Ученик от Барутин създаде изкуствен интелект, който разбира български

20.07.2021 13:12 Валентин Хаджиев
Радостин Чолаков е член на клуба “Отличниците на България” на “24 часа” от 2018 г. На снимката е с образователния министър Красимир Вълчев, който му връчи грамотата, и с брат си Слави.
Радостин обича да програмира под ябълковото дърво в двора на къщата си в Барутин.

- Радостин Чолаков от пловдивската Математическа гимназия е сред “Отличниците на България” на в. “24 часа”

- Тествали платформата му по време на матурите

- Преди време спечели от Google ваучери за 2400 долара, за да разработва проектите си

Изкуствен интелект прави корекция на граматични и пунктуационни грешки, генерира текстове, синтезира гласов прочит от написан текст, и то на български език. Той е разработен от 15-годишния ученик Радостин Чолаков от родопското село Барутин.

Ради е част от клуба “Отличниците на България”, който събира най-умните деца в страната по инициатива на “24 часа”. Талантливото момче

влезе в клуба

през 2018 г.

още като

шестокласник

в селското основно училище “Никола Вапцаров” с уменията си да програмира.

Разработеният от Ради проект АзБуки.ML е онлайн платформа, предоставяща съвкупност от алгоритми и модели с изкуствен интелект, която може да се използва от разработчици, компании и ентусиасти.

“Идеята е да се приложат на практика дълбоки невронни мрежи и лингвистични алгоритми, извличащи смисъл, контекст и граматични признаци на речта. Подобни технологии са силно развити за езици като английски и немски. Разработвал съм приложения за големи компании и винаги съм се дразнил, че нямат поддръжка за български”, казва Радостин, който ще бъде в десети клас в Пловдивската математическа гимназия.

“Това ще са компютърни програми, които да анализират речта както граматично, така и смислово, за да извличат полезна информация. По този начин компютърът ще може да прави редица дейности, полезни за различните сфери на живота -

от кратки

преразкази

на дълги

новинарски

статии до

поставяне на

запетайки

в изреченията”, казва Радостин.

Създаденият от него продукт експериментално е тестван на държавния зрелостен изпит по български език и литература и постига точност от 78% на граматичните задачи.

“Тестването върху матурите няма за цел да ги решава, те просто бяха подходящи за експериментиране. Не искам да помагам за нечестно взети изпити по този начин, а само да оценя създадените алгоритми.

“Работата по подобна платформа е трудоемка задача и изисква всеобхватни знания - от компютърни науки през лингвистика и филология до работа с данни и изкуствен интелект”, уточнява момчето.

За създаването ѝ са използвани няколко милиона изречения и думи, набрани от корпуси на БАН и отворени онлайн портали. Помагали са му учени от академията - с познания по български език или с осигурен достъп до данни. Платформата се използва също за научни и демонстрационни цели в няколко университета и гимназии.

“Този изкуствен интелект може да се приложи в различни сфери. Например чатботове, които

да отговарят

автоматично на

съобщенията,

които една голяма компания така или иначе получава с хиляди. Подобна поддръжка може да се използва и в образованието и медиите: например когато човек търси новина и информация онлайн, излизат много източници и надали всеки от нас изчита всичките. Но една добра програма може да направи нещо като кратък преразказ на някоя обширна новинарска тема”, казва той.

В момента Ради работи усилено за това

компютърът да

може да чете

текста на

помагала за деца

с увреждания

Младежът доброволства за различни каузи. Помага на фондация “Усмивка за Африка”, като създава и развива сайта им. Помага и на сдружения с друг предмет на дейност като историческото “Мост през вековете”.

“Още като малък Ради много четеше книги и решаваше задачи. Взехме му компютър, за да учи по-лесно уроците си, а той започна да се рови и да търси информация за програмиране”, казва баща му Лозан, който работи в дърводелски цех в Барутин.

Майка му Стефана е шивачка в цех в селото. Тя станала причина за разработката на мобилното приложение за Android - AnyGoal.

Стефана направила бележка на Радостин, че яде много шоколад: “Ти днес знаеш ли колко сладко си изял?”. Синът ѝ отговорил, че ще си записва. Вместо записки на хартия обаче Ради измислил мобилно приложение, нещо като дигитален бележник. Впоследствие то прераства и в минисоциална мрежа.

Всъщност Ради

се занимава с

програмиране от

9-годишен

В началото леля му Елица и нейният съпруг му показали няколко стъпки за елементарни действия в програмирането. Те обаче живеят в Пловдив, затова продължил да се учи с четене и гледане на образователни клипове в ютюб. Сам се запознал с почти всички езици за програмиране, които се използват за създаване на програми, контролират поведението на машина, реализират алгоритми точно или във вид на човешка комуникация.

Самоукият програмист напредва бързо и още след първите си стъпки печели множество областни и национални състезания по математика и информационни технологии.

Още на 12 години се впуска и в международни проекти. Сред най-шумните му успехи е спечелването на ваучери на стойност 2400 долара от гиганта Google, за да ги използва в платената платформа за иновации Google Cloud и да развие проектите си. Става

лауреат на

националните

олимпиади по

информационни

технологии

за 2020 и 2021. Получава младежка награда БАИТ от Българската асоциация по информационни технологии. Той е и съорганизатор на няколко технологични събития.

Програмира винаги след като приключи със задачите си в училище. Досега Радостин няма оценка, различна от “отличен” . не само в училището в Барутин, но и в елитната гимназия в Пловдив.

“През ваканцията ще усъвършенствам някои функционалности на АзБуки.ML и ще работя по нови проекти. Работното ми място е в двора на сянка под една ябълка. Помагам в някои тънкости в програмирането и на по-малкия ми брат Слави”, казва Радостин.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>