Парче от сватбената торта на Даяна и Чарлз на търг

29.07.2021 20:14
Кралица Елизабет и принц Чарлз.

Четиридесет години след женитбата на принц Чарлз и принцеса Даяна, парче от сватбената им торта се предлага на търг, съобщи Би Би Си.

Чарлз и лейди Даяна Спенсър, която след брака си става принцеса на Уелс, се венчават на 29 юли 1981 г. в катедралата "Сейнт Пол". Двойката се разделя 11 години по-късно и се развежда през 1996 г. Лейди Ди загива в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г.

Предлаганото на търг парче марципанова торта е украсено с кралския герб в червено, синьо и златно. Непосредствено след церемонията то е поднесено на Мойра Смит, която по това време служи на Кралицата майка.

Парчето торта с размери 20 на 18 сантиметра и тегло 794 грама в продължение на 40 години е съхранявано в стреч фолио в стара форма за печене. Семейството на Смит го пази до 2008 г., когато го купува колекционер, който сега го предлага на търг на "Доминик Уинтър" в Глостършир.

За сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна са направени общо 23 официални торти, включително основната многоетажна плодова торта с височина 1,5 метра и тегло 102 килограма.

Парчето, дадено на Мойра Смит, е от тортата, поднесена на членовете на домакинството на Кларънс хаус, в знак на благодарност за службата им.
Очаква се парчето от сватбената торта, описано от организаторите на търга като "уникален кралски сувенир", да бъде продадено за сума до 500 лири.

Аукционът ще се състои на 11 август. От тръжна къща "Доминик Уинтър" напомнят, че е препоръчително тортата да не се яде.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>