Стефан Янев от с. Гела: Ако премиерът е консенсусен, правителството ще е с дълъг хоризонт

31.07.2021 14:21 Валентин Хаджиев

"Личността на премиера е от изключителна важност, дали той е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа от парламента, за да може да бъде съставено правителство. И този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с достатъчно дълъг хоризонт, за да направи промените, които смята за необходимо да направи. Защото се страхувам, че ако това не се случи, алтернативата е някакъв вид криза, задълбочаване на политическата, а може би и поява на междуинституционална криза". Това обяви служебния премиер Стефан Янев пред журналистите на поляните над родопското село Гела, където днес се провежда националното гайдарско надсвирване.
Той още веднъж декларира, че не познава номинираният от "Има такъв народ" Пламен Николов за премиер.
" Нямал съм честта дори да разговарям с него, независимо че човека е народен представител. Единственото, което мога да кажа, е да му пожелая успех. Да има качества и нерви, да бъде в състояние да води.", добави Янев.
Служебният премиер заяви, че очакванията му са народните представители да намерят помежду си "онази сила и мъдрост да направят и подкрепят необходимите коалиции или групи по интереси и мнозинства, така че да има едно стабилно управление, което да отговаря на очакванията на българските граждани". Като подчерта, че българите искат промяна и продължаване на реформите, които служебното правителство е започнало.
"Не искам да звуча като ментор на едно правителство, но приоритетите, които чухме вчера от кандидата за премиер, на практика до голяма степен повтарят свършеното от служебното правителство, защото и по отношение на подготовката за бъдещата вълна при неблагоприятно развитие на ковид криза, и по отношение на плана за възстановяване и развитие нещата са, до голяма степен нещата свършени. И от тук нататък могат да бъдат само продължени. По същия начин стои въпроса и с пенсиите. На практика, буквално в четвъртък приехме предложение за промяна на държавния бюджет, което включва и бюджета на Националното обществено осигуряване. Така че в голяма степен мисля, че основата е положена. При добро желание от парламента всички неща могат да се случат в обозримо бъдеще, от порядъка на месец - два", коментира Янев.
На въпрос дали ще има министри от служебния кабинет в редовното правителство Янев заяви, че това е въпрос на приоритети и разговор между партиите.
Стефан Янев откри 18-ото гайдарско надсвирване на Илинденските поляни.
"Както казват родопчани - без гайда нищо не става. Радвам се да ви приветствам от името на домакините, които съм сигурен, че ще демонстирарат типичното родопско гостоприемство. Искам да споделя обаче и това, което виждам - голямо мнозинство от хората, които са от цялата страна, не само родопчани, но и всички българи, обичащи традициите и родопската музика.
Това е радващо и показателно, защото освен традициите и музиката, виждам и среща на поколенията, виждам и млади и стари, както сред изпълнителите, така и сред публиката. Това е важно, това е което ни крепи, това е което ни прави българи", каза в словото си от сцената Янев.
В надсвирването участват над 50 гайдари в три възрастови групи. Журито се оглавява от проф. Милчо Василев от Музикалната академия в Пловдив.
На поляните има десетки статици палатки и сергии. Десетки са и скарите. Търговците продават кебапчета и кюфтетата на цена 2 лв., свинската пържола е 7 лева, а кило чеверме с кост е 30 лв., а без кост прекомерните 60 лв.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>