Областният управител да спре 40-милионния заем на Пловдив, иска подписка

23.07.2021 13:43 24 часа Пловдив онлайн
Областният управител Ангел Стоев в момента отсъства и не е коментирал подписката.
Величко Родопски

Единственото разминаване е в първоначалното ни намерение да теглим 113 млн. лева, отговори зам.-кметът Родопски

Подписка в социалните мрежи призовава областния управител на Пловдив Ангел Стоев да спре решението на общинския съвет за теглене на 40 млн. лева заем. Местният парламент прие с внушително мнозинство от 38 гласа на 14 юли пловдивската община да поеме дългосрочния дълг със срок на погасяване от 20 г.

Сега инициаторите на петицията обаче твърдят, че заемът бил незаконен, тъй като не съответствал на проведеното обществено обсъждане и имало разминавания в цифрите.

Така например сумата за закупуване на нова техника за "Чистота" и "Градини и паркове" се разминавала с 3 милиона лева. В решението на местния парламент е записано, че средствата за този разход са 10 млн. лева.
С 200 000 лева имало несъотвествие за прокарването на пробив до Водната палата. Това е другият обект, който трябва да се финансира със заема. С 400 000 лева пък се разминавали средствата за реконструкцията на бул. "Хаджи Димитър", твърдят авторите на петицията.
Според тях сега бил моментът президентът Румен Радев, служебното правителство областният управител Ангел Стоев да спрат този заем.
По закон областният управител може да върне решението на общинския съвет в двуседмичен срок, ако открие закононарушения. Стоев в момента е в отпуск и не вдига телефона си.
"Няма никакво разминаване в цифрите, както твърдят авторите на подписката", коментира зам.-кметът по финансите в община Пловдив Величко Родопски. Според него единственото разминаване е първоначалното намерение на градската управа да тегли 113 млн. лева, но заради забавянето фонд "Флаг" е намалил дълга до 40 млн. лева.
"Нито в средствата за техника и ремонт на базите на "Чистота" и "Градини и паркове" има несъответствия в сумите, нито за другите обекти", категоричен е Родопски.
Той смята, че областният управител не би трябвало да спира решението на общинския съвет. "Но всичко е политика в крайна сметка, така че не зная", обобщи зам.-кметът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>