44-годишен мениджър с лична визия за образованието бе изстрелян за премиерска номинация

30.07.2021 22:05
Пламен Николов излиза от президентството вече натоварен с мандат да състави правителство. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

За часове партията “Има такъв народ” се отказа от адвокат Петър Илиев заради смущаващи детайли от биографията му

Кандидатът Пламен Николов през 2018 г. е един от първите, минали тв кастинга на Слави Трифонов за нови политици

През 2018 г. Слави Трифонов не знае, че 40-годишният тогава кандидат за нов политик, влязъл в телевизионното му студио, 3 г. по-късно ще отиде при президента като евентуален премиер, за да получи мандат за съставяне на правителство.

В социалните мрежи се появиха коментари, че самият Пламен Николов пък едва ли е предполагал, че в петък ще се събуди като депутат, а ще заспи като бъдещ министър-председател. Каквото и да си е пожелал на рождения си ден в четвъртък, 29 юли, едва ли най-високият пост в изпълнителната власт е бил в този списък.

На кастинга за нови политици от току-що основаната партия на Слави Трифонов преди години този мъж на средна възраст откровено споделя, че оставил страстта си към образованието и се насочва към бизнеса по финансови причини и за да създаде семейство. Излага своята стратегия за образованието със специална презентация.

“С тебе пак ще

се видим”,

казва му Слави и днес това обещание изглежда пророческо.

44-годишният бизнесмен може и да получи шанс да осъществи своите идеи в образованието като министър-председател, след като буквално часове преди връчване на мандата от Румен Радев е бил номиниран от своята партия “Има такъв народ”.

До късния следобед фаворит за поста бе адвокат Петър Илиев. Експертът по конституционно право, автор на правни книги и награждаван за “Адвокат на годината” юрист обаче внезапно отпада заради излезли в последните дни детайли в биографията му.

Кантората на Илиев е работила за БСП, призна соцлидерката Корнелия Нинова пред журналисти. Паралелно сайтът BIRD (втори от групата на “Биволъ”) извади информация, че в периода 2006-2007 г. Илиев е бил сред управителите на фирмата “Краун медиа” заедно със съпругата на банкера Любомир Павлов Диляна Грозданова. Тази фирма по това време е собственик на Тв 7 и именно този екип продава телевизията на Цветан Василев и КТБ. Илиев е бил заподозрян и в плагиатство от труд на конституционалистката Наталия Киселова, обяви пък сайтът “Клуб Z” минути преди Тошко Йорданов да отиде в президентството заедно с Пламен Николов. Срещу Илиев бе обърната дори точка от биографията му, с която той се гордее - бил е първият и единствен процесуален защитник пред Конституционния съд. През 2013 г. в това дело Петър Илиев защитава оставането в парламента на Иван Иванов от БСП. А казусът бе, че Иванов за часове бе зам.-министър в кабинета на Пламен Орешарски и бе уволнен, защото през 90-те е работил за групировката СИК.

Че Илиев е бил до последно кандидатурата на партията на Трифонов за премиер потвърди и адвокат Николай Хаджигенов от “Изправи се, БГ! Ние идваме!”. На разговори с ИТН в петък бил отправен въпрос дали Илиев би бил подкрепен и отговорът бил не, разказа Хаджигенов пред Би Ти Ви, след като вече бе ясно, че кандидатът всъщност е Пламен Николов - също два пъти депутат от “Има такъв народ”.

Късно вечерта Слави

Трифонов опроверга

тези твърдения

Николов е избран преди 2 седмици, обяви той през фейсбук. Самият Николов обаче отговори витиевато: Когато беше необходимо. В конституционния срок.

Получилият мандата да състави правителство Николов е родом от Горна Оряховица. И той напълно отговаря на първоначалния профил за премиер, обявен от Слави Трифонов - млад, образован, говорещ няколко чужди езика.

Николов е магистър от философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, след като е завършил университет и в Австрия. През 2018 г. при кастинга за нови политици, направен от Слави Трифонов,

Николов се представя

като предприемач

А за най-ценното си качество представя съчетанието от добро образование и културата за работа в мултинационална корпоративна среда.

Кандидатът за 56-и премиер на България има над 15 години опит в бизнеса. В последните 5 години преди да влезе в политиката, е генерален директор за Европа, Близкия изток, страните от бившия СССР и Африка на американската компания за производство на екипировка за плуване “Финис”.

В официалната му биография пише, че е отговарял за 67 международни пазара с над 600 търговски партньора, като сред най-големите са посочени онлайн търговски платформи като “Амазон” и EMAG, “Интерспорт” и няколко олимпийски национални комитета и плувни федерации.

Като мениджър Николов е отговарял за управлението на 14 души, от които половината са били базирани в офиса на фирмата в столичния квартал “Орландовци”, а останалите са работели из цяла Европа. Уточнява обаче, че всеки един от тях работи по 2,6 пъти повече. “Не мислете, че ги експлоатираме”, шегува се пред Слави Трифонов с ефективността на екипа си Николов.

Защитилият докторат в Австрия на 26-годишна възраст представя на кастинга стройна система за реформи в образованието, с която всъщност впечатлява лидера на “Има такъв народ”.

В презентацията си Пламен Николов изрежда

какво трябва

да се направи:

1. Незабавна стратегия за спиране изтичането на мозъци.

2. Ограничаване неглижирането на хуманитарната материя в средната степен на образованието гарантира възпитанието на подходящи ценности.

3. Ежегодна атестация на преподавателите, за да ги филтрита дали могат или не бива да бъдат наети в тази сфера, като оценяването да става публично и да може да се проследи в интернет.

Как да се направи?

1. Увеличение на бюджета на образованието до бюджета на МВР, утрояване размера на преподавателските заплати.

Той представя и бързи стъпки за намиране на пари, сред които:

1. Затягане на работата в митниците, така че да се спрат загубите от акцизи, които възлизали на 700 милиона лева на година;

2. Събираме си държавните вземания, включително осигуровки от некоректни работодатели;

3. Дългосрочни държавни облигации под формата на вътрешен заем от гражданите, за да се извадят парите от депозитите, които стоят неинвестирани в банките.

Третата точка всъщност е механизъм, използван от всички държави в Европа, включително и България след края на Втората световна война, за да финансират възстановяването си, мотивира се Пламен Николов.

Двата проблема на

българите като нация

са липса на умения

за работа в екип и

липса на дисциплина,

казва Николов при представянето си.

И дава пример как той е научил подчинените си на дисциплина - безкомпромисно постигане на задачи спрямо зададените срокове, недопускане на отлагане или забавяне заради форсмажорни обстоятелства.

“Нищо не търпи отлагане. Земята не спира да се върти и зимата ще дойде, това не може да е оправдание за отлагане”, аргументира се Пламен Николов.

“Наел съм хора, които са изключителни и с два пъти по-сериозен потенциал от всеки един друг кандидат”, казва още за опита си Пламен Николов.

Впечатлен от презентацията му, Слави възлага на Пламен Николов и изработването на партийната програма в частта й за образованието. В нея се появяват и другите идеи за тази сфера на номинирания за премиер - нов принцип на финансиране на училищата, който да не е обвързан с броя на учениците, мандатност на директорите на училища и детски градини. Николов предвижда и

премахване на

матурите след

четвърти клас,

но за сметка на това въвеждане на повтаряне на класа в началното образование, ако ученикът не получи поне тройка по български език. Иска и преструктуриране на учебното съдържание, така че да се учи по-бавно и съсредоточено, повече устни изпитвания и в същото време повече писане по хуманитарните дисциплини и одобряване от държавата на само един учебник по всяка една от учебните дисциплини.

А сред основните виждания на Николов за образователна реформа е изграждането на технологично грамотни хора, които в същото време да са и с добра хуманитарна подготовка. Като дава за пример себе си.

Пред Слави Трифонов Пламен Николов се представя като софиянец. Всъщност той обаче е роден в Горна Оряховица, но там никой не го познава, защото още докато е дете родителите му се местят в Шумен.

Средното си образование Николов завършва през 1995 г. в шуменската хуманитарна гимназия “Йоан Екзарх Български” с профил “История и археология”.

Той бе и водач на листата на “Има такъв народ” за Шумен, но през кампанията има само едно появяване в града. Това става на 18 юни, когато кандидатите от ИТН присъстват на заседание на специалната комисия на Общинския съвет във връзка с предоставената от държавата на общината изключителна държавна собственост за безвъзмездно управление и ползване на находище на минерална вода в с. Мараш.

В тази структура на “Има такъв народ” обаче се появи и един от първите знаци на проблеми в партията веднага след предсрочните избори на 11 юли. Тогава кметът на Мадара Неделчо Неделчев напусна ИТН сърдит, че искали само да ръкопляскат и не им давали преференции.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>