В Израел разработват ваксина срещу Ковид-19 под формата на хапче

01.08.2021 16:30
Клиничните изпитания на новата ваксина започват този месец Снимка: SXC.HU

Представете си ваксина срещу Ковид-19 под формата на хапче - няма нужда от инжекции, медицински персонал, приемате я в дома си, предаде АФП.

Това се опитва да направи израелската фармацевтична компания "Орамед". Първите клинични изпитания, които ще се провеждат от дъщерната й компания "Оравакс", са предвидени за месец август, каза за АФП ръководителят й Надав Кидрон.

Оралните ваксини са от значение за развиващите се страни, защото улесняват логистиката на ваксинационните кампании, каза Кидрон.

Но те могат да увеличат имунизацията и в по-богатите държави, където страхът от инжекциите е фактор, който често не се забелязва, за отказа от ваксиниране, предаде БТА.

Според резултати от проведено неотдавна изследване, близо 19 милиона американци, които не искат да се ваксинират, биха приели да го направят, ако ваксината е на таблетка.

"За да има добър резултат от ваксинирането е нужно да се имунизират колкото се може повече хора", каза Кидрон.

Сред другите предимства са по-малко пластмасови отпадъци и потенциално по-малко странични ефекти.

Независимо от положителните страни на теория, малко орални ваксини са успешни, защото активните съставки не оцеляват при преминаването през стомашно-чревния тракт.

Сред изключенията са ваксини за заболявания, които се пренасят през устата или храносмилателната система, затова има и ефективна орална ваксина срещу полиомиелит.

Израелската компания е поискала разрешителни за клинични тестове в няколко страни като Република Южна Африка например и се надява първите изпитания да започнат в Израел до седмици, ако здравното министерство разреши. 

Други от От страната и света

Оправдана за злоупотреба по схемата „Къщи за тъщи" лекарка осъди прокуратурата за 10 000 лв.

Останалото недоказано обвинение влошило професионалния й живот, пациентите очаквали почтеност Общопрактикуващата лекарка от Хасково д-р Миглена Янева, която беше съдена

Германия планира да инвестира 16,4 млрд. евро в жп инфрасруктура тази година

Германската железопътна компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn) планира да обнови 2000 км релси и 2000 стрелки тази година като част от усилията за модернизиране на остарялата жп инфраструктура на

Интензивен трафик на граничните пунктове с Румъния

Трафикът е интензивен на всички гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) за леки автомобили, на вход, по границата с Румъния, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция" - МВР на сайта си

Адът на връщане от Гърция продължава, коли тръгнаха през селата

Продължава засиленият трафик по автомагистрала "Струма" и главен път Е-79 в посока от ГКПП Кулата към София. През граничния пункт днес през целия ден не се образуваха клони от чакащи да влязат в

Секс маниак, нападал момичета в Бургас, отърва затвора - осъдиха го условно

28-годишният мъж е признат за виновен за две блудства и опит за изнасилване, прокуратурата внася протест Сексуален маниак, вилнял в Бургас и осъден за две блудства и опит за изнасилване

>