Само 12 дни живя без проблеми с правосъдието соченият за бос на Наглите Антон Петров

01.08.2021 22:00
Антон Петров на едно от заседанията по делото “Октопод” СНИМКА: АРХИВ
Катастрофата станала на офроуд участък в Рила. СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Оправданият по делото “Октопод” с прякор Хамстера загина при офроуд катастрофа

Тримата му приятели оцеляха по чудо

Обвинения в изграждане на мрежа за елитни компаньонки, рекет и изнудване. Арести по подозрение, че е мозъкът зад бандата за отвличания Наглите и за готвени покушения срещу висши антимафиоти и магистрати. Това е само част от досието на загиналия в офроуд катастрофа в Рила в събота вечерта Антон Петров-Хамстера.

Едва 12 дни преди да падне с колата си в 40-метрово дере Хамстера бе оправдан по мегаделото “Октопод”, което продължи над 11 години. Дотогава мъжът е сравнително неизвестен за медиите. Сочен е за автокрадец, но не е сред най-популярните от контингента, нямал е и обвинения за подобни престъпления.

Още от 90-те години на миналия век се занимава с частен бизнес. Хамстера бе председател на управителния съвет на Карате Клуб Левски Спартак, бил е за известно време прокурист и съсобственик на охранителната фирма “Спартак секюрити” АД. Тя се свързва с “Лев Инс” и бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров.

Всичко се променя на 10 февруари 2011 г. Тогава той, Алексей Петров и други са задържани, а Цветан Цветанов, по това време вътрешен министър, е кръстил операцията “Октопод”. Той обявява, че това е началото на борбата с организираната престъпност, а двамата Петрови са в основата на групата. Пресцентърът на МВР публикува кадри от арестите. На групата се приписват рекет, изнудване, заплахи, организирана мрежа за трафик на жени и други.

При ареста на Хамстера в портфейла на жена му бе открита банкнота от 100 лева, която се оказа част от парите, платени от Румен Гунински за свободата на отвлечения от Наглите негов син. Петров бе арестуван отново, говореше се, че е

поръчал

убийството

на автокрадеца

Сапата,

който работел за бандата. Смяташе се, че именно той е мозъкът на бандата за отвличания, но до обвинения така и не се стигна.

Вече като следствен Петров бе разследван и за готвено покушение над висш антимафиот през май 2012 г. По същото време в службите постъпила информация, че мъжът готви покушение срещу тогавашната шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. И за двата случая нямаше достатъчно доказателства и Петров само подписа предупредителни протоколи, без да се сдобие с обвинение.

В самия край на месеца - 29 май, обаче следва ново обвинение. Този път Хамстера е подведен под отговорност като лидер на банда сводници. Твърдеше се, че бандата, в която участвал и бивш Мистър България, набирала жени, които да проституират у нас и зад граница.

Делели ги в две категории. В първата вземали 400 лв. за 1 до 2 ч, 600 лв. за 3 до 4 ч и 800 лв. за цяла нощ. Тарифата на по-елитните била с 200 лв. отгоре. През 2015 г. делото бе прекратено, след като прокуратурата го вкара в съда 2 дни след крайния срок и така обвиненията паднаха.

Същата година съдия Румяна Ченалова, която бе председател на състава, гледащ делото “Октопод”, бе уволнена от СГС. Така

процесът почна

отначало в

спецсъда,

тъй като междувременно парламентът бе променил подсъдността на делата за престъпни групи.

Заради миналото време половината обвинения срещу бандата паднаха заради давност, а на първото заседание в спецсъда прокурорът от първите дни на обвинението Светослав Костов се оттегли от процеса. На 13 ноември 2015-а банкерът Георги Цветанов трябваше да бъде разпитван. Той вече бе разказал пред СГС, че Алексей Петров го е пребил с лопата, а Хамстера го рекетирал заради търговски спор за 2,5 млн. лв. Заради рестарта на процеса и новия състав показанията му трябваше да бъдат дадени наново. Предната вечер обаче Цветанов излетя с висока скорост от магистрала “Тракия” край Чирпан, преобърна се край пътя, а банкерът намери смъртта си смазан между ламарините. Тогава се появиха съмнения, които останаха недоказани, че по колата му може да е имало интервенция. Поводът бе, че същия ден друг свидетел по процеса - бившият гард от НСО Пламен Устинов, бе нападнат с брадва в родното си село след междусъседски спор. Той обаче вече бе дал показания по процеса, а МВР обяви, че Цветанов вероятно е заспал зад волана.

Заради шумните арести Хамстера успя да осъди България в Страсбург и взе 5000 евро през 2016 г. А две години по-късно за пръв път той и Алексей Петров чуха, че са невинни. Прокуратурата обаче обжалва. Така се стигна до 19 юли 2021 г. Две седмици по-рано и апелативният спецсъд оправда групата. Държавното обвинение не атакува решението и Хамстера за пръв път от 11 години нямаше проблеми с правосъдието.

Как е прекарал първия си уикенд като свободен човек, не е ясно, но вторият се оказва фатален. Родом от град Рила, област Кюстендил, Петров решава да отиде да покара офроуд в едноименната планина. Взема със себе си и трима приятели.

Харесали си местността Радовица. Тя се намира на около 15 км от Рилския манастир. 

Около 20 часа четиримата още се изкачвали по пътека, която криволичела. Теренът бил осеян с камъни, имал остри завои, зад които дебнели огромни пропасти.

Именно в такъв участък част от импровизирания път рухнал, а заедно с него и мощният автомобил. Последвало 40-метрото пропадане в пропаст с наклон от около 70 градуса.

Джипът започнал да се въргаля, а тримата спътници на Петров изпаднали от колата. Преди да спре свободното си търкаляне, се

ударил в дърво

точно в лявата

предна част,

където е

шофьорът

Накрая се разбил върху скали.

Това, което вероятно е спасило другите трима мъже, е, че те са изпаднали от превозното средство. Петров обаче е останал до последно зад волана.

“Акцията беше изключително тежка. В много труден район. Заварихме Антон Петров в безсъзнание. Личеше, че има тежка черепно-мозъчна травма. Вероятно счупени ребра”, каза пред Нова тв Георги Ботев от Планинската спасителна служба. Петров още бил жив, когато той и екипът му пристигнали, но издъхнал на път за болницата.

Тримата му спътници са откарани в “Пирогов” в София, без опасност за живота. Те вече са разпитани. Заради трудния район имаше проблеми с ваденето на джипа. От прокуратурата започнаха разследване, което се води от окръжното обвинение в Кюстендил.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>