Пращат в Германия деца, които спешно имат нужда от нов черен дроб

23.07.2021 22:57 Йоана Русева
Наш екип ще се консултира с немски специалисти. Целта е да се подобри програмата в “Лозенец”.
Доц. Радосвет Горнев
Д-р Емил Доросиев

След уволнението на проф. Любомир Спасов единственият център за чернодробни трансплантации на деца в България подготвя обмен с немски

90 българчета получили нов орган за 11 г., 2/3 от тях са оперирани в чужбина

Първата органна трансплантация у нас е направена още през 1968 г. - на бъбрек на дете, тогава страната ни се нарежда сред водещите в света

Българчета, които спешно се нуждаят от трансплантация на черен дроб, ще бъдат изпращани засега за операция в Германия. Поне докато с помощта на немски център в университетската болница “Лозенец” бъдат обучени екипи, които да го правят и в България.

Това решение за запазване на чернодробните трансплантации на деца е намерил новият директор на болница “Лозенец” доц. Радосвет Горнев.

Бившата правителствена болница е единственият център в България за чернодробни трансплантации на деца, но след уволнението в началото на юни на проф. Любомир Спасов, който постави основите му и реализираше операциите, дейността бе спряна. Родители на трансплантирани деца дори изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, притеснени от развитието на събитията, но така или иначе от тогава досега не е имало донорски ситуации. 

Новото ръководство на болницата е започнало да търси решение от момента, в който пое управлението, и вече подготвя договор за обменна програма с университетска болница в Германия и с конкретен професор, който е опитен в тази дейност.

“Целта е екипът, който е в “Лозенец”, да може да се ползва с техните консултации, включително и с личното участие на този професор при извършването на трансплантациите тук.

Освен да се консултират, младите ни колеги ще могат и

да се обучат

в Германия, като

очакваме до

2 месеца с наш

екип да отидем да видим техния център, а те да дойдат тук”, обясни пред “24 часа” доц. Горнев.

Дотогава обаче при спешна нужда от трансплантация на черен дроб ще се съдейства децата да бъдат приемани в Германия, допълни той.

Вече е създадена организация между болницата, здравното министерство, здравната каса и агенцията по трансплантации за изпращане на деца за трансплантиране в Германия. Скоро е имало такъв

случай на

7-месечно бебе, което е лежало в “Лозенец” и вече е прието в немския център.

“Нашата цел като ръководство е да защитим и оптимизираме програмата и тази дейност да продължи да се извършва в България, но с много сериозно сътрудничество с голям център в Германия и по стриктните европейски стандарти, за да се избегнат всякакви спекулации за успеваемост и т.н. Така, от една страна, държавата ще инвестира по-малко пари за лечението на тези деца, защото

една

трансплантация в

Германия струва

100 000 евро,

докато тук може да се плати само хонорар за консултант. В същото време екипът тук ще е на ниво и ще се поддържа програмата. Иначе най-лесно е да се закрият тези неща”, обясни доц. Горнев. Той уточни, че договор с немския център ще има не само болницата, но такъв ще се сключи и на университетско ниво между Софийския университет, на който “Лозенец” е база и този в Германия. Когато това се случи, ръководството ще каже и кой точно е центърът.

Идеята е

първоначално за

трансплантациите

в България да

идва водещ

немски хирург,

а след това дейността ще се поеме изцяло от български екип.

“Навсякъде по света трансплантациите се правят предимно от млади лекари до 45-годишна възраст, а по-възрастните и опитните обикновено само проследяват процеса. Искаме и това да въведем тук”, сподели още доц. Горнев.

За разлика от чернодробните,

болница

“Лозенец”

успешно

продължава

с бъбречните

трансплантации

при възрастни,

като миналата седмица е направена такава от жив донор. Реципиент е бил 30-годишен мъж, а донор е станала майка му.

30 деца са получили нов черен дроб от 2010 г. досега при операции в България. При 18 от тях е от жив донор, а при 12 - от трупен. В момента чакат три деца - на 13 г., 1 г. и бебе на 9 месеца.

Общо за 11 години са трансплантирани 90 българчета до 18-годишна възраст. При 2/3 от тях обаче (56 деца) операцията е била извършена в чужбина, а останалите 34 са трансплантирани у нас, показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации, предоставени на “24 часа”.

В чужбина нов бъбрек са получили 36 деца, а черен дроб - 20.

Броят на реално трансплантираните деца обаче е малко по-голям, защото регистър се води едва от 2010 г. Така например според данните на агенцията децата до 18 -годишна възраст, получили нов бъбрек у нас, са 4, а всъщност броят им е 10.

Първата трансплантация е направена още през 2005 г., когато регистър няма. Извършена е в “Пирогов”, където са направени и всички останали трансплантации на бъбрек на деца.

Те са от периода 2005-2011 г. След това заради болничните условия и амортизиране на апаратура и операционна този вид дейност е преустановена, разказа пред “24 часа” д-р Емил Доросиев, завеждащ клиниката по урология в “Пирогов”.

Всички трансплантации са успешни и са от жив донор - от майките или бащите на децата. Само при едно от децата се наложило присаденият бъбрек да бъде изваден заради развила се тромбоза след операцията, разказа още д-р Доросиев.

Той е лично свързан с трансплантациите на бъбрек на деца и заради баща си - д-р Рашко Доросиев, който през 1968 г. прави първата органна трансплантация у нас изобщо. Тя също е на бъбрек и е на дете, с което не само се поставя началото на този вид дейност у нас, но изпреварва и трансплантацията на бъбрек при възрастен. Наред с това България става и една от първите държави, които присаждат бъбрек.

Сега

“Пирогов”

работи за

възстановяване

на бъбречните

трансплантации

на деца

“От 1 август трябва да започне ремонт на клиниката и операционната, като освен вътрешно и апаратурно обновление сме включили и концепция за бъбречна трансплантация - да има чисти потоци, бели стаи, където да се гарантира минимум контанизирана среда и всичко необходимо”, каза д-р Доросиев.

1046 души чакат

нов орган в

България

От тях 12 са до 18-годишна възраст. За бял дроб чака едно дете на 13 г. , а за черен дроб - 3 деца. Две деца на 4 г. и едно 2-годишно чакат за сърце, а нужда от нов бъбрек имат 5 деца на 17 г., 12 г., 9 г. и две на по 10 г., показва справката на агенцията по трансплантации.

За част от тях към момента се търсят оферти за реализирането им в чужбина, включително в САЩ. Един от случаите например е за дете, което се нуждае от двуорганна трансплантация - на сърце и бял дроб.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>