938 хил. души на минимална пенсия от 340 лв., но половин милион от тях твърде “богати” за помощи (Обзор, графика)

23.07.2021 22:13 Цветелина Стефанова
Предложението на служебното правителство ще вдигне пенсиите средно с 12,5%.
Гълъб Донев

120 хил. ще успеят да прескочат линията на бедност от 369 лв. и също ще са без добавка

Гълъб Донев: Политически разумно и коректно е предложението да се подкрепи, защото увеличение ще има за всички

937 600 възрастни ще получават минимални пенсии до 340 лв. дори след преизчислението с увеличената тежест на стажа - с 1,35 за всяка година. А половин милион от тях ще са достатъчно “богати” и няма да взимат допълнителните помощи до линията на бедност - 369 лв.

Една от причините е, че тази

помощ няма да

се изплаща на

пенсионерите,

които

продължават

да работят

По данните за април това са 76 521 души.

Те не успяха да вземат и стотинка над пенсията си и при годишната актуализация от 1 юли, защото въпреки нарастването на действителния им размер остават приравнени на минималния размер.

413 600 пенсионери над 65 г. попадат в праговете за новите помощи за бедни, които служебното правителство предлага. Право на нея ще имат и хората с нетрудови пенсии. Идеята на помощта е да допълни дохода на най-уязвимите възрастни по линията на бедност. Така допълване до 369 лв. със сигурност ще има за възрастните със социална пенсия за старост. Причината е, че за да я получат, те трябва да са над 70-годишна възраст, а годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта да е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, който е 75 лв. Към днешна дата това са 4375 души, показва онлайн справка в Националния осигурителен институт (НОИ). Сега те получават 148,71 лв., а в предложението на служебното правителство е заложено социалната пенсия за старост да стане 170 лв. Така с добавката тези пенсионери ще получат още 199 лв., за да вземат общо 369 лв.

Служебният социален министър Гълъб Донев заяви в четвъртък, че

новата добавка

“бедност” няма

да влияе на

помощите за

отопление

Така част от тези 413 хил. възрастни гарантирано ще получават 369 лв., но ще вземат допълнително и енергийна помощ за пет месеца през идната зима в размер общо 523,55 лв.

По този начин те ще получават много повече от хората, които имат достатъчно стаж и възраст, но с увеличението на пенсията ще стигнат 370 лв. и така ще надхвърлят прага, под който се взема и помощ. Групата на тези, които с актуализацията ще успеят да прескочат линията на бедност, наброява 120 хил.

В момента за обществено обсъждане е качена линията за бедност за 2022 г., която по новите правила

става 413 лв.

и така догодина

няма да има

пенсионер, който

ще получава

по-малко

от тази сума дори ако редовен кабинет реши да замрази минималната пенсия на 340 лв. С промяната на методиката на линията на бедност я изчистваме от национални специфики и така тя догодина ще се вдигне с повече, обясни Донев.

Пенсионерите, които искат помощ “бедни”, т.е. допълващ доход до 369 лв., ще подават заявления в Агенцията за социално подпомагане. Но трябва да отговарят на още редица критерии - навършени 65 г. и придобито право на пенсия, да не работят, да нямат други доходи от наеми или влогове в банки. За да няма струпване на хора, заявления ще се приемат до края на годината, но ще важат със задна дата - от 1 октомври.

Предложението на служебното правителство ще доведе до ръст на пенсиите с 12,5%. Както “24 часа” писа, ако то бъде прието, средната пенсия ще стигне 552 лв. от октомври. С предложението се гарантира, че

всички 2,08 млн.

пенсионери

ще получат

увеличение, като

средното на

човек ще е 64 лв.

Кабинетът предлага минималната пенсия да се вдигне с 40 лв. и от 1 октомври да е 340 лв. Това ще доведе и до увеличение на пенсиите, които зависят от минималната - социални и инвалидни.

С 60 лв. пък се увеличава таванът на пенсиите - от 1440 на 1500 лв. Това е постигнато без увеличение на максималния осигурителен доход и съответно по-големи осигуровки за хората, чиято заплата е над 3000 лв.

Социалната пенсия също ще се повиши, като предложението е да стане 170 лв., обясни министър Донев след заседанието на МС в четвъртък. Малко по-късно през деня финансовият министър Асен Василев пък обяви плана за актуализация на бюджета пред обществения съвет. Предложението “Донев” ще струва 353 млн. лв. за трите месеца до края на годината и реално няма да има пенсия без увеличение. На година цената е 1,4 млрд. лв.

“Надявам се на политическа подкрепа на тези предложения, това ще доведе до повишаване на пенсиите на абсолютно всички пенсионери. Ще извади от линията на бедност голяма част от тях, така че политически коректно и разумно е това да бъде подкрепено”, каза Донев преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ вчера. В понеделник пък атуализациите на бюджетите ще минат за обсъждане и през тристранка.

“Ще го подкрепя поради липсата на по-добри предложения.

За малките

пенсии щеше

да е по-добре

да се добавят

50 лв.,

а не 40 лв. Тогава щяхме да отидем на 17% увеличение на пенсиите, а не на сегашните 12,5%, но за това очевидно няма достатъчно ресурс. Хубаво е, че се предвиждат плащанията до линията на бедност, но тя е изключително ниска и много укори може да се направят към нея”, каза президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>