Не минат ли министрите на Слави – БСП може да остави част от служебния кабинет като програмен

03.08.2021 22:02
Мая Манолова и Николай Хаджигенов влязоха усмихнати на преговорите, но излязоха без настроение.
Зам.-шефовете на ПГ на ДБ Владислав Панев и Цецка Бачкова бяха единствените на срещата с ИТН. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Корнелия Нинова влиза на консултациите.

След консултациите на “Има такъв народ” по-малко оптимизъм и нова прогноза:

 Пълни досиета на 18-те от бъдещото правителство, които бяха обявени само с имената им

 Правителство “Пламен Николов” - или с четворна коалиция ИТН + ДБ + Мая + червените, или с явна помощ от ДПС

 Борисов изненада: Всичките му 63-ма депутати ще са в залата и ще гласуват “против”

Откъм Демократична България оцениха шанса да гласуват “за” на не повече от 50%

Официално мълчание настъпи откъм БСП, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”, след като сценаристите на Слави Трифонов ги поканиха на консултации. Не се чу нито един категоричен отговор “Да” или “Не” за бъдещото правителство.

Веднага след приключването на трите срещи номинираният за премиер Пламен Николов изчете пред журналистите списъка с министрите от евентуалното му правителство.

На третата, последна среща - тази с БСП, от ИТН споделили своето притеснение, че т.нар. партии на протеста са буквално разделени на по 3 лагера и е изключително непредсказуемо дали и каква подкрепа ще получи Пламен Николов в пленарна зала.

В иначе скромната парламентарна група на “Изправи се БГ”, която е с 13 депутати, имало три центъра на влияние. Първият бил около Татяна Дончева, вторият около Арман Бабикян и адвоката Николай Хаджигенов, а Мая Манолова си била сама за себе си.

В същото време ГЕРБ втвърди позицията си. Всички 63-ма депутати ще бъдат в зала и ще гласуват против, за да няма никакво съмнение, че дават рамо на кабинета, обясни лидерът Бойко Борисов.

Така шансовете кабинетът да мине без гласовете на ДБ и ИБГНИ стават по-малки.

В парламента неофициално се заговори, че ако правителството на Пламен Николов не мине, а ГЕРБ върнат тутакси мандата, е възможно БСП да състави правителство за определен период от време - между 6 месеца и 1 година. С ясни цели и част от министрите на служебното правителство на Стефан Янев. Така няма да се ходи на избори наесен, каквото е настроението във всички парламентарни групи, включително и при ГЕРБ. Но най-важното според депутати е, че няма да има и избори 2 в 1 заедно с президентските, каквото е и желанието на Румен Радев.

Какви са шансовете обаче на “Има такъв народ” да реализира мандата, даден от държавния глава на Пламен Николов.

Този процент бе посочен от зам.-шефа на парламентарната група на ДБ Владислав Панев след срещата с ИТН. От ДБ демонстративно изпратиха него и Цецка Бачкова, а съпредседателите

Христо Иванов и

Атанас Атанасов

отсъстваха

Те обаче дойдоха по-късно в парламента за заседание на групата и Иванов обясни, че “в инсценировки не участват”.

Панев разказа, че на срещата не са коментирали министрите след тяхното представяне. Той отказа мнение дори за кандидатурата на Петър Илиев за МВР министър, с когото от ДБ вече изразиха несъгласие, докато беше номиниран за премиер. (

Има няколко дни до крайния срок за връчване на мандата -

както се вижда

от действията на

ИТН, възможно е

да претърпи

промени,

коментира Панев. И обясни, че имената може да бъдат дискутирани до момента на гласуване в пленарната зала. Ние ще решим на база и на имената, и на приоритетите, каза още депутатът от ДБ. В сряда, когато вероятно ще бъде гласуван кабинетът, ще вземем окончателното решение за подкрепа, обясни по-късно и Христо Иванов.

Поискахме от ИТН да представят управленска програма. Потвърдиха, че имат такава, от която засега са изнесени само основните приоритети, но ще получим основната версия, допълни Цецка Бачкова. Тя напомни, че ИТН предлагат правителство на малцинството.

За споразумение на срещата обаче не е говорено, това щяло да се обсъжда тепърва. Дискутирани са приоритети - правосъдие и съдебна реформа, образование и социална политика.

Минусите са, че от срещите на работните групи останаха недоизчистени въпроси. Трябва да има писмен документ, за да се потвърдят ангажиментите, коментира Панев. От тяхна страна писмен документ ще има, допълни той.

Много

по-мълчалива

бе този път

Мая Манолова

Тя и депутатите ѝ не демонстрираха задоволство от начина, по който е протекла срещата с ИТН, дори напротив. Обявиха, че ще вземат решение след заседание на парламентарната си група. Ще решим преди завършването на парламентарната процедура, лаконична бе Манолова.

Запознати разказаха, че на заседанието на групата повечето депутати от ИБГНИ са били против да се даде веднага подкрепа за кабинета на ИТН. Мнението им надделяло и всички ще мислят до последния момент - преди вота в пленарната зала.

Присъствали на срещите разказаха, че

всички министри

са били

представяни

със слайдове

със снимка и

кратки думи,

описващи кандидатите като безспорни експерти. На нито един не е била представена подробна биография. Нито другите групи са получили пълен списък с имена.

От ИТН ни показаха мултимедийна презентация, с по два реда за всеки кандидат, изгледахме я и си тръгнахме, разкри по-късно и Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Призна, че за него някои от кандидатите са абсолютно непознати.

Има шансове да подкрепим кабинета на “Има такъв народ”. Ще обсъждаме и хората, защото влязохме в политиката по определени причини. Трябва да преборим врага, защото корупцията все още е факт. Това е сложна трудна война, която ние трябва да водим”, обясни Хаджигенов пред БНТ. И допълни, че

всеки в групата

им ще реши

самостоятелно

как да гласува

Условието на ИБГНИ обаче било категорично - да се подпише споразумение, което да даде насоки какво ще прави правителството.

Най-дълго продължи срещата между ИТН и БСП, а след нея лидерката Корнелия Нинова обясни, че разговорите ще продължат и в следващите дни, за да се уточни каква форма за политическо съгласие по приоритети ще се изработи. Днес ще се събере Националният съвет на червените, който ще вземе решение.

Нинова бе категорична, че решението на 130-годишната партия не зависи от това на ДБ и ИБГНИ.

Провеждаме политика срещу ГЕРБ над 5 години, каза тя. Не виждам в начина на представяне на правителството, нито в структурата му, никакви “дълги ръце”, каза Нинова по повод опасенията на ДБ и ИБГНИ за дългата ръка на ДПС зад кабинета.

Имената няма да бъдат променяни, категорични бяха от ИТН след края на срещите. Кандидат-премиерът Пламен Николов обясни, че не е имало персонални възражения срещу предложените министри. И беше оптимист, че е усетил подкрепа от другите групи.

Представихме проектосъстава на кабинета, но не сме го обсъждали с трите партии. Тази среща не беше за това кой трябва да влезе, промени няма да има, твърд е и зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.

Още в началото след изборите казахме, че

коалиционно

споразумение

няма да

подпишем

Ние не сме коалиция, това не е коалиционно правителство, допълни той.

Изобщо няма съгласие за общ документ, под който всички да се подпишат. Какво ще направим, ще видите, лаконичен бе Йорданов.

2+1 Пламеновци, 8 от старите имена, 6 жени в кабинета. Избирани до 12 часа в понеделник

Трима адаши ще се борят в следващите дни за подкрепа от останалите политически сили, за да намерят място в кабинета “Николов”. Първи сред тях е номинираният за министър-председател - Пламен Николов. Пламен, но Абровски, пък е предложението на хората на Слави за министър на земеделието и храните. Третият с това име носи фамилията Данаилов и е предложението за един от най-важните постове в държавата - този на финансите.

Преди да се стигне до обявяването на новите 18 министри в проектокабинета “Николов”, в парламента вчера се разигра истински цирк. Цял ден Тошко Йорданов, Филип Станев и Станислав Балабанов от ИТН се разхождаха важно, но запазиха в тайна имената на министрите си с обяснението, че първо трябва да ги представят пред трите парламентарни групи. Номинираният за премиер Пламен Николов бе неколкократно буквално гонен из кулоарите на парламента от медиите. Първоначално той обясни, че е подбирал министрите до 12 ч в понеделник, после - че са експерти. Междувременно обяви, че си е донесъл в парламента всички дипломи и сам пожела да ги покаже на медиите.

Най-накрая той ги обяви на крак след края на срещите. И безпрецедентно изчете набързо имената пред медиите от стълбите, на слизане от залата за срещи.

Партията на Слави Трифонов този път заложи на имена от редиците си в парламента. 7 от депутатите от 46-ото народно събрание предпочитат да сменят банките с министерски кресла - Пламен Данаилов, Силви Кирилов, Момчил Иванов, Радостин Василев, Ивайло Кожухаров, Пламен Николов и Пламен Абровски.

8 са и имената, които фигурираха в проектокабинета “Николай Василев”. Двама от тях обаче са предложени за други ведомства след рокадите от последните дни. Петър Илиев, който в първия вариант на кабинет на ИТН бе правосъден министър, сега ще поеме МВР. Допреди дни той бе спряган и за премиер. Велислава Петрова, която първоначално трябваше да е министър на здравеопазването, а във вторник бе определена за образователен. Другите, които запазват номинациите, са Ради Найденов, Ивайло Кожухаров, Пламен Абровски, Теодора Генчовска, Радостин Василев и Антония Валентинова.

И във втория опит за кабинет на Слави има 6 жени. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>