Шест сценария в парламента, за да има кабинет на Слави Трифонов

30.07.2021 22:28
Зам.-шефът на “Има такъв народ” Тошко Йорданов очаква протестните партии да припознаят приоритетите на кабинета и да гласуват за него.
ДБ ще реши дали ще подкрепи кабинета, като види имената на всички министри, обяви Христо Иванов. На снимката е с Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Полицаи трябваше да пазят кандидата за премиер Пламен Николов и Тошко Йорданов от протестиращите по пътя от президентството до парламента. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Седмица остава за преговори на партиите

И с вече ясен премиер четворната коалиция остава несигурна

Игри с кворума могат да отърват ИТН от пряка подкрепа на ДПС и правителство пак да има

Ще се разберат ли партиите на протеста и ще получи ли парламентарна подкрепа очакваното от “Има такъв народ” правителство? Това е големият политически въпрос, след като излъченият от Слави Трифонов кандидат за премиер Пламен Николов получи мандата от президента Румен Радев вчера.

“За мен е чест и отговорност да получа този мандат от вас. Ще правя всичко възможно всичко да бъде в законовите установени срокове”, каза кандидатът за премиер. Той има 7 дни, за да представи пред държавния глава състав на правителство, което да бъде гласувано от парламента или да върне мандата неизпълнен.

До следващия петък ще продължат преговорите между хората на Слави Трифонов и протестните партии, като те ще са върху 5 приоритета, стана ясно от изявление на зам.-председателят на партията Тошко Йорданов след церемонията при Радев. Приоритетите са и досега известните - вдигане на пенсии, съдебна реформа и прочее. (Виж долу)

Според запознати обаче в момента ДБ ще разсъждават повече над биографията и възможните връзки на кандидата Пламен Николов, особено след като и за коментирания 5 дни кандидат за поста юрист Петър Илиев се появиха биографични подробности, които не се понравили на хората на Христо Иванов

“Изправи се, БГ! Ние идваме!” също не приемали Илиев. “Днес (в петък) имахме среща с ръководството на ИТН. Те ни питаха бихме ли подкрепили кандидат като Петър Илиев за премиер. Казахме - не, че няма да го подкрепим, както няма и да подкрепим този начин на формиране на правителство. Дори и да бяха спечелили 121 депутатски места, пак не трябва да се държат по този начин”, обясни Николай Хаджигенов пред bTV.

И след номинацията на Николов Мая Манолова и Христо Иванов обявиха, че ще решат за подкрепа чак когато видят пълния състав на правителството. (Виж коментарите им долу.)

Въпреки че официално чака потвърждение от Националния съвет на партията, засега най-сигурно изглежда подкрепа от страна на БСП. Очакванията са обаче динамичната ситуация да продължи и следващата седмица, като са възможни шест сценария правителството на Трифонов да бъде одобрено.

1. Четворна коалиция застава зад правителството, ГЕРБ и ДПС в опозиция

Най-оптимистичният вариант е този, в който и трите парламентарни групи, с които “Има такъв народ” води експертни разговори по конкретни политики, подкрепят кабинета. Това са “Демократична България”, “Изправи се, БГ! Ние идваме!” и БСП. Четирите групи събират общо 148 гласа. Това е дори повече от необходимото мнозинство от 121 депутати при 240 в пленарната зала.

2. Четворна коалиция зад правителството, но и ДПС дава рамо

Този вариант, който няма да се хареса на ДБ и ИБГНИ, които нееднократно декларираха, че не искат да виждат дългата ръка на ДПС зад бъдещия кабинет на промяната. Но никой не може да забрани на хората на Мустафа Карадайъ да гласуват, както си решат в пленарната зала и те спокойно могат да дадат т.нар. нежелана подкрепа.

3. Три политически сили официално зад кабинета - ДБ не дава рамо, но от ДПС излизат

Възможно е бъдещото правителство да бъде подкрепено само от три политически сили - ИТН, ИБГНИ и БСП, а ДБ да се дръпне. Такъв вариант обаче е възможен отново само с намесата на ДПС. Защото ИТН+ИБГНИ+БСП имат общо 114 депутати и за да мине кабинетът трябва да падне кворумът в НС. За целта е необходимо да падне кворумът за гласуване на правителството, а това може да стане само ако поне 14 от останалите депутати отсъстват от пленарната зала. И било възможно именно ДПС да направят тази “услуга” на ИТН.

4. Тройна коалиция отново без ДБ, но този път ГЕРБ излизат от залата

Това е малко възможен вариант, но все пак не е изключен. ГЕРБ вече заявиха, че остават твърдо в опозиция. Дори да не дадат подкрепа, някои от депутатите от ГЕРБ може просто да не са в зала, за да бъде свален кворумът.

5. Само ИТН и БСП застават зад кабинета

След острата размяна на реплики между ИТН, ДБ и ИБГНИ от последните дни отношенията между трите партии на протеста са силно обтегнати. Затова не е изключено хората на Христо Иванов и на Мая Манолова да се дръпнат и да не дадат подкрепа за кабинета, ако някои от имената на предложените министри не им харесат. Така ИТН ще трябва да разчита само на гласовете на БСП, които също не са сигурни, защото окончателното решение ще се вземе от Националния съвет на партията, след като станат ясни имената на всички министри.

ИТН и БСП обаче заедно имат едва 101 гласа, което означава, че от пленарната зала трябва да отсъстват минимум 38 депутати. Така ще е нужна намесата не само на ДПС, но и на групата на Мая Манолова, които да излязат и да свалят кворума за гласуване на правителството.

6. Правителство на малцинството, подкрепено само от ИТН, и шарен вот от другите групи

Това е най-вероятният сценарий, след като хората на Слави Трифонов непрекъснато повтарят, че ще излъчат правителство на малцинството. Депутатите на ИТН обаче са само 65, затова имат нужда от подкрепа и от другите групи. Те могат да не се ангажират пряко политически, а да осигурят “шарен вот” - част от депутатите им да гласуват в подкрепа на кабинета, а други просто да не са в пленарната зала.

Част от такъв сценарий е разцепление в ДБ, при който хората на Христо Иванов са против, а депутатите на ДСБ за правителство. Не е сигурно как ще гласуват и тримата зелени депутати в дясната група, независимо дали има коалиционно решение за вота или не, защото имат страхове по повод появили се слухове за сливане на екоминистерството с това на земеделието и храните.

Междувременно ГЕРБ започнаха да се готвят за бързи избори и внесоха спешни промени в Изборния кодекс.

Първата цел е планът за възстановяване

Пет важни приоритета изтъкна кандидатът за премиер на “Има такъв народ” Пламен Николов - бързо внасяне и одобряване на Плана за възстановяване и устойчивост, мерки срещу четвърта вълна на COVID, преизчисляване на пенсиите, въвеждане на мажоритарен вот и съдебна реформа.

“Имаме предстояща COVID криза, с която трябва да се справим. Не ми се иска да изпадаме в същата ситуация, в която сме били досега. Имаме ангажимент към избирателите ни по отношение на изборната система. Особено важна за нас е съдебната реформа”, каза Николов, след като получи мандата от президента Радев.

Приоритетите на кабинета са такива и за “Демократична България”, ИБГНИ и БСП, подчерта зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.

“Ако припознават тези приоритети, които твърдят, че са и техни, тогава да гласуват за този кабинет”, допълни той.

Ако правителството се приеме, но междувременно някоя от политическите сили си оттегли подкрепата, “ще считаме, че подкрепата е приключила и тогава, защото властта за нас не е на всяка цена, ще предоставим възможността на някой друг да управлява”, обяви Йорданов.

Партиите решават за подкрепа, след като чуят имената на всички министри

Нагласата на БСП е да има кабинет на ИТН, но след проверка за неприемливи лица

ГЕРБ: Посочването на кандидат за премиер в последния момент е несериозен политически акт

“Очевидно напълно непознат за нас колега.

Симпатичен човек изглежда,

но на този етап какво бих могъл да коментирам”, каза по адрес на Пламен Николов съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Ще изчакаме да видим как ще бъде презентиран и той, и съставът на Министерския съвет, каква програма ще има и тогава ще коментираме, добави Иванов. Според него 5-те приоритета, обявени след консултациите при президента, могат да бъдат обявени от всеки български гражданин. Може би е малко тъжна за страната цялата тази работа, но това е, каза Христо Иванов.

Следващата седмица кандидатът за премиер

Пламен Николов ще проведе

срещи с парламентарните групи

Това стана ясно пък от думите на Мая Манолова от “Изправи се БГ! Ние идваме!” след първата ѝ кратка среща с Николов в кулоарите на парламента около час след като той получи мандата от президента. ИБГНИ ще вземе крайното си решение, след като чуе имената на министрите.

Ще изчакаме срещите, ще искаме да чуем негови ангажименти за срокове, в които да се случи съдебната реформа, за начина, по който ще се преизчислят пенсиите, за социалната политика, за подкрепата за фирмите, обясни Манолова. Тя очаквала, че Николов ще проведе един конструктивен диалог и ще има цивилизован разговор с взаимно уважение: “И тогава, след като имаме общи цели, ще намерим и общия аршин”.

Манолова изрази задоволство, че 4 от приоритетите, които Николов днес обяви публично, съвпадат с тези на ИБГНИ. Оценявам положително, че Тошко Йорданов обяви, че подкрепата на ИБГНИ и ДБ е важна за ИТН, защото такова е очакването на българските граждани. Хората от протестите очакват да има правителство на промяната, коментира тя.

“Познавам кандидата само по физиономия, разминавали сме се в парламента.

Образованието е впечатляващо

Всяка отговорна партия и политик трябва да направи така, че нещата в политиката да се случват съобразно обещанията, които сме дали по време на предизборната кампания. БСП има предсказуемо държавническо поведение, протегнала е ръка към всички политически партньори още преди вота”, коментира Румен Гечев по bTV. Според него нагласата на БСП е да подкрепи кабинет на “Има такъв народ”, ако първите срещи по няколко направления покажат, че имат общи цели и общо виждане по тях. Следващата седмица БСП ще покани кандидата за премиер на разговор, след което ще свика Национален съвет.

Зам.-шефът на БСП Кристиан Вигенин пък обяви, че ще проверяват лицата в проектокабинета. “Ако там има категорично неприемливи хора, вярвам, че от ИТН ще се съобразят с необходимостта да отговарят на високи морални и професионални критерии. Времето на сляпото доверие отдавна мина”, каза зам.-шефът на НС.

“Не познавам Николов. Предстои сложната задача за състав на Министерския съвет. Надявам се да има диалог по приоритетите, които са важни за страната. С интерес ще очакваме персоналния състав на МС, тогава ще вземем решение”, заяви и зам.-шефът на ДПС Халил Летифов.

“Посочването на кандидат за премиер в последния момент е несериозен политически акт. Подобни действия са белег за категоричната неспособност на ИТН да носи отговорност”, коментираха за “24 часа” от ГЕРБ.

Йоло Денев и протестъри гониха хората на ИТН от Радев до парламента

Полиция ги съпроводи по “Дондуков” и “Раковски”

Имат право да протестират, не сме БКП, каза Тошко Йорданов

Протестъри, сред които и известният Йоло Денев, подгониха ръководителите на партия “Има такъв народ” и кандидата за премиер Пламен Николов по булевард “Дондуков”, а после и по “Раковски” след като взеха мандата от президента Румен Радев.

Има подмяна, а не промяна, обвиняваха протестиращите. Освен това хората на Слави Трифонов за тях били предатели, защото не участвали в протестите през лятото на 2020 г.

Искането на хората бе ИТН да върнат мандата и се заканиха протестите да продължат и през следващите дни.

Докато влязат в сградата на парламента, хората на Слави Трифонов вървяха под полицейска охрана.

“Хората имат право да протестират. В крайна сметка това е тяхно право,

човек не може

да бъде харесван

от всички,

даже е хубаво, че има такива неща, защото има гражданско общество. Ако всички пеят в хора, значи сме с БКП”, бе краткият коментар на зам.-шефът на “Има такъв народ” Тошко Йорданов.

Той и съпартийците му Ивайло Вълчев, Филип Станев и Станислав Балабанов пристигнаха пеша за получаването на мандата от президента Румен Радев малко преди часа на поканата. С тях дойде и депутатът и доктор по философия на правото и икономика Пламен Николов, който се оказа предложението за премиер на ИТН.

Петимата се качиха при президента във видимо добро настроение.

“В резултат на изборите от 11 юли на вас се падна отговорността да получите първия мандат. Хората гласуваха за вас с очаквания да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта. Време е да разберем с кои личности”, приветства ги Румен Радев, след което връчи папката с указа си за връчване на проучвателен мандат на Пламен Николов.

Твърде много неотложни проблеми се трупат, за да допуснете провал, предупреди ги президентът.

“За мен е изключителна чест и отговорност да получа този мандат. Ще направя всичко възможно всичко да бъде в установените законови срокове”, бяха първите думи на Николов.

Точно 45 минути продължи разговорът на хората от “Има такъв народ” с президента. Веднага след като стана ясно, че разговорите са приключили, на главния вход пред президентството полицейското присъствие се засили.

“Предатели”, “ДПС лекета”, “Еничари”, “Мишки”, разкрещяха се протестиращите веднага след като те излязоха от президентството. Някои от недоволстващите

се опитаха да

залеят

с вода Филип

Станев

Петимата обаче се отправиха пеша към сградата на парламента, където отново разговаряха с лидера на “Да, България” Христо Иванов и съпредседателката на “Изправи се БГ! Ние идваме” Мая Манолова. Маршрутът им обаче пое по бул. “Дондуков”, вместо да минат напряко по бул. “Цар Освободител”. Петимата видимо запазиха спокойствие, придружаваше ги полицейска охрана.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>