Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

26.07.2021 22:31 Христо Николов
Част от обходния път на Габрово бе готов преди няколко години, но не бе довършен, така че да изведе напълно трафика извън градския център.

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой”

Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва

Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите, допуснати до последния етап от избора на фирма, която да прокопае станалия исторически тунел под Шипка.

Подаването на жалбата е станало в понеделник, научи “24 часа”. Това е само ден преди да изтече крайният срок за обжалване. Няма искане за налагане на временни мерки, например стопиране на процедурата, т.е. обединението обжалва класирането си и това означава, че

засега не може

да се сключи

договор

с избраната за изпълнител. По принцип процедурата спира поне докато КЗК не се произнесе по иска. Решението на комисията обаче може и да се обжалва, макар и само на една инстанция и на практика проектът се поставя на трупчета поне за няколко месеца.

Обжалваният акт е от 14 юли. На същата дата двама от тримата членове на тогавашния управителен съвет на пътната агенция - председателят Апостол Минчев и членът Ивайло Денчев, подписаха решението на вътрешноведомствената комисия, която е прегледала и класирала офертите.

В решението пише, че трябва да се сключи договор с класираната на първо място фирма - Консорциум ПСВТ, в който влизат “Хидрострой” АД, “Пътни строежи Велико Търново” АД и “Пътинженерингстрой-Т” ЕАД, когато изтече срокът за обжалване.

Няколко дни по-късно регионалната министърка Виолета Комитова уволни Апостол Минчев и Ивайло Денчев по друг повод и с други мотиви.

Третият член на управителния съвет - Веселин Пейков, е в отпуск и все още заема поста. До вчера на местата на уволнените в АПИ не бе назначен официално никой.

“24 часа” вече разказа версията, че в дните около изготвянето и оформянето на протокола за класиране на офертите

върху ексшефа

на АПИ е

оказван натиск

да не подписва

решението и да намери начин да прекрати конкурса. Тази версия до момента не е отречена от никого.

Мотивите за внесената в понеделник жалба засега не се знаят, те ще бъдат публикувани на сайта на КЗК няколко дни по-късно, а от “Трейс” заявиха, че не желаят на този етап да коментират.

Най-вероятно фирмата обжалва само собственото си класиране. Нейната оферта, която е за 359 610 000 лв. с ДДС, е оценена със 71,38 точки. Офертата на победителя “Хидрострой”, която е за 358 020 000 лв., е оценена с 99,71 точки.

Разликата в оценяването обаче не идва от това, че “Хидрострой” е предложила да изгради обходния път на Габрово и тунела под Шипка с 1 милион лева по-евтино, а най-вече заради техническите предложения. В това отношение

офертата на

“Хидрострой”

е оценена с

40 точки,

а тази на

“Трейс”

- с 15 точки

От протокола от 14 юли обаче не става ясно откъде точно идва тази разлика. И двете фирми имат богат опит в изграждането на пътни обекти и се числят към големите в бранша.

В конкурса са участвали още две обединения, чиито оферти обаче са оценени значително по-ниско. Това са обединения около турската фирма “Доуш Иншаат Ве Тиджарет” АД и около “Геострой”. Ценовите им предложения са доста по-скъпи.

Други две фирми - турска и китайска, пък

направо са

отстранени

от надпреварата

Прогнозната стойност на поръчката беше 320 млн. лв. с ДДС, но не беше пределна, т.е. нямаше опасност фирмите да бъдат отстранени, ако предлагат по-висока цена.

В протокола са отбелязани доста нередности в хода на прегледа и оценяването на офертите, които обаче са отстраними и се случват често при обществени поръчки. Валидността на някои оферти е изтекла, докато бъдат оценени и класирани, на други пък е изтекла валидността на банковите гаранции. На тези участници обаче е дадена възможност да удължат сроковете, те са го направили и са оставени в надпреварата.

Проектът за изграждане на обходен път на Габрово с тунел под Шипка

е единствената

голяма

обществена

поръчка в

пътното

строителство

за последните

месеци

и бе започната от предишното правителство.

Тунелът под Шипка ще е с дължина 3,2 километра, а обходният път на Габрово - 10 км. Тунелът ще е с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара. Проектът предвижда още 4 по-малки тунела по пътя, които ще са дълги по 200-300 метра, плюс много съоръжения. Проектът за тунел под Шипка се финансира от Оперативна програма “Транспортна свързаност 2021-2027” и според условията на обществената поръчка изграждането му трябва да стане в рамките на 3 години и половина от датата на подписване на договора.

Това е и най-брадясалият инфраструктурен проект в българската история. От идеята да се прокопае тунел под върха, вместо хората и превозните средства да лъкатушат през прохода, вече са минали 120 години. Досега няколко пъти се е стигало почти до реализирането ѝ, като всеки път начинанието се проваля от намесата на политическо-икономически интереси.

Преди няколко години бе направена само една част от обходния път на Габрово, който трябва да изведе трафика извън чертите на градския център.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>