Като кандидат-премиер Петър Илиев ли ще вземе мандата от Радев в 17 ч.?

30.07.2021 12:09
През 2017 г. служебният премиер проф. Огнян Герджиков връчи наградата “Адвокат на годината” на Петър Илиев. СНИМКА: САЙТ НА АДВОКАТСКА КАНТОРА “ИЛИЕВ И ПАРТНЬОРИ”

Качествен юрист, но му трябват добри съветници, казва за него
Огнян Герджиков като колега и бивш министър-председател

В 17 ч. днес президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Очаква се като кандидат за министър-председател да го приеме юристът Петър Илиев. Неговото име се спряга за поста от десетина дни. 

“Познавам Илиев,

много

интелигентно

момче,

много умен, много добре подготвен, много качествен юрист. Единственото, което би могло леко да ме притесни, е дали има достатъчно управленски опит. Но трябва да има около себе си много добър състав на съветници, които да помогнат, защото иначе ще увисне”, коментира пред "24 часа"  преди дни проф. Огнян Герджиков. Двамата са колеги от Софийския университет, а Герджиков бе председател на парламента, заемаше и поста на премиер през 2017 г. при първото служебно правителство на Румен Радев.

Герджиков е и човекът, който връчва на Петър Илиев отличието “Адвокат на годината”.

Лансира се версията за пловдивска връзка в предлагането му, макар Петър Илиев да е роден в София и е завършил право в Софийския университет. “Не се сещам за колегата”, каза изтъкнат пловдивски юрист за очаквания 56-и премиер.

Петър Илиев е наистина изтъкнат млад юрист, лауреат на престижното отличие “Адвокат на годината”. Той е доктор по право. Автор е на две книги и над 60 други научни публикации по различни юридически въпроси. Извън строго юридическите теми се забелязват по-политически разработки като “Присъствие на членовете на парламента на пленарни заседания и на заседания на комисиите. Санкции за отсъствие. Кворум. Мнозинства. Ден и час за гласуване” или “Предложения за рационализация на българския модел за разпределение на нормотворческите функции между парламента и правителството”. Специализирал е “Английско търговско право” и “Право на Европейския съюз” в Бъкингамския университет, Великобритания, където е завършил специализацията си с отличие. Специализирал е и “Американско търговско право” в Ню Йорк, САЩ, където също е завършил специализацията си с отличие.

Д-р Петър Илиев е основател и на Счетоводно дружество “Легамакс Акаунтинг” - високоуважавана българска счетоводна къща.

Различни версии плъзнаха в интернет за лансирането на Петър Илиев за първия пост в изпълнителната власт - от президентския секретар - пловдивчанина Пламен Узунов, та чак до влиятелната масонска ложа в Пловдив. Илиев всъщност си е откритие на “Шоуто на Слави” от години, канен е много пъти за мнение. Той е подготвил юридически и прочутия референдум на Слави.

Изглежда логична и версията, че Слави Трифонов и неговите консултанти по съставянето на кабинета са търсили добър юрист, който да е

приемлив за

“Демократична

България”

“24 часа” обаче научи, че групата на Христо Иванов има сериозни резерви към идеята юристът да е бъдещият премиер, макар и с малко странен аргумент - той е и почетен консул на Барбадос в България, а това било офшорна зона.

Петър Илиев бе номиниран от Слави Трифонов за правосъден министър в правителството с премиер Николай Василев, от което по-късно лидерът на ИТН се отказа заради възраженията от “Демократична България” и коалицията около Мая Манолова.

Преподава конституционно право в СУ.

В катедрата го

доведе проф.

Георги

Близнашки,

каза негов колега.

Той е първият и единствен адвокат, участвал като защитник и процесуален представител в съдебно заседание на Конституционния съд на Република България по конституционно дело по повод народния представител от БСП Иван Иванов през 2013 г. Приемайки мандата в парламента, социалистът бе получил и назначение като зам. вътрешен министър със заповед на тогавашния премиер Пламен Орешарски.

Петър Илиев е бил и консултант на БСП по конституционни въпроси.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>