Синдикати и бизнес за варианта на Гълъб Донев за пенсиите, партиите в дълбок размисъл (Обзор)

26.07.2021 22:06 Виктор Иванов
Служебният кабинет оставя завършен проект за актуализация на бюджет 2021 г.
РАДОСВЕТ РАДЕВ
ПЛАМЕН ДИМИТРОВ
БСП и хората на Мая Манолова вкараха паралални предложения за преизчисление на пенсиите с дохода от 2018 г.
Гълъб Донев

След невиждано единодушие в тристранния съвет

Хората на Слави досега не искаха актуализация на бюджета, преговорите ги смекчиха. Дилемата е лява кройка или вдигане по сметките на служебния кабинет

Предложението на служебното правителство за вдигане на пенсиите с 12,5% от 1 октомври чрез нарастване на тежестта на стажа до 1,35 се хареса на бизнеса и синдикатите. Варианът “Гълъб Донев” получи впечатляваща подкрепа в тристранката в понеделник, където досега позициите на социалните партньори по темата остро се сблъскваха.

Предложението на служебното правителство е справедливо, защото отразява реалния принос на хората към осигурителната система, смятат синдикатите. И дадоха да се разбере, че това е по-добрият вариант от предложението на левите формации - БСП и “Изправи се БГ! Ние идваме!, който ще разруши модела на пенсионната система.

В парламента обаче всеки, оказва се, има различни виждания по темата и засега няма никакви гаранции, че може да мине проектът на служебния кабинет.

Още в първия ден на 46-ото НС БСП и Манолова внесоха паралелни предложения за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход от 2018 г. Това ще струва 555 млн. за 3 месеца и над 2,286 млрд. лв. за 2022 г. Но

без увеличение

ще останат над

930 хил. пенсии

(Виж още за двата леви проекта долу.)

На влизане за експертните преговори с хората на Слави Манолова заяви, че настояват преизчислението на пенсиите да е с дохода за 2018 г. Но по-късно снощи настъпи лек обрат - тя обяви, че искат минималната пенсия да стане 369 лв. от 1.Х. и това е условие ИТН да получи подкрепа за правителство.

Механизмът обаче не е договорен - може да е с преизчисление по актуален осигурителен доход, както настояваше ИБГНИ, но може и с вдигане на тежестта на година стаж, както предлага служебният кабинет, разясни Манолова. Според нея имало съгласие от хората на Слави това да се случи.

От 1 януари пък

ще има ново

увеличение

на пенсиите, разясни Манолова. Освен това от ИТН се съгласили да приемат от 1 октомври нейните предложения за закон за личните асистенти за инвалидите и подпомагане с 2-10 хил. лв. на децата.

Общата цена ще е 650 млн. лв. - тези пари ги има, каза Манолова.

В икономиката и финансите имаме пълно препокриване - запазване на 10% плосък данък за граждани и бизнес, въвеждане на необлагаем минимум и праг от поне 164 хил. лв. за регистрация по ДДС, разказа пък Мария Капон от ИБГНИ. Ще има отбивка от данъка върху доходите за общините и намаляване до 10% на данъка за едноличните търговци.

“Има такъв народ” пък първо обяви, че е против преизчисление на пенсиите тази година, а държи

това да стане с

бюджет 2022

Това стана ясно от разговорите им с БСП през уикенда. Единствената ясна позиция в понеделник през деня прозвуча от Ружа Райчева, дъщеря на социолога Андрей Райчев и активистка на ИТН. Но с уговорката, че това е лично, а не паритйно мнение. В ефира на Нова тв тя каза: “В момента се бърза по важни теми, защото хората са притиснати от всички страни и искат веднага да усетят подобрение по джоба си. Но това как да стане? Тези пари откъде ще дойдат? Сега са се намерели пари, защото са спрени някакви неща, някакви проекти, но това е временно и това е временно обещание.”

“Едва ли има човек, който иска българските пенсионери да са бедни или пък да ходят да чистят на някакви буржоазни дами в Германия. Всеки иска родителите му да имат достойни старини, но трябва да се вземат конкретни, ясни мерки, а не прибързано да се угажда на хората”, коментира още Райчева, която бе кандидат-депутат, но не влезе в парламента.

В момента главният герой е бабата, но през есента тя ще бъде изместена от детето, което учи онлайн и не може да се справи, обясни още тя.

И тук обаче настъпни неочакван обрат, поне според думите на червения депутат Георги Гьоков. На излизане снощи от срещата с ИТН той обяви, че партията на Трифонов вероятно ще подкрепи подготвената актуализация на бюджета. Именно преизчисляване на пенсиите е основният момент в такава актуализация.

Тепърва обаче ще се изяснява по чии разчети ще стане тя - по изготвения от служебното правителство проект, който включва и вдиганите на пенсиите според разчетите на Гълъб Донев, или партиите извън ГЕРБ ще търсят обединение около други сметки.

От “Демократична България” пък все още не са взели ясно решение по въпроса с преизчисляването на пенсиите.

Подкрепят покачването на парите за хората в третата възраст, но засега нямали ясната визия как.

От ДБ дори

не се запознали

детайлно с

предложението

на служебния

кабинет

Трябва максимално бърза работа по нов бюджет. В него трябва да заложим решителни мерки за подобряване на ефективността на публичните разходи, да потърсим възможност за преизчисляване на пенсиите, да се фокусираме върху политики на целенасочена държавна инвестиция, в социални услуги, в отглеждането на деца, в обновяването на българското здравеопазване, заяви съпредседателят Христо Иванов при откриването на парламента.

Засега мълчание има и откъм ДПС. Вчера техен представител нямаше на експертния кръг от разговори около бъдещия кабинет с мандат на Слави. Днес хората на Карадайъ се събират на заседание и се чака парламентарната група да вземе решение как ще действа.

От ГЕРБ-СДС, които единствени не са желани на разговорите за бъдещата изпълнителна власт, също още не са взели решение дали да подкрепят актуализацията на бюджета.

Трябва да видим

какво ще е

отражението

върху бюджета и

пенсиите не само

през тази година,

но и след това

Едва тогава ще вземем политическото решение, обясни Деница Сачева, бивш социален министър, депутат от ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията.

Радосвет Радев: Новите депутати да си свършат работата и да четат внимателно

По-висок таван сложиха на масата за преговори

По-голямо увеличение на най-високите пенсии поискаха и бизнесът, и синдикатите на тристранката в понеделник. “На новото правителство едно от нещата, които трябва да му бъдат казани още в първия ден е, че има действащо тристранно споразумение, подписано с българското правителство. И то е конституцията на взаимоотношенията между синдикати, работодатели и държава. Всички очаквахме тази актуализация на бюджета. Ценното е, че тя не се случва за сметка на дефицита. Тук поздравленията са за данъчната система и митниците. Това предложение е чудесно, но трябва новоизбраните депутати също да свършат своята работа и да четат внимателно, за да не остане едно добро пожелание. Този вариант на пенсиите ще даде една справедливост на гражданите и тя трябва да се случи”, обясни председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

От БСК смятат, че подобни предложения следва да се разглеждат в рамките на бюджетната процедура за 2022 г., каквато е и позицията на “Има такъв народ”. “Така ще са ясни и параметрите на очаквания максимален осигурителен доход, размерът на осигурителните вноски, както и този на данъчните ставки”, пише в официалната позиция на камарата. Те предлагат и по-плавно да се увеличава коефициентът, за да не се оказва прекомерен натиск върху бюджета.

КНСБ също има някои забележки по проекта, но намира предложенията на правителството и за приемливи. Синдикатът предлага минималната пенсия еднократно да се увеличи до размера на линията на бедност - 369 лв., и оттам нататък да се наслагват допълнителните механизми с преизчисление и пр. Те искат да се отчита и реалният стаж, а не превърнатият. Служебният министър Гълъб Донев пък обясни, че мястото на тези разговори е в парламента. “В края на март месец, когато работодателските и синдикалните организации предложихме актуализация на бюджета за 2021 г., никой не ни чу. Така стигаме до днешния момент, когато най-накрая имаме актуализация, която подкрепяме по две причини. Едната е, че имаме увеличение на разходите, за да се покрият основните направления, заради които искахме актуализация – социалните разходи, тези за подкрепа на бизнеса и заетостта и за здравеопазване. Допълнителните 1,8 млрд. лева разходи, които дава актуализацията в тези системи, са жизненоважни и наистина много хора и организации чакат това да се случи”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов призова актуализациите на трите бюджета на държавата да влязат по-бързо в Народното събрание, за да не станат жертва на политически игри и дребни сметки.

 

Левият проект - ножицата между стари и нови се затваря, но струва 2,286 млрд. лева

Без стотинка отгоре ще са близо милион - основно най-възрастните на минимална пенсия

Пенсиите да се преизчислят още от 1 септември с осигурителния доход от 2018 г. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване внесоха още в първия работен ден от БСП и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Това предложение мина на първо четене в предишния парламент, но заради краткия му живот не успя да стане факт. Според разчетите на “Изправи се БГ! Ние идваме!” увеличение ще получат 75% от пенсионерите. При преизчисление обаче 929 990 възрастни ще останат без стотинка увеличение на пенсията, показват изчисления на осигурителния институт, който направи сметки и за законопроектите на социалистите при предишния парламент. 

Последното преизчисление на пенсиите бе през 2008 г., като оттогава ножицата между старите и новите става все по-широка. Преизчисляването на пенсиите ще струва на държавния бюджет допълнително 185 млн. лв. на месец, а за 2022 г. - 2,286 млрд. лв, пишат хората около Мая Манолова. “Целта е да се създаде баланс между пенсиите на хората, пенсионирали се преди 2018 г., и тези след това. В същото време ще се намалят диспропорциите в размера на пенсиите заради големите разлики в средния осигурителен доход през годините”, пише в мотивите към законопроекта.

Кой няма да получи

преизчисление

на пенсията

при този вариант?

На преизчисление няма да подлежат пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Това са социалните за старост и инвалидност, персоналните и тези за особени заслуги. Общият им брой е около 60 хил.

Без преизчисление ще останат и хората с пенсии за трудова дейност, за които не е изчислен индивидуален коефициент. Това са около 90 хил. души.

Втората основна група са пенсионерите, за които няма да е изгодно парите им да се преизчислят с актуален осигурителен доход. Тук основната група са

пенсиите с

действителен

размер под

минималния

Без увеличение ще са и тези пенсии, чийто размер е изчислен на базата на по-малък осигурителен доход, но заради прилагането върху тях през годините на швейцарското правило са достигнали суми, които са по-високи от тези след преизчисляване.

В третата група без актуализация ще бъдат пенсионерите, които са ограничени от тавана.

Освен това при този вариант на преизчисление не подлежат и парите на пенсионираните след 31 декември 2018 г.

Проблем при тоди подход е, че няма да се гарантира на всички включване в пенсията на 50-те лева бонус от коронакризата, с които възрастните свикнаха и сега биха приели болезнено спирането им. Причината е, че преизчисление се прави на размера, на който е отпусната пенсията. Съответно за хората с малки доходи, които в момента получават минималната от 300 лв., е невъзможно да бъде постигната сумата от 350.

От 2008 г. не е правено преизчисление с актуален среден осигурителен доход. Заради това разликата в парите на хора с еднакви доходи и професии, но пенсионирани в различни години, може да стигне и до 50%.

Срещу този вариант на преизчисление на пенсиите - на база по-актуален доход, а не през тежестта на годините стаж, експертите казват, че така ще се демотивират хората да остават по-дълго на работа. Няма да имат интерес да се пенсионират по-късно и да се осигуряват на реални доходи. Друг техен аргумент е високата цена, която трябва да се плати от държавния бюджет, като в същото време ще остави без увеличение много хора.

 64 лв. средно за всеки пенсионер гарантира проектът “Гълъб Донев”

Цената за следващата година ще е 1,4 млрд. лв., но няма да има човек без увеличение

64 лева средно увеличение за пенсионерите още от 1 октомври, гарантира проектът “Гълъб Донев” чрез вдигането на тежестта на стажа до 1,35. Всички пенсии пък ще се вдигнат с 12,5% от 1 октомври и средната ще стигне 552 лв. 

Пакетът от мерки предвижда трайно да се осигури по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. Реално така се изпълнява идеята на служебния кабинет да вкара завинаги в размера на пенсиите 50-те лева бонус, който пенсионерите получават заради коронакризата от август 2020 г. Правителството предлага минималната пенсия да се вдигне с 40 лв. и от 1 октомври да е 340 лв. Това ще доведе и до увеличение на пенсиите, които зависят от минималната - социални и инвалидни.

С 60 лв. пък се вдигне таванът и от 1440 ще стане 1500 лв. на месец. Това е постигнато без увеличение на максималния осигурителен доход и съответно до вдигане на осигуровките на получаващите над 3000 лв. заплата. Социалната пенсия също ще се повиши, като идеята е тя да стане 170 лв.

Предложението “Гълъб Донев” ще струва 353 млн. лв. за трите месеца до края на годината и реално няма да има пенсия без увеличение. На година цената е 1,4 млрд. лв.

Тук влиза и нова помощ “бедни” за 413 156 души. Тя ще добавя разликата от размера на пенсията до линията на бедност, която тази година е 369 лв. Така, ако човек взема 340 лв. минимална пенсия, то през Агенцията за социално подпомагане ще получи още 29 лв. Цели 199 лв. допълнително пък ще получават хората, които са със социална пенсия от 170 лв.

За последните 3 месеца на 2021 г. тази помощ ще струва още 18 147 120 лв. Помощта ще се актуализира заедно с линията на бедност, която през следващата година ще е 413 лв. Така за 2022 г. ще трябва да се предвидят общо 217 млн. лв.

Пенсионерите, които искат помощ “бедни”, ще подават заявления в Агенцията за социално подпомагане. Освен липсващ доход до 369 лв. бедните пенсионери ще трябва да отговарят на още редица критерии, за да получат помощ - да са навършили 65 г. и да са придобили право на пенсия, да не работят, да нямат други доходи от наеми или влогове в банки. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>