Даниел Митов: Не приемам колениченето на ДБ пред президента

23.07.2021 22:21
Даниел Митов
Христо Иванов
Кристиан Вигенин СНИМКА: Архив

Не можем да се сближим, докато не се разграничите от Борисов, отговори му Христо Иванов

Не приемам колениченето на "Демократична България" пред президента. Как въобще можете да стоите от дясната страна в парламента и да ръкопляскате на Бойко Рашков, попита зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който участва в "Панорама" по БНТ.

В студиото бяха съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП.

"Не можем да се сближим, г-н Митов, докато не се разграничите от цялото това мракобесие в лицето на Бойко Борисов", отвърна му Иванов, след като преди това Митов обясни как десницата досега е трябвало да се консолидира и да води разговори за общ кандидат за президент.

Митов повтори, че ГЕРБ ще бъде градивна, активна и остра опозиция в парламента. "На България е нужно управление и партиите, които се опитват да го сглобят трябва да го направят, защото ни чакат тежки времена", добави Митов.

На въпрос защо ГЕРБ не отиде днес на консултациите рпи президента той отговори: "Не можем да отидем при човек, който по конституция трябва да е обединител на нацията, а той в последната година води война с част от българските граждани, които гласуват за една определена партия, която не му харесва".

Митов добави, че служебният кабинет и няколко "тонтон-макути" в него се намесил директно в предизборната кампания и атакувал с клевети.

"Казването на истината от президента за състоянието на държавата не е война. При такива манипулации е трудно да се води разговор с предишните управляващи", намеси се вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който също беше в студиото на "Панорама". 

"Най-важният факт от тези избори е, че ГЕРБ е в изолация", заяви Кристиан Вигенин.

На въпрос защо БСП не е подкрепила Ива Митева за председател на парламента, а иска да участва в преговори за кабинет той заяви: "Искахме да дадем самочувствие на нашите симпатизанти, че може БСП да е загубила изборите, но не е загубила достойнството си. Искахме да покажем, че без БСП не може да има стабилно мнозинство в парламента и, че не може да се очаква, че априори ще даваме подкрепа и това, което направихме, даде резултат".

Относно подкрепата за бъдещ кабинет с мандата на "Има такъв народ" той каза, че такава е възможна, но при определени условия. На срещата с "Има такъв народ" утре БСП ще чуе предложенията им, след това националният съвет на партията ще даде рамка за преговори и през следващата седмица вероятно може да стартират разговори по конкретни политики.

"Дали някой да участва в управлението, или не, се решава от избирателите. Избирателите ни поставиха в сложна аритметика и трябва да покаже изкуство, за да се формира управление и ние гледаме на това с голяма отговорност. За да има ясно структурирано мнозинство трябва да се поемат ясни ангажименти", каза председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов и добави, че срещата с "Има такъв народ" днес е била по-скоро опознавателна. 

"Беше станало едва ли не закон на физиката, че ГЕРБ са непоклатими. Ето - свърши. Нека сега с епостараем да поставим ДПС на диета от властта, в състояние на карантина от властта. Въпросът е в каква степен това евентуално бъдещо правителство ще е зависимо от ДПС и в каква степен то ще има волята да ограничи корупцията", каза още Иванов. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>