Мним американски астронавт търси посредник в България, дава тлъста комисионна

21.07.2021 15:33 Надежда Алексиева

Писмо, изпратено по електронна поща от името на сержант Джесика Меир, астронавт на НАСА, разтревожи читател на “24 часа”, който изпрати до екипа ни неговото съдържание.

Когато нашият читател получил имейл, в който непознат моли за “разговор”, той отговорил утвърдително. В следващ имейл, подписан от Джесика Меир и подплатен с нейна снимка в скафандър, мнимата астронавтка разказва подробно за премеждията си в Сирия, където при специална акциия е спечелила 2 млн. долара, които иска да изпрати по дипломатически канали до получателя с идеята да ги инвестира по някакъв начин в страната ни.

За жеста посредникът щял да получи 30% комисионна, или 600 000 долара.

Всъщност Джесика Меир е реално съществуваща личност, наистина е астронавт от НАСА, участвала е в редица космически мисии, но едва ли има представа, че някой от нейно име изпраща примамливи писма на хора на другия край на света.

В писмото си, написано на развален български “астронавтката” пише, че в момента е “в миротворчество” в американската военна база в Дамаск, Сирия.

“По време на спасителната мисия на пилота на ИД на Йордания (МКС) на 29 август (предполага се, че е объркан автоматичният превод на датата, бел. ред.) в сирийската столица имаше особено жестока стрелба, след като ги победих, попаднах на две кутии, съдържащи големи суми пари, принадлежащи на спонсори и привърженици на ИДИЛ, които вярват, че парите бяха похарчени за закупуване на оръжия и боеприпаси, така че обединихме 9 спасителни мисии, където парите щяха да бъдат затворени и споделени между всички. След като споделих парите си, спечелих 2 милиона долара.

Правителството на Съединените щати ме помоли да прехвърля екипа си в друга американска военна база, разположена на границата между Йордания и Сирия, така че имам нужда от вашата помощ, за да евакуирам моя дял от парите от Сирия в моята собствена държава. Моля ви да ме защитите, докато стигна до вашата страна. Сигурен съм, че може да сте загрижени за това предложение, но бих искал да ви информирам, че имам солиден бизнес със Security Cargo, компания, която е специализирана в дипломатическите услуги и която обещава да дари фонда по дипломатически канал на някой от моите настроики. Тази пратка ще бъде законно обработена от Cargo и няма да има риск, а парите ще бъдат сигурно запечатани в дипломатическата кутия и дипломатическата кутия ще бъде доставена във вашата страна. Реших да ви дам 30% от общите пари след предаване на парите, а останалите ще бъдат моят инвестиционен капитал във вашата страна”, се казва в писмото.

Подписаната с името на известната американска астронавтка иска да се увери, че може да има доверие на получателя, с когото по-късно щели да планират заедно точното ѝм инвестиране. Тя моли също така за дискретност, молбата ѝ е написаното да не бъде обсъждано с трети страни, както и да бъде премахнато от пощенската кутия.

Според специалисти, писмото е от т. нар. “нигерийска схема”, като на въдицата продължават да се хващат много хора, които в крайна сметка остават измамени в желанието си да спечелят лесни пари. Ако получим подобно съобщение, добре е да не отговаряме и по никакъв начин да не се доверяваме на щедрите обещания.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>