Детските пиеси на Силистренския театър на голям екран през август

21.07.2021 13:48 Милен Милушев
Златина Славева е директор на театъра в Силистра.

По време на отпуска на трупата на силистренския театър записи на детските постановки ще се излъчват на екран, за да могат да бъдат гледани от децата на града и техните родители. Това е по идея на директора на театъра Златина Станева.

„Мисля, че тази идея ще предизвика интерес - ще дадем възможност за една по-различна забава и ангажираност на децата", казва Станева и допълва, че вече има запитвания как ще продължи програмата през август. Има наличен и проектор и екран, така че след като доузрее идеята в главата й и бъде обсъдено с трупата, нещата са на път да се случат.

„След като имаме техническа възможност да осъществим идеята си, защо да не я направим", допълва Станева.

В ролята си на нов - стар директор Златина Станева обясни, че по отношение на програмата на театъра не предвижда кой знае какви промени. Представленията, които се предвижда да бъдат разработени като проекти, са съобразени с наличния творчески състав и на този етап по думите не се предвижда разширение на щата.

Въпреки че по щат нямаме сценограф и режисьор това пък ми помага, дава ми свобода да подбирам режисьорски и сценографски хрумвания и идеи, казва още Златина Станева. По отношение на творческата дейност на трупата има изграден цялостен репертоарен план за следващите четири години, като той е разделен на основна и поддържаща част.

„Основната линия на нашия репертоар продължава представянето на класически произведения, защото практиката показва, че в нашия добруджански край хората имат нужда от представления, които да са близки до техния бит и разбирания. Длъжни сме да си изпълняваме мисията да отговаряме на очакванията на нашата публика, дейността ни е симбиоза между актьори и зрители и ако зрителите не харесват това, което актьорите творят на сцената те няма да идват на театър. До края на годината в основната схема влизат „Криворазбраната цивилизация и„Чудо” по Иван Радоев", обясни директорката на силистренския театър Златина Станева.

„Във финансовата гледна точка мога да кажа че от ноември 2020 година с постановление на Министерски съвет ни се осигуряват заплатите и осигуровките от работодателя. Всички други разходи се поемат от нашите приходи, тези ограничения по отношение на посещаемостта, както и няколкото затваряния се отразяват на приходите и генерираме недостиг. Правим си изключителна сметка за разходите и за разходваните средства по отношение на реализацията на новите творчески проекти. По отношение отново към репертоарната мрежа за следващите четири години предвиждат да се реализират проекти от българската класика , в това число и „Българи от старо време”, както и една от постановките на Ст.Л. Костов „Държавните липи”. Предвижда се да бъдат реализирани и проекти румънски и македонски автори.

От новата българска драматургия през първата половина на следващата година ще бъде реализиран и проектът „Дракончето Драчко” на Янко Митев., който се очаква в края на месеца да постави на силистренска сцена „Мечо Пух”.

“За мен е много важно да чувствам пулса на зрителите, какво приемат и искат и какво не, това ме държи в напрежение и ме стимулира да планирам работата на институцията. Това, че сме комбинирана структура определя и е спецификата на творческата дейност. Плашещото е рутината, работата на актьорите е на сцената , административната работа, контрола е на директора, много е важно тези два аспекта да не се смесва, ако се смесят идва рутината, а това е рисковано и опасно", казва Станева.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>