Мина и Весела са котките, пленили Венеция

01.08.2021 21:08
Весела (вляво) и Мина

Двете са начело на журито на “Венециански дни”

Интересно е как работят заедно Мина и Весела - един утвърден режисьор аниматор и една забележителна актриса. И двете с престижни международни награди и с амбиции и в своите си области.

“Ние много се допълваме в работата си. Мина много внимава във визията, много художнически изпипва нещата, работи с позиция и знае какво иска да каже. Той и филмът е нейната позиция - на ученика към учителя”, споделя Весела.

А Мина продължава: “Весела усеща състояния на герои, актьорска игра, мизансцени, а и много я влече драматургичната линия, много хубаво да се извлече историята.”

Но и двете отчитат, че много добре се допълват и в организационната работа, защото един филм е голяма хамалогия. “Много добре е да работиш в екип - едната като започне да пропада и да се отказва – другата я вдига. И в монтажа, а и в документалното кино не знаеш накъде ще тръгне случващото се.

Трудностите са много

и в такъв момент

пропаданията

са чести

Но аз имам това качество, че не се отказвам, каквото и да стане, не се отказвам. А Мина има една благост, деликатност. Аз не съм толкова деликатна, Мина е много по-балансирана и човек с толерантен характер. Ние мислим, че тепърва ще изграждаме много добър тандем за работа”.

Дебютният им игрален филм “Котка в стената” стартира от конкурса в Локарно през 2019 г. и през 2020-а спечели наградата за най-добър български игрален филм на “София филм фест”.

Преди седмица новият им филм “Жените наистина плачат” участва с успех в конкурсната програма “Особен поглед” в Кан, а световната филмова общност научи, че те са поканени да оглавят престижната програма “Венециански дни” на най-стария кинофестивал в света.

Ето част от прессъобщението на Венецианския фестивал:

“Те са изпълнени със страст и целеустременост и събират овации от киноспециалистите в целия свят -

забележителният

режисьорски и

продуцентски дует

Весела Казакова и Мина Милева е част от младото българско кино, което поставя България във фокуса на вниманието от 2013 до настоящата, 2021 г. Двете дами са на една вълна в творческо отношение още от документалния си дебют “Чичо Тони, тримата глупаци и ДС”, приет с противоречиви отзиви най-вече поради политическия заряд на историята, особено в България, където все още имат сериозно влияние предразсъдъци на тема идеология, полова и расова принадлежност.

Весела и Мина ще пристигнат във Венеция начело на журито на програмата “Венециански дни” (Giornate degli Autori) след изключително топлия прием в Кан на най-новия им филм - “Жените наистина плачат”. Творбата им се състезаваше в конкурсната програма “Особен поглед”, а Screen International определи филма като “провокативна и увлекателна драма, в която се съчетават лични и политически теми”.

За първи път две дами, които са режисьори и продуценти, ще бъдат начело на журито на “Венециански дни”, което присъжда режисьорска награда, придружена с чек за 20 000 евро. Финалното обсъждане и решенията на журито ще бъдат предавани на живо в социалните медии на 10 септември 2021 г.

Мина и Весела имат ангажимента да говорят “в един глас” - така, както правят това във филмите си.

Решението да бъдат поставени начело на журито е революционно и съвсем в духа на самото жури, което е съставено от 27 млади киномани, представители на всички европейски държави - част от програмата “27 пъти кино” на Европейския парламент, организирана съвместно от “Венециански дни”, Наградата на публиката “ЛУКС” на Европейския парламент и Европа Синемас, е в партньорство със Cineuropa.

Във Венеция тази инициатива се координира от артистичния директор на фестивала в Карлови Вари, Карел Ох.

“Мина Милева и

Весела Казакова

са жени, активисти,

феминистки

и кинаджии,

- заявява артистичният директор на “Венециански дни” Гая Фурер. - Радваме се, че те приеха предложението да застанат начело на журито на “Венециански дни”, защото днес повече от всякога ни е нужно съчетание от киномайсторство и активна позиция. Нужни са ни хора, които могат

да рушат границите

чрез киното, да

проправят нови

пътища

В техните творби ние откриваме жизненост, дръзка комбинация между обществени и лични теми, между лични и колективни права, между форма и съдържание. Киното на Мина и Весела е умно, изпълнено със съчувствие, провокативно, яростно, иронично, живо и изключително честно. Надявам се именно тези ценности да бъдат открити и в тазгодишната селекция на конкурсната програма “Венециански дни”. Пожелаваме успех на Мина и Весела!

Няколко думи за

филма им

“Котка в стената”:

Ще наречем игралния дебют на режисьорския дует Мина Милева и Весела Казакова филм бонзай, защото превръща жилищен блок в лондонския работнически квартал Пекъм в модел на британското общество, пише критиката. Не е трудно да повярваш в абсурдно-реалистичната история, която разказва “Котка в стената”, при това в откровено документална стилистика. Мина Милева живее и работи като режисьор аниматор във Великобритания от около 25 години. Ако Минева и Казакова не бяха успели да намерят верния тон, този определено хибриден филм (на ръба между документалното и игралното) лесно можеше да се разпадне. Рискът в случая печели и това е битката, която печели и войната, както се казва. При това някак небрежно и без претенция. Мина и Весела! Заедно!

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>