Венци Мартинов отскоро се грижи за лимоново дръвче в дома си, но още няма плодове

24.07.2021 22:22 Владислава Вацова
Венци Мартинов с някои от цветята в дома си СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Кактус в дома на Мартинов
Комикът пред едно от дърветата, които е засадил.

Преди години засажда пред блока си няколко ароматни липи, от които вече събира цвят за чай

Комикът Венци Мартинов може да не живее в къща с градина, но това не означава, че в дома му няма зеленина. Напротив, на високите лавици и шкафове има всякакви саксии, от които се прокрадват красиви цветове. Това, че са на високо, не е случайност. Там са в безопасност от двата му домашни любимеца - френския булдог Шари и кучето, което наскоро осинови от улицата - Лъки Чичери. “С котките е другояче, те се катерят навсякъде и ако нещо не им харесва, могат да го разровят, съборят и т.н.”, казва с усмивка Мартинов.

За негово щастие, кучетата му не са пречка към следващата му цел -

да сложи още

цветни саксии на

первазите около

прозорците си

“Трябва да реша някак един въпрос, защото вече има модерни начини за нестандартни напоявания, с които растенията да се поддържат дори когато лятото човек отсъства по почивки”, разказва комикът.

Обича около него да има зеленина. “На балкона си съм направил една малка любителска, мъжка градинка. За разлика от женските, в които нежният пол знае абсолютно всяко цвете как се казва, кога се полива, яде ли се, не се ли и т.н., преобладават пъстрите цветя, които са радост за окото ми”, с усмивка казва Мартинов.

Още от първата година в апартамента се ориентирал какви растения търси. Сред най-важните критерии е “да издържат на панелните жеги през лятото и на панелните студове през зимата”. Така се сдобива с красивите калдъръмчета. “Те не изискват особени грижи. Вали - доволни са, не вали - пак са доволни”, смее се комикът. Най-големият им плюс са пъстрите им цветове.

“Насадил съм си

и карамфили

в различни

цветове,

но те искат малко повече поддръжка - редовно поливане и т.н., а понеже пътувам често, невинаги е възможно”, допълва той.

Затова едва ли е изненадващо, че в дома му има многогодишен кактус. “На него му е много добре, защото, когато го почерпя с водичка, винаги е доволен”, казва шеговито комикът.

Харесва му и коледната звезда. “Може би трябва да се измисли сорт, който на 1 март да връзва още една бяла звезда, за да стане като мартеница”, смее се Мартинов.

Грижи се и за индрише. “То доста нестандартно се разви - с един дълъг начупен клон из цялата кухня. Но ми харесва. Индришето е полезно цвете. Ако имаш проблеми с кръвното, хапваш едно листенце и нямаш проблеми”, обяснява той.

Скоро домашната му “градина” се сдоби с лимоново дърво. “Изглежда, е бавноразвиващо се, защото за момента не мърда”, смее се Мартинов.

Забелязал е, че когато човек гали цветята, особено щом имат някакви проблеми - леко са поизсушени например, има позитивен ефект върху тях. “Мисълта ми е, че когато има отношение, растението го усеща и резултатът се вижда в в плода или цвета”, казва комикът. Допълва, че някои хора дори говорят на растенията си. “Разбира се, не трябва да се стига до вариант те да им отговарят. Това вече е медицински проблем”, смее се Мартинов.

Преди 14 години в квартала му организират инициатива, в която всеки можел да засади растения пред блока си.

“Взех 20

дръвчета и през

всичките години

досега оцеляха

6-7 от тях

Засадихме ги заедно с бизнесмена Благо Джиев, Бог да го прости. Тази година за първи път се усеща толкова ясно страхотното им ухание на липи. Оказа се, че съм засадил един от най-ароматните сортове - сребърна липа. Това смятам за някакъв вид едро градинарство”, смее се Мартинов. 

Дори си набрал цветове от тях, за да ги използва за чай. Сега комикът мечае да засади около дома си и плодни дръвчета, а защо не да си направи и малко дворче в близост. “Смятам, че ще намеря подходящо място, а и няма нищо по-хубаво от това да виждаш как едни приятни красиви цветенца цъфтят, как дърветата носят плодове...”.

Направило му впечатление, че овошките по улиците в София се оценяват и от чужденците. “Преди години един приятел англичанин много се удивляваше, че може да върви по улиците тук, в “Надежда”, и без проблем да хапва череши, вишни или ябълки, които все още има останали от старите надежденски къщи тук-там”, разказва Мартинов.

Затова и е поддръжник на идеята хората да превърнат зелените пространства около домовете си в цветни градини. “Така градовете и селата може да придобият съвсем различен вид. В много страни по света е така. Тук има природни заложби, но дивеят и според мен трябва да се събуди хубавият български подреден градински дух”, допълва той.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>