Стинг в Атина, Джеймс Артър в Букурещ, но другите световни звезди - догодина

21.07.2021 22:04 Мария Райчeва
Стинг ще пее в Атина.
Стефан Еленков казва, че Пловдив ще стане столица на рока. СНИМКА: ВАСИЛ ГЕРМАНОВ
DJ Bobo щe се включи в SPICE Music Festival на пристанището в Бургас. СНИМКА: РОЙТЕРС

Пловдив може да стане столица на рока през 2022-а, идея за голям фестивал и в София

На 17 август британската звезда Джеймс Артър ще пее в Букурещ, а на 29 септември и 1 октомври евентуално ще се състоят концертите на Стинг в Атина. Засега това са единствените популярни имена, които ще гостуват през лятото и началото на есента в близост до България. Има обявени дати през есента за още няколко изпълнители в съседните ни държави, но предвид непрекъснато променящата се обстановка заради коронавируса изобщо не е ясно дали събитията няма да бъдат отложени.

За сметка на това е пълно с фестивали, в които участват местни музиканти и не толкова скъпоструващи чужди певци. На 1 август в Кушадасъ има летен фест, на 27-и в Анталия ще се състои Мегафест, а

на 28-и в Анкара

ще се забавляват

почитателите на

хип-хоп музиката

Летен фестивал ще има и в Букурещ от 13 до 15 август. Следващият по-голям концерт, освен този на Джеймс Артър, е чак на 29 септември. Тогава ще свири Ричард Клайдерман, като ще повтори участието си и на следващия ден. В Гърция са предвидени доста музикални забавления за плажуващите из различните курорти, но все с тамошни звезди и чужди не толкова популярни имена. Въпреки съобщенията за затягане на мерките заради коронавируса в южната ни съседка плажните партита вървят с пълна сила. В Сърбия голямото събитие за това лято беше “Екзит”, но фестивалът вече отмина преди броени дни.

“Сръбският пазар доста се отдръпна от лайф концертите, гърците по-скоро разработват южната, а не северната част на страната. В Турция почти спряха да пътуват артисти.

Реално сме останали

сами с Румъния,

които от време на време се борят за някакви събития. Когато има повече държави наоколо, които подкрепят музиката на живо, е по-лесно да се договорят концерти на световни звезди, защото така се уреждат 5-6 дати. А сега сме поставени пред избора турнето да започне от България и да продължи към Западна Европа или да завърши у нас и големите изпълнители да се приберат към Щатите или Англия”, обяснява Стефан Еленков, шефът на “Фест тийм”, който преди около година сключи договор със световния промоутър “Лайф нейшън”. Това поразмести музикалния пазар у нас, защото преди това лицензиант беше “София Мюзик Ентърпрайсис”. Но скандал и конфликт няма, двете български компании продължават да работят заедно, както е било и досега. Събитието, в което си съдействаха, най-големият рок фестивал у нас - Hills of Rock, обаче се отложи за догодина. А причината е съвсем разбираема - световните музиканти масово спряха турнетата си и без големи имена фестът няма как да се състои. Вече тече трескава подготовка по организацията му за следващото лято, все още не издават имена, но обещанията са да има впечатляващи участници.

Засега прогнозите са, че големите концерти ще започнат отново да се случват догодина. Всички турнета, които трябваше да бъдат през 2020 г., се преместиха за 2022 и 2023 г. “Ще бъде много трудно през следващите две години да се намерят свободни артисти сред големите имена, защото

търсенето им ще се

увеличи многократно

Вече са продали билети за събития, които не са се състояли, а те трябва да се случат. От друга страна, ще им бъдат отправяни оферти за други концерти. Така че се очаква много бързо възстановяване на този пазар”, казва Стефан Еленков.

2019 г. беше най-успешната за тази индустрия от гледна точка на обороти, брой концерти, посещаемост. А след дългата пауза интересът ще е още по-голям. “През следващата година у нас ще има впечатляващи концерти, които до този момент не са се случвали, и се очаква Пловдив да стане столицата на рока. Всички промоутъри сме готови да работим заедно, за да се случи много голям фестивал и в София, но засега е само идея. Ще ни е нужна подкрепа и от общината”, добавя Стефан Еленков.

Факт е, че нашият музикален пазар върви 30-40 г. след западния и още се учим да изграждаме фестивална култура. Но нещата се променят и промоутърите са оптимисти, че някой ден и у нас ще може да си позволим да гледаме на живо звезди като “Ролинг Стоунс”, Били Айлиш, Шон Мендес и т.н., чиито хонорари надхвърлят 750 хил. евро. Липсата на големи събития в съседните ни държави пък може да ни направи и атрактивна музикална дестинация, още повече че вече е традиция на концертите на наша територия да идват доста зрители от чужбина.

Подобно на останалите балкански страни у нас също феновете ще се забавляват на големи музикални фестивали. Следващата седмица, от 29 до 31 юли, ще се състои българското издание на сръбския “Екзит”. Кръстено е “Сънленд”, ще бъде на плажа Перла, а в афиша му има дълъг списък с български музиканти, сред които са “Ъпсурт”, “Уикеда”, Руши Видинлиев, “Джеръми?”. Ще участват също сръбски, босненски, израелски и британски артисти.

От 6 до 8 август чужди и български звезди ще ни върнат няколко десетилетия назад с музиката от 90-те години. SPICE Music Festival ще бъде на пристанище Бургас, а голямата лятна дискотека ще тече с имена като C-Block, Coolio, DJ Bobo, Джени от Ace of Base, “Фондацията”, представяйки Дони и Момчил.

От 20 до 22 август за първи път във Велинград ще се състои “Арте фестивал”, изцяло семейно събитие. Музикални концерти, сцени за комедии, кулинарни изяви, парк за приключения, събития за тийнейджъри са малка част от многобройните забавления, които се подготвят за зрителите.

За първи път и в Копривщица ще се организира голям фестивал. Master of Art ще бъде от 25 до 29 август и на сцената му ще излязат Поетите, Люси Дяковска, Александрина Пендачанска, Хилда Казасян и “Акага”.

С турнета из цялата страна обикалят Графа, Стефан Вълдобрев и “Обичайните заподозрени”, Васил Петров, Б.Т.Р. И “Фондацията” имат планирани дати, а нашумелите млади звезди като Дара, Михаела Маринова и Михаела Филева също са със запълнени програми.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>