Гледайте на плажа детето да не утихне изведнъж

02.08.2021 03:00 Димчо Райков
Неохраняемите плажове са сред най-опасните.
Плажовете по Южното Черноморие се пълнят още от ранните часове.
Петър Русев

- 10 са потенциално опасните ивици по Българското Черноморие

- Удавянето идва изневиделица и е втората най-честа причина за внезапна смърт при малките след катастрофите

Когато сте на морския бряг, следете внимателно децата си. Особено ако са във водата. Удавянето е втората причина за случайна смърт на деца до 15 години (първата причина са пътнотранспортните произшествия).

Половината от удавените деца се давят не като са отишли сами в някой неохраняем водоем, а на 25 метра от своите родители или други възрастни.

В 10% от случаите възрастен вижда как детето се дави и не разбира какво се случва. Което не означава, че децата трябва да бъдат лишавани от радостта да играят в морето. Напротив - най-добрият начин да се избегнат драматични емоции на морето е

детето от малко

да бъде научено

да плува добре

Просто докато сте на почивка и детето не може да плува добре, го наблюдавайте внимателно.

Особено следете за утихване. Ако естественият импулс на децатада викат и да играят шумно утихне, вероятно се случва нещо.

Дългогодишни спасители казват, че удавянето настъпва без драматични възгласи, тихо и някак си изведнъж. Дихателната система е създадена основно за дишане. Говорът е втора, по-малко важна и следователно вторична функция. Ето защо,

когато се дави,

на първо място

човек се опитва да

диша, а не да вика

Друг много характерен симптом за нередност е, ако забележите спускащи се коси върху челото, очите и лицето изобщо. Човек инстинктивно винаги ги отмества, докато се къпе. Ако не го прави, значи няма сили за това, а неспособността за волеви движения е отчетлив признак на удавяне.

Давещите се не могат да махат с ръце. Поради инстинктивната реакция на удавянето хората не могат да контролират движенията си, така че на давещите се им е трудно да достигнат и да се хванат за нещо.

Дните след Илинден - 20 юли или 2 август постарому, се смятат за най-опасни. Това не е заради митологичните вярвания, че се дава курбан на морето, а заради появата на

мъртвото

вълнение, което

е най-голямата

опасност

в Черно море.

Това са подводните течения, които често вземат жертви. Коварното при сулгана е, че морето изглежда като тава и подлъгва хората смело да влизат. Под привидно спокойното море обаче бушуват подводни течения, които могат да завлекат къпещите се в дънни ями, които са се образували от мелтема - т.нар. ветрови вълни преди мъртвото вълнение.

Това важи особено много за деца, които поради неопитност и липса на достатъчна физическа сила по-лесно се завличат. Само за месец сулганът взе 17 жертви по през кошмарната 2017 г., сочи статистика.

В момента българските плажове са претъпкани от народ още от ранните часове на деня. Заради пандемията много български летовници забравиха Гърция.

Тази година мъртвото вълнение подрани и вече има двама удавници в Поморие и Равда. Давят се хора на всякаква възраст - от деца до възрастни, неопитни и дръзки плувци. Най-сигурният начин да се провери дали има мъртво вълнение е да застанете на мокрия пясък до прибоя и усетите, че от вълната под краката ви той започва да се губи. Децата не обръщат внимание на това и нагазват смело.

Затова спасителите апелират към родителите да са нащрек -

ако видят, че

ръцете на детето

са гъбясали или

е с посинели устни

от дълго стоене във водата. Това е сигурен признак, че детето е омаломощено и трудно може да реагира, ако морето го задърпа навътре.

Сулганът е най-опасното природно явление по нашето море, но не е единственото предизвикателство пред летовниците. Водовъртежите също са опасни, но са характерни предимно за водите около скали. Затова предупрежденията на спасителите са да избягват къпането около такива брегове, които някои предпочитат за усамотение далеч от навалицата на големите плажове. Такива скалисти плажове има предимно на юг от Созопол чак до границата при Резово. 

Освен че са закътани, на тях няма спасители, които да помогнат при нужда. В такива случаи

попадне ли човек

във водовъртеж,

трудно се измъква

и нагълтва вода

Затова рисково за плуване е около островите Света Анастасия и Свети Иван край Созопол.

10 са потенциално опасните плажове по Българското Черноморие от различно естество - заради водовъртежи, подводни скали, мъртво вълнение. Сред тях са Германката и Харманите в Созопол, Липите в Синеморец, бреговете на остров Света Анастасия, Иракли и Северният плаж на Обзор, устието на р. Камчия, Шкорпиловци, плажът на кв. “Аспарухово”, втората буна във Варна и на Албена заради дънните ями. Сред рисковите морски участъци е и районът около Моста в Бургас заради многото подводни скали.

Вълните не са най-голямата заплаха за плажуващите. Но

играта с вълните,

която е особено

популярна по

родното море,

винаги може да събори къпещия се и той да нагълта вода. Но според спасителите в бурно море хората са някак си с включен инстинкт за сомосъхранение и най-трагичните случаи са именно при мъртво вълнение заради измамния вид на морето.

Егейско море, където по правило няма вълни, също не е съвсем безопасно. Там рискът е заради по-високата соленост, която прави плуването по-лесно и това увлича към големите дълбочини.

Петър Русев, главен спасител на Северен плаж - Бургас:

Хлапета под 12 г. не бива да се оставят сами

Да се внимава да не влизат с дъвки и бонбони във водата, за да не се задавят

- Г-н Русев, кой е най-подходящият месец за плаж?

- Юли морето е най-хубаво, защото още няма мъртво вълнение и подводни ями. От 20 юли обаче се обръща и плажуващите трябва да са по-внимателни, като влизат във водата.

- Има ли специфични съвети към летовниците при къпане?

- За предпочитане е да се къпят там, където има хора, за да може да реагират, ако се стигне до викане и махане на ръце за помощ. И най-добре е къпането да става от 8 до 18 ч, когато е работното време на спасителите.

Трябва да се влиза бавно във водата, за да не се получат резки амплитуди горещо - студено.

Най-малко 8 ч след като сте пили алкохол и 2 часа след обилно хранене къпането в морето също не е желателно. При децата трябва да се внимава да не нагазват с дъвки и бонбони във водата, защото може да се задавят.

Деца под 12 години задължително трябва да са с придружител и да не се оставят сами на плажа. Освен рисковете от къпане може и да се загубят в навалицата от хора.

- Ако се случи инцидент извън работното време на спасителите, как трябва да се реагира?

- Трябва да се звъни веднага на тел. 112. Ако човек от брега влезе да спасява някого, задължително да вземе въже, дърво, пластмасов буй или нещо непотъващо, което му е подръка, за да се хване за него давещият. Иначе и спасяващият рискува живота си.

- При схващане на крак как се действа?

- Ако се появат мускулни крампи, веднага трябва да се ориентирате към брега. Появи ли се схващане на крака, докато сте в морето, хванете палеца на засегнатия крак и силно го издърпайте. Масаж на болното място също помага. Някои пробват и с игли да си възвърнат чувствителността на крака, но убождането е нож с две остриета.

- Ако усещате, че се давите?

- Поемете си дълбоко въздух и махайте за помощ. Трябва да се знае, че в морето спасяването е наложително до петата минута, тъй като солената вода по-бавно се разгражда в червените кръвни клетки. В река или сладководен басейн трябва да се реагира до втората минута, тъй като процесът по разграждане става по-бързо.

- При мъртво вълнение как се реагира?

- Важното е да не се изпада в паника. Тя е най-големият враг и пречи на хората да се измъкнат от него. В такива случаи трябва да се знае, че спасението е в плуване по диагонал или успоредно на течението, а не срещу него. Или да се оставите да ви отнесе на безопасно място, което ще е на 50-60 метра, колкото е продължението му. След това спира да дърпа навътре и от безопасното място може да доплувате до брега.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>