Реформите в съдебната система обединяват хората на Слави и "Демократична България"

23.07.2021 17:27

Реформи в съдебната система като смяна на главния прокурор Иван Гешев, предсрочна смяна на състава на Висшия съдебен съвет и закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, са общите теми, по които "Има такъв народ" и "Демократична България" ще се опитат да осъществят при един бъдещ кабинет, ако той бъде гласуван. 

Днес двете партии проведоха среща в Народното събрание, за да обсъдят общите си политики. 

Проведохме конструктивен разговор. Установихме нещо, което знаехме и преди това, че основните ни посоки са едни и същи. Наясно сме, че прокуратурата в този вид не може да бъде, че трябва да се премахне специализирания съд и прокуратура, умно, разбира се. Наясно сме, че има предизвикателства пред страната, свързани с Плана за възстановяване и развитие, така че основните ни посоки са едни и същи. От тук нататък се разбрахме експертите ни да имат срещи за изчистване на детайлите, тъй като не сме експерти по всичко, коментира Йорданов след срещата.

Ние провеждаме разговори като политическа партия с останалите политически партии. Без ГЕРБ. Излагаме нашите виждания, по някои от тях имаме съвпадения. Тук не е търсене на коалиционна подкрепа, настоя той. 

Ангажимент на партията ни е да избере министър-председател, а министрите са изпълнители, отвърна Йорданов на въпрос дали са съгласували състава на кабинета с ДБ.

Спекулирате с ДПС. Ако има правителство, то ще е на една политическа партия, което означава, че ще е правителство на малцинството. Това няма да е коалиционно правителство. Престанете да спекулирате с тази тема, ядоса се Йорданов. 

И БСП, и ДПС, и ДБ, и ИБГНИ биха могли да гласуват за това правителството, ако в политиките ни виждат себе си. Никой не може да забрани на някого да подкрепи някаква политика. Спрете да набутвате ГЕРБ или ДПС. Това не е коалиционно правителство, допълни той. 

Ако случайно постигнем правителство, може да започнете да броите изчегъртването на ГЕРБ като тайминг - отзад напред: от 100, 99,98... 0, предложи Йорданов.

Освен по темата за реформи в съдебната система, двете партии си допадали и по отношение на идеите си за промени в сферата на образованието, здравеопазването и тн.

За имена не сме говорили. Нито наши, нито техни, категоричен бе Иванов за това обсъждали ли са ревизирания кабинет и новия министър-председател.

На ниво експерти ще се обсъждат детайлите в различията. Това пък ще е едва след края на преговорите с останалите партии.

Кабинети се редят, когато се прави сериозно, месеци наред. Надявам се силно да не става дума за такъв период от време, но това е сериозна работа и тя няма да свърши с една среща, каза и Христо Иванов.

За мен беше много важно да установим какво правим по отношение на съдебната власт. Аз лично съм удовлетворен от заявките, че ще опитаме да проведем съдебна реформа в конституцията, че ще опитаме да освободим Гешев предсрочно, че ще опитаме да разпуснем ВСС предсрочно, че ще премахнем спецправосъдието, ще реформираме КПКОНПИ, обясни Иванов.

За да бъде това правителство на промяната, то трябва да е независимо, във възможната степен, от ДПС. Колко е възможната степен, е нещо, което ще видим. Ако аз съм мандатоносител, щях аз да ви отговарям на този въпрос, но не съм. Нека видим какво ще постигнат колегите и след това ще разговаряме за тяхната визия как ще изглежда парламентарната подкрепа за това правителство. Тя може да е, както искате кръстена, но е конкретно нещо и ще си проличи, каза той.

На въпрос какво искат да чуят от ИТН по отношение на ДПС преди да гласуват правителството, Иванов отговори: Преди да гласуваме, ние много внимателно ще оценим всичко, което чуваме като имена, програмни заявки, възможна конструкция в парламента, декларирана и потърсена подкрепа, публични заявки и готовност да се направят те. Всичко това ще го оценим в различните му съотношения и ще решим дали да гласуваме.

Други от От страната и света

Техники да отличите арогантен надувко от уверен професионалист

Помислете дали отношението ви не се определя от психологически феномен, известен като асиметрия между действащия и наблюдаващия "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех

Михаил Миков се завръща в активната политика, излиза срещу Нинова в София

Михаил Миков се завръща в активната политика. Две години, след като напусна БСП, бившият соцлидер се включва в листите на "Левицата". Бившият парламентарен шеф ще е водач в своя си регион - Видин

Нотариуса “държал” магистрати чрез сексвидеа, помагала му бившата жена на Пепи Еврото (Обзор)

Мартин Божанов-Нотариуса е държал магистрати чрез компромати, най-вече видеоклипове, съдържащи сексуални сцени, някои от които между хора от един и същи пол

Газът пада до най-ниската си цена от 3 години (обзор)

Газът у нас поевтинява до най-ниските си нива от 3 години насам. Очакванията на “Булгаргаз” са през май мегаватчас да струва между 55 и 56 лв., или с 5-6% по-ниско спрямо април

Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката (Обзор)

Прокуратурата разследва сигнал от бивш приятел на лидера на ПП, че Лена и Никола Минчев фалшифицирали подписи на сдружението за Корал, “Биволъ” разказва случката

>