Документалните филми на журналиста Слави Ангелов по “Нова нюз” през август

31.07.2021 20:37 Константина Костова
Кадър от филма “8 години робство”
Героят в “Защитен свидетел”
Кадър от филма “Само смелите живеят вечен живот” със снайпериста Тодор Станков.

Три документални филма на разследващия журналист Слави Ангелов ще бъдат излъчени в ефира на “Нова нюз” от 1 август. Разтърсващите и драматични истории на българи, заснети в Гърция, Холандия и България, ще бъдат показвани всяка неделя от 18,30 ч. Към поредицата от филми на журналиста ще бъде добавена и документалната лента на Калина Паскалева - “Само смелите живеят вечен живот”. Тя е разказ за загиналите български войници в атентата в Кербала.

Слави Ангелов е главен редактор на в. “168 часа” и списание “Космос”. Той е най-добрият разследващ журналист в България, издал няколко книги и изследвал престъпния свят.

Трагичната развръзка на една мечта в 233 метра между живота и смъртта

Трагичната развръзка на една мечта, потопена завинаги в дълбоките води на Егейско море - това е сюжетът в документалния филм “233 метра между живота и смъртта”, чийто автор и режисьор е журналистът Слави Ангелов.

Камерата му разказва за Теодора и нейния съпруг Михаил Балабанов - запалени водолази, които искат да подобрят два световни рекорда на “Гинес” - за най-дълбоко гмуркане на жена и на двойка. През 2017 г. двамата се спускат на 233 метра дълбочина в залива Торонеос, Гърция. Фатално се оказва излизането за Теодора, която на 42-ия метър загубва живота си. Тогава тя изпада в състояние, наречено “вертиго” - загубва ориентация, не отговаря на знаци и сигнали, неосъзнато вади регулатора с въздух от устата си и нагълтва вода. На повърхността я изкарва поддържащият водолаз Даниел Крилов, а лекарят на лодката опитва в продължение на час да я върне към живота.

Филмът разкрива, че водолазката е имала скоротечен рак, за който не е подозирала. Това става ясно от аутопсията, направена след смъртта ѝ. На нея вероятно са ѝ оставали няколко месеца живот. Документалната лента разказва за неосъществения рекорд на “Гинес” и несбъднатата мечта. Той е заснет на 40-ия ден след смъртта на Теодора, когато близките разпръсват праха ѝ в морето. В него участва съпругът ѝ Михаил, който се съгласява да говори пред Слави Ангелов, също страстен гмуркач, докато още е в болница в Солун.

Теодора и Михаил Балабанови се влюбват в гмуркането след уикенд, прекаран в Гърция. След това решават да създадат школа там. Въпреки че за големи дълбочини няма учебници, по които да се учат, няколко седмици преди трагичния опит за рекорд семейството се гмурка на 200 метра дълбочина. Правят го успешно, двамата излизат в много добро състояние. Даже след това отиват на таверна.

“233 метра между живота и смъртта” проследява подготовката, през която Теодора и Михаил преминават под водата, момента на трагичния инцидент и разпръсването на праха на Теодора във водите на Егейско море. Оператори са Слави Ангелов и Анна Андреева. 

Филмът ще се излъчи по “Нова нюз” на 1 август от 18,30 ч.

Непосилната съдба да си защитен свидетел

Защитените свидетели - най-голямото оръжие срещу мафията. Благодарение на тях държавата печели различни дела срещу голямата престъпност. Каква обаче е съдбата на хората, осмелили се да се обърнат срещу мафията? Програмата “Защитен свидетел” се оказва спасение или по-голяма тежест?

На тези въпроси разследващият журналист Слави Ангелов дава отговори в двата си документални филма, които представят две различни, но покъртителни истории на защитени свидетели. Героите са част от журналистическия проект на Ангелов, чрез който той издирва и представя живота на скритите от обществото и най-вече от преследвачите си мъже и жени, от чиито показания в съда зависят присъди. И двете ленти предстои да бъдат излъчени по “Нова нюз”.

Първата е “Защитен свидетел”.

Съществуват много филми за защитени свидетели по цял свят, които обаче вече не са под защита на държавата. Ангелов решава да направи първия, в който главен герой е настоящ защитен свидетел. В документалния филм героят е различен не само защото е все още под охрана, а и защото мотивът да сключи сделка с полицията е друг. Той не се обръща срещу мафията, за да се измъкне от присъда, както правят останалите, а от гняв. Без да подозира, става участник в убийството на най-добрия си приятел. Една вечер пренася сак с оръжия. Знае, че ще се извърши убийство, но не знае коя ще е жертвата. На сутринта разбира, че с едно от оръжията е застрелян неговият най-добър приятел, крадецът Йордан Цонков- Джиджи.

Защитеният свидетел разказва пред журналиста за тежестта, която носи от избора си. Под охрана е не само той, но и неговото семейство. Животът им е непредсказуем и неясен. Във всеки един момент близките на престъпника могат да бъдат преместени в друг град. Главният герой в “Защитен свидетел” разказва за загубата на родителите си и невъзможността да присъства на погребението им. Той забранява на децата си да създават приятелства, защото не се знае какво ще се случи утре.

Документалното разследване показва предизвикателството да бъдеш защитен свидетел - живот в чужд град, с нова самоличност, без приятели и семейство.

“Защитен свидетел” ще бъде излъчен на 8 август от 18,30 ч по “Нова нюз”.

По същата тема е и филмът “8 години робство”, който обаче разказва различната съдба на пианистка с висше образование, попаднала в капана на проституцията. Жената също става защитен свидетел, но на полицията в Холандия, където след 8 години, прекарани в сексуално робство, се изправя срещу своя сводник.

След като жената се омъжва, заедно със семейството си тегли кредити за новия живот. Получава травма от претоварване на репетициите. Тя, мъжът и родителите им не могат да погасят кредитите. Биват заплашени от съдия-изпълнители, че всички ще останат на улицата.

Главната героиня търси решение и работа. Среща се със сводник, който я успокоява, че за месец в Холандия ще спечели необходимата сума. Оказва се прав, тя изкарва парите за 20 дни. Тогава се сблъсква с нещо, за което не подозира. Разбира, че е пленник на сводника си и не може да се прибере в България. След този момент минават 8 години в непрестанен психически и физически тормоз. Върху нея е упражнявано много насилие, сводникът ѝ я биел по главата, за да не остават следи, които да пречат на работата ѝ. Заплашвал, че ако избяга, ще навреди първо на семейството ѝ, а след това и на нея. Тя работи всеки ден, без почивни дни, празници и рождени дни. Събират ѝ се между 15 и 20 часа на ден, като обслужва около 30 клиенти. За 8 години изкарва над 4 млн. евро според справка на полицията. Забранено е да се обажда на близките си, които мислят, че се труди в Испания.

Слави Ангелов се среща с нея преди осем години на мястото на действието. Тя се връща по местата, където е преживяла тормоза и насилието. Разказва за неуспешния опит да се самоубие, след който мъченията продължават постарому, докато един ден не събира сили да отиде в полицията. Става защитен свидетел, а сводникът ѝ е задържан и е повдигнато дело срещу него.

Кадрите във филма “8 години робство” са заснети от Ангелов и от оператора Анна Андреева. Дикторският глас е на актьора Христо Шопов.

Документалната лента ще бъде показана по “Нова нюз” на 15 август от 18,30 ч.

 Българските герои в Кербала увековечени в Само смелите живеят вечен живот

На 19 срещу 20 март 2003 г. американският президент Джордж Буш-младши обявява война на Ирак, за да свали режима на Саддам Хюсеин. Армиите на САЩ и Великобритания, подкрепяни от военните части на Испания, Полша, Дания и Австралия, атакуват Ирак по въздух, суша и море. Войната започва под претекст, че режимът създава оръжия за масово поразяване. Мащабната бойна офанзива официално приключва на 1 май 2003 г., но се появява движение за съпротива и военните действия не спират. В операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак България участва от 22 август 2003 г. до 20 декември 2008 г.

Георги Качорин, Николай Саръев, Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров са петимата български войници, загинали в атентата срещу база “Индия” през 2003 година.

“Само смелите живеят вечен живот” - документалният филм с автор Калина Паскалева, разказва за смелостта на българските герои.

За да бъдат разкрити причините за атентата, екипът на филма води на място в Ирак снайпериста Тодор Станков, който по време на инцидента поваля третия камикадзе, атакувал с камионбомба базата. Срещат се със заместник-губернатора на Кербала, който вижда атентата. Филмът разказва тяхната гледна точка и на практика се превръща в разследване дали Министерството на отбраната има вина, че изпраща българските войници недобре подготвени, без да знаят къде отиват.

Във филми са представени и гледните точки на духовни водачи. Зрителите ще видят за първи път лицето на дете, загубило баща си.

“Емоционален филм за човешките съдби. Филм за болката и българския подвиг” - така авторката Калина Паскалева описва лентата. “Направих филма за семействата на българските войници и за гордостта им”, добавя тя. Кадрите са заснети от оператора Славян Стойчев.

“Само смелите живеят вечен живот” ще бъде показан по “Нова нюз” на 22 август от 18,30 ч.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>