за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025 г.).

По време на докторската си степен в Кеймбридж Петрова патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който открива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Откритието ѝ е включено в 100-те най-влиятелни научни трудове за 2019 г.

Преди месеци беше избрана за финалист в конкурса “Най-изявените млади личности” и представлява България в категорията “Иновации в медицината” на световния финал в Южна Африка.

Тя е на 31 години и е родена в Сандански. Завършва средното си образование в Националната природо-математическа гимназия, където получава златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по “Микробиология” в Бристол. Избрана е за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект, фокусиран върху методите за секвениране на вирусни геноми. Петрова продължава докторската си степен в университета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от института “Сангер”, най-големия център за геномни изследвания в Европа. Печели и стипендията на ректора за млади лидери в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве.

Присъединява се към екип от научни експерти от Кеймбридж, с които разработват нови стратегии за бързо откриване на епидемични огнища в отдалечени региони в Африка. Заедно изграждат мобилни лаборатории, поддържани от слънчева енергия, и провеждат мисия в Сиера Леоне по време на епидемия от жълта треска през 2019 г.

“Преди 2 години бях на конференция с нейно участие, организирана от алумни клуба на Националната природо-математическа гимназия. Велислава Петрова говореше по своите теми - за генетиката, имунологията, клетъчната биология. Останах възхитен от това, което прави и което е постигнала като кариера. Колежката по химия Людмила Кирилова, която ѝ е преподавала, ми разказа, че е била невероятна ученичка”. Това каза специално за “24 часа” директорът на НПМГ Ивайло Ушагелов.

Министър на културата:

Георги Султанов е внук на актьора Петър Слабаков

Георги Султанов - предложен за министър на културата, е оперен певец, тенор. Той е внук на прочутия артист Петър Слабаков, който е баща на неговата майка Боряна. Тя е била виолончелист в камерен ансамбъл “Дианополис” в Ямбол, където баща му - маестро Николай Султанов, е диригент.

Сестра му Красимира се посвещава на цигулката. Той започва да свири на обой, но тежка травма му пречи да продължи с този инструмент. Пеенето е вариант да довърши музикалното си образование, за което семейството настоява. (Дядо му Георги Султанов е основател на музикалния театър в Ямбол). Част от рода е Андрей Слабаков, син на актрисата Кина Дашева от третия брак на дядото на оперния певец.

Баба му Стефания, първата съпруга на актьора, е била литератор. Тя е отгледала майка му и вуйчо му Красимир Слабаков, който е художник - един от малкото останали специалисти по монументална дърворезба, направил кариера и в САЩ. Кандидатства в Юридическия факултет на Пловдивския университет, но любовта му към музиката се връща, когато среща бъдещата си съпруга Шмилена, която учи оперно пеене. Обича всичките си роли, но най-много се гордее с тази на Вертер от едноименната опера на Масне. Годишно представя по 4-5 оперни представления и концертни програми. Продължението на рода Слабакови е 20-годишният Николай - неговият син, който е приет за студент “Индустриален дизайн” в Националната художествена академия. Баща му е горд с него, че продължава линията на художниците в рода. Слабакови и Султанови обмислят как да стегнат къщата на актьора в Бериево, за да почетат паметта му.

Георги Султанов от 2 години е в Комисията за култура на ИТН, откъдето се предполага, че идва и кандидатурата му.

Министър на финансите:

Пламен Данаилов е привърженик на еврото, но без да се бърза. Няма да пипа данъците

Пламен Данаилов, който е предложен за финансов министър, е депутат от ИТН. Завършил е УНСС със специалност "Финанси, счетоводство и контрол". Над 20 г. е бил на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

От публичните му изяви като кандидат-депутат и след това става ясно, че е привърженик на еврото, но без да се бърза с въвеждането му. Въпросът е не дали, а кога, казва той по отношение на влизането на България в еврозоната. Но за да се избегне шок, икономиката ни трябвало да е стигнала до средноевропейските нива, а ние сме били на половината. Според Данаилов БНБ трябва да направи широк обществен дебат, за да се разсеят съмненията и хората да бъдат запознати с рисковете и с плюсовете от еврото.

Данаилов казва още, че ако сме преодолели здравния проблем, българската икономика ще нарасне с 5% още тази година и ще навакса изоставането. Това означавало, че бюджетният дефицит от миналата и тази година в рамките на един мандат от 3-4 години може да бъде компенсиран, без да се увеличава данъчната тежест. Бюджетните дефицити можели да се компенсират с допълнителни заеми, защото, очаквайки да порасне икономиката, относителният дял на задлъжнялостта нямало да се повиши.

Относно бъдещи реформи Данаилов посочва, че една със сигурност е нужна, за да се привлекат повече инвестиции. А за целта била нужна и промяна в данъчното облагане, която да стимулира инвестициите. Поради това компании, които реинвестират в производствени активи, можело да не плащат данък печалба. Това ще доведе до по-високи заплати и стимулиране на потреблението, коментира Данаилов.

Според него чрез данъчната си политика държавата може да стимулира инвестициите, както и чрез това да направи достъпа до обществените поръчки по-прозрачен и лесен. Но нямало накъде повече да се намалява данъчната ставка.

Министър на икономиката:

Десислава Димитрова е експерт със сертификат от САЩ по кръгова икономика

Експертът по кръгова икономика Десислава Димитрова е предложението за министър на икономиката.

Тя е председател на Бюрото на съвета "Кръговата икономика - Зелената алтернатива за България" към Българската търговско-промишлена палата. Съветът е основан тази година. Във фокуса му първоначално ще бъдат разглеждани основните най-замърсяващи околната среда индустрии, а именно агроиндустрия, текстил и пластмаси.

Димитрова идва именно от агроиндустрията. Тя е управител и собственик на фирма "Биостопанство Лопянко". Фирмата развива проект за изгpaждaнe нa paфинepия зa кoпpинa, пpeдлaгaщa peвoлюциoннa тpaнcфopмaция и инoвaция в кoпpинeнaтa индycтpия. Tя щe дoпpинece и зa paзвитиeтo нa тeкcтилния бранш, нaмaлявaйки знaчитeлнo oтпeчaтъкa въpxy oкoлнaтa cpeдa и дaвaйки възмoжнocт зa инoвaтивнo пoвтopнo изпoлзвaнe нa oтпaдъцитe. Чacт oт инoвaтивния пpoeкт e и aвтoмaтизиpaнa фepмa зa нaceкoми, кoятo пoзвoлявa yвeличaвaнeтo нa пpoизвoдcтвoтo дo 1500 тoнa кoпpинeни пaшкyли.

С този проект фирмата е кандидатствала в световното състезание Chias Ventures 2020, което дава безвъзмездно финансиране до 1 млн. долара. Проектът е един от четирите финалисти от България, но не е класирана сред най-добрите проекти в света, които са се борили за парите.

Димитрова е сертифициран експерт по кръгова икономика от Michigan University, САЩ и Wageningen University, Нидерландия. Има над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост у нас и в чужбина. Експертката няколко пъти е гостувала в телевизията на Слави Трифонов по теми, смързани с иновациите и отношението към медицинските лица.

Министър на външните работи:

Ради Найденов вече е бил шеф на дипломацията и три пъти посланик

Спряганият за външен министър Ради Найденов вече веднъж е бил шеф на българската дипломация. От 27 януари до 4 май 2017 г. той е бил служебен министър на външните работи.

Преди 10 години е бил и постоянен секретар на Министерството на външните работи (МВнР), което е най-високата длъжност в дипломатическата служба.

Роденият в София на 24 август 1962 г. Ради Найденов завършва столичната немска гимназия през 1981 г., след това следва международни отношения в УНСС, където се дипломира като магистър през 1989 г.

Започва кариерата си като външнополитически сътрудник в БЗНС (казионен) през 1990 г. и работи там 2 г. до закриването на партията.

Връзката му с БЗНС не е случайна. Той е внук на известния политик от миналия век Ради Найденов, който от 1932-а до смъртта си през 1985 г. е един от ръководителите на казионните земеделци в България, министър на правосъдието (1946-1962), а след това и член на Президиума на Народното събрание.

Номинираният сега за външен министър Ради Найденов постъпва през 1992 г. в Министерството на отбраната, но се задържа малко там и в края на същата година се мести в МВнР. През 1993 г. завършва курс за млади дипломати към Европейския колеж за изследвания в областта на международната политика и политика за сигурност.

Първият му задграничен мандат като дипломат е в Швейцария (1994 - 1996). След 3 г. го изпращат като първи секретар в посолството ни в Германия.

Първата година от правителството на Симеон Сакскобугготски Найденов е заместник-министър на отбраната, а след това до 2005 г. е началник на премиерския кабинет. След това е изпратен за посланик в Австрия до 2011 г., а от февруари 2012 г. става посланик в Германия. Мандатът му в Берлин приключва през 2018 г., а от 21 май 2019 г. заминава като посланик в Швейцария, където е и до днес, акредитиран също и като посланик на България в Лихтенщайн.

Министър на труда и социалната политика:

Теодора Пенева е експерт по енергийна бедност

Експертът по енергийна бедност Теодора Пенева е предложението на "Има такъв народ" за социален министър.

Темата се очаква да стане изключително важна за ведомството паралелно с либерализацията на пазара на електроенергия.

Пенева има над 17 г. практически и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България.

От 2017 г. работи в системата на БАН и придобива практически опит в стратегически изследвания на национално ниво, в разработката на държавни политики и национални секторни стратегии.

Участвала е в екипа по проект "Изготвяне на национална стратегия в областта на енергетиката" в частите за потребление, пазар на труда и международен пазар.

Пенева има опит с управление на проекти, придобит в работата по социологически и секторни проучвания в Китай, и самостоятелно ръководене на проекти в България. Също така притежава опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност и политики за сектор "Социални услуги".

Тя има диплома по "Икономика и управление по отрасли - енергетика, инфраструктура и публични услуги" от Софийския университет "Св. Климент Охридски". В биографията фигурира и такава за "Управление на институциите за социална работа", отново от Софийския университет. Завършила е и "Международна икономика" в Пекинския университет.

Теодора Пенева е била и заместник-директор в социологическа агенция All China Marketing Research. Освен това е била и експерт по пазарни анализи в "ЕВН България", продуктов мениджър в ЕМИС. В биографията фигурира и главен асистент в БАН - секция "Публични политики и социални промени" и "Международна икономика".

Министър на здравеопазването:

Урологът д-р Силви Кирилов е бил шеф на 3 големи болници, заради незадоволителен брой трансплантации Атанасова го уволнява от агенцията

Министър на здравеопазването в кабинета на Пламен Николов да стане урологът д-р Силви Кирилов, предлага ИТН.

Кирилов има управленски опит и като директор на големи болници, и като шеф на агенцията по трансплантациите.

Още преди няколко дни неговото име се завъртя като министър на здравеопазването. Близки до партията обаче бяха категорични, че докторът уролог е отказал поста. После се съгласил, защото именно той е водещото лице на "Има такъв народ" в сектор "здравеопазване". Кирилов бе избран за депутат и в краткото 45-о народно събрание, и сега в 46-ия парламент, като бе водач на партията в София.

Доц. Кирилов завършва Медицинския университет в София и дълги години работи в Александровска болница, а през 2003 г. става и неин директор. Специализирал е в Москва и Гьотинген.

След като ръководи лечебното заведение три години, той оглавява болница "Доверие", а през 2011 г. става директор на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ).

Две години по-късно тогавашният здравен министър Десислава Атанасова го освобождава предсрочно.

Причина за освобождаването му е незадоволителният брой трансплантации, обясни тогава Атанасова и каза, че уволнението е съгласувано с премиера Бойко Борисов.

"За последната година у нас е имало едва четири донорски ситуации, посочи здравният министър. Междувременно стотици българи чакат за животоспасяващ орган. Дадох достатъчно дълъг срок да се отстранят нередностите, които в разговори с Кирилов съм отбелязвала. Не се случиха нещата. Моето търпение просто се изчерпа", коментира Десислава Атанасова.

През 2017 г. д-р Кирилов става шеф на супермодерната болница "Уни Хоспитъл" в Панагюрище.

Първоначалното предложение на "Има такъв народ" за здравен министър беше Велислава Петрова, която обаче в проектокабинета "Николов" застава начело на просветното ведомство.

Министър на младежта и спорта:

Радостин Василев обеща чегъртане до здраво

"Ще чегъртам много и до здраво. Ще търся консенсус само и единствено за видове, начини и модели на изчегъртване!!!", написа във фейсбук само преди 48 часа предложеният за младежта и спорта Радостин Василев. "Хората искат справедливост и търсене на отговорност за грабежа! След това ще се гради!", допълни той.

След това последва и нова публикация. "През последните няколко дни се провежда агресивно активно мероприятие срещу "Има такъв народ". Това силно ни обединява и отвращава българския народ. При нови избори пак ще победим, и то с повече от преди", закани се той. Радостин Василев е завършил право в Софийския университет. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия, има експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта на национално и международно ниво.

Осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като ФИФА и УЕФА при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Швейцария. Започва кариерата си в ЦСКА, а след това направи собствена кантора.

На 36 години е. Говори 4 езика. Има един син. В предния парламент бе председател на правната комисия. Един от авторите на новия Изборен кодекс.

Министър на регионалното развитие:

Георги Георгиев е голям фен на пътя Видин - Ботевград

Георги Георгиев, предложен за министър на регионалното развитие, е координаторът на работната експертна група на ИТН по регионално развитие и инфраструктура.

Също като една от предшественичките си от ГЕРБ - Петя Аврамова, той е от Враца и горещ привърженик на бързото довършване на пътя Видин - Ботевград. По тази тема той често говори по местната кабелна телевизия в града. Има собствена консултантска фирма за проекти в областта на строителството.

Факт, който е спестен в официалната му биографична справка, е, че работи известно време в КПКОНПИ и като такъв разработи методика за изчисляване на "значително несъответствие" в областта на гражданската конфискация. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива.

В миналия парламент бе заместник-председател на комисията за ревизиите на Мая Манолова и участва активно в темите за "Автомагистрали" и за пътното строителство.

 Министър на земеделието:

Адвокатът Пламен Абровски влиза в земеделието още при Миро Найденов

Кандидатът за земеделски министър на “Има такъв народ” Пламен Абровски е юрист, завършил е Югозападния университет. От самото начало е експерт по земеделска политика на партията на Слави, водач на листата за депутати в Монтана. Абровски е работил 5 г. в постоянното представителство на България в Брюксел с ресори директни плащания, Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор.

Работил е още и като експерт в Института по агростратегии и иновации. Бил е и юрисконсулт в агенцията по храните. Има стаж и в държавната администрация, влиза в земеделското министерство по времето на Мирослав Найденов в първия кабинета “Борисов”. През последните 3 г. работи като адвокат.

Сам посочва, че ИТН има два приоритета в земеделието. Първият е да се създадат условия за запазване и развитие на средна класа земеделски производители, които да държат селските райони живи. И вторият - забавяне на процеса по концентрация на ресурси.

Министър на отбраната:

Теодора Генчовска е била експерт при Радев

50-годишната Теодора Генчовска е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Великобритания, Италия и САЩ.

Професионалната кариера стартира в Генералния щаб на армията. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел “НАТО и ЕС” в МО.

Била е главен експерт към администрацията на президента Румен Радев, а в инициативата “Три морета”, която се проведе през юли в София, фигурира като част от координационното звено. Според запознати Радев я освободил, защото без негово знание е била посочена за министър в оттегленото правителство на Николай Василев.

Министър без портфейл по ромските въпроси:

Валентинова е ромка, която знае 4 езика, успешен анестезиолог

Министър без портфейл по ромските въпроси в проектокабинета на "Има такъв народ" е Антония Валентинова. Тя беше обявена за номинация за поста още при първия вариант на състав на правителство, в който премиер трябваше да е Николай Василев.

Валентинова е лекар, анестезиолог. Завършила е Медицинския университет в София. Работи като лекар ординатор в "Спешна помощ" и като лекар специализант по анестезиология и интензивно лечение. Говори четири езика.

"Тя е ромка, тоест циганка. На 27 години", каза при представянето на първия проектокабинет лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Д-р Антония Валентинова дава дежурства в най-голямото здравно заведение в Перник - МБАЛ "Рахила Ангелова", съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Анатоли Митов.

Д-р Валентинова работи във вътрешен кабинет в Спешно отделение. Като специализант тя е преминала през още две отделения на болницата - "Неврологично" и "Реанимация", след което работи в столично здравно заведение.

Д-р Валентинова е перничанка. Колегите приветстват високата номинация.

Министър на туризма:

Ивайло Кожухаров е несменяем кандидат – професионалист в хотелиерския бизнес

Партията на Слави Трифонов не смени кандидата си за туристически министър - Ивайло Кожухаров, когото предлага сега, беше кандидатът за същия пост и в средата на юли, когато ИТН разпространи проектосъстав на кабинета с премиер Николай Василев.

Кожухаров е магистър по икономика и по маркетинг с над 17 години професионален опит в сферата на туризма. Има и над 13-годишен опит като изпълнителен директор, генерален мениджър и консултант на редица хотелски комплекси в България. На 36 години е и владее 4 езика, представи го тогава Трифонов. Кожухаров е живял и учил във Виена. Още докато учи, започва работа като рецепционист в Албена. Едва 23-годишен става управител на четиризвезден хотел с 250 стаи и над 100 души персонал в същия комплекс. Член е и на УС и съучредител на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>