552 лв. средна пенсия от 1 октомври, таванът - 1500 (Обзор, графика)

22.07.2021 22:22 Румяна Денчева
Служебният кабинет обяви напълно готови разчети за актуализация на пенсиите, но решението трябва да вземат депутатите.

Минималната пенсия да е 340 лв.

Вдига се тежестта на годините стаж, което ще даде средно увеличение с 12,5% за всички вместо само на част, както искат в законопроектите си левите

Гълъб Донев предлага на депутатите вариант без увеличение на осигуровките

Най-бедните 413 хил. пенсионери ще получават добавки

Всички пенсии да се вдигнат с 12,5% от 1 октомври. И това да стане с увеличение на тежестта на стажа в пенсионната формула от 1,2 до 1,35 за всяка година.

Това предвижда предложението за актуализиране на бюджета на служебното правителство.

Средната

пенсия ще

стигне 552 лв.

от октомври, ако предложението бъде прието.

Пакетът от мерки предвижда трайно да се осигури по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С предложението се гарантира, че всички 2,08 млн. пенсионери ще получат увеличение, като средното на един пенсионер ще е 64 лв., пише в мотивите към проекта за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване. Реално така се изпълнява идеята на служебния кабинет да вкара завинаги в размера на пенсиите 50-те лева бонус, който пенсионерите получават заради коронакризата от август 2020 г.

Правителството предлага минималната пенсия да се вдигне с 40 лв. и от 1 октомври да е 340 лв. Това ще доведе и до увеличение на пенсиите, които зависят от минималната - социални и инвалидни. (Виж графиката.)

С 60 лв. пък се увеличава таванът и от 1440 ще стане 1500 лв. на месец. Това е постигнато без увеличение на максималния осигурителен доход и съответно до вдигане на осигуровките на получаващите над 3000 лв. заплата.

Социалната пенсия също ще се повиши, като предложението е тя да стане 170 лв., обясни социалният министър Гълъб Донев след заседанието на Министерския съвет в четвъртък. Малко по-късно през деня финансовият министър Асен Василев пък обяви плана за актуализация на бюджета пред обществения съвет.

Предложението “Донев” ще струва 353 млн. лв. за трите месеца до края на годината и реално няма да има пенсия без увеличение. На година цената е 1,4 млрд. лв.

В първите часове на новия парламент Мая Манолова и БСП внесоха паралелни предложения за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход от 2018 г. Това обаче ще струва 555 млн. за три месеца и над 2, 286 млрд. лв. за 2022 г. Освен това при двата леви варианта без увеличение ще останат над 930 хил. пенсии.

В предложението “Донев” влиза и нова помощ “бедни” за 413 156 души. Тя ще добавя разликата от размера на пенсията до линията на бедност, която през тази година е 369 лв. Така, ако човек взема 340 лв. минимална пенсия, то през Агенцията за социално подпомагане ще получи още 29 лв. Цели 199 лв. допълнително пък ще получават хората, които са със социална пенсия от 170 лв. За последните 3 месеца на 2021 г. тази помощ ще струва 18 147 120 лв. Помощта ще се актуализира заедно с линията на бедност, която през следващата година ще е 413 лв., обясни още Донев. Така за 2022 г. ще трябва да се предвидят общо 217 млн. лв.

Пенсионерите, които искат помощ “бедни”,

ще подават

заявления

в Агенцията за социално подпомагане.

Освен липсващ доход до 369 лв. бедните пенсионери ще трябва да отговарят на още редица критерии, за да получат помощ - да са навършили 65 години и да са придобили право на пенсия, да не работят, да нямат други доходи от наеми или влогове в банки.

“Това ще доведе до едно огромно натоварване за служителите в Агенцията за социално подпомагане”, обясни Донев. За да няма струпване на хора, заявления ще се приемат до края на годината, но ще важат със задна дата - от 1 октомври.

По този начин ние

изваждаме от

бедност всички

български

пенсионери,

обясни служебният социален министър. Сега над 904 хил. възрастни живеят с по-малко от 369 лв. на месец. Министърът припомни, че така се изпълнява препоръка на Европейската комисия, а освен това парите за бедни няма да се отразят и на помощите за отопление през идната зима, увери още Донев.

Бонусът от 50 лв. към пенсиите да бъде платен и през август, реши в четвъртък кабинетът, като отпусна още 104 млн. лв. на НОИ. С отделно решение ще реши и дали бонусът да остане и през септември, за да не се прекъсват помощите за възрастните. “Изплащането на тези суми обаче не е предвидено трайно в законодателството ни, има инцидентен характер и не предоставя необходимата сигурност за пенсионерите и предвидимост по отношение на техните доходи”, пише в мотивите си към актуализацията на ДОО Донев.

“Максималният осигурителен праг и максималния размер на пенсиите обаче остава като въпрос пред редовен кабинет”, каза пред обществения съвет финансовият министър Асен Василев.

Всички разчети ще бъдат внесени в парламента. Депутатите трябва да решат ще приемат ли в този вариант актуализацията на бюджета, или ще правят нова.

Ася Гонева от КНСБ предложи да се повиши осигурителният доход и да отпадне таванът за пенсиите, тъй като те деформират системата.

Заместник социалният министър Иван Кръстев обясни, че мярката “Родители в заетост” е преустановена, тъй като децата нямат нужда от гледачка, когато родителите работят хоум офис, дори да не ходят на училище или градина заради пандемията.

Предвижда се заделянето на допълнителни 30 млн. лв. до края на годината за подкрепа на родители с по-ниски доходи по време на пандемията. Ще се разработи и програма за подкрепа на 21 059 семейства с общо над 3 млрд. лв. по линия на ОП “Развитие на човешките ресурси”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>