Защитени ли са личните ни данни, когато се регистрираме в сайт за онлайн залози

https://www.24plovdiv.bg/sport/article/9916751 www.24chasa.bg
Източник: Pixabay

При регистрация в букмейкърски сайт едно от нещата, които трябва да направим, е да предоставим личните си данни. Това задължение идва в момента, в който искаме да изтеглим пари, ако сме спечелили. Преди това бетинг компаниите изискват от нас имена, адрес, ЕГН, номер на лична карта, телефон и мейл. В началото можем да депозираме средства и да залагаме пари с тези данни, но стигайки до момента с тегленето, букмейкърите изискват от нас снимки на личната ни карта от двете й страни, за да верифицират профила ни. Причината е, че законът ги задължава и така е по целия свят, не само у нас.

Всичко това можете да направите, например, при бет 365 регистрация, в която ще видите всяка една стъпка.

Много хора първоначално се притесняват от това, тъй като се страхуват от злоупотреба с личните си данни. Компаниите обаче гарантират, че подобно нещо няма как да стане, тъй като имат множество защити. При получаване на лиценза си от Комисията по хазарта в дадена страна, от тях се изисква да докажат сигурността си срещу изтичане на лична информация, хакерски атаки или други злоупотреби. Букмейкърските сайтове разполагат със 128-битово криптиране и SSL сертификати.

Едно от нещата, за които е важно да знаят компаниите от вашите лични данни, е дали имате навършени 18 години, тъй като хазартът е забранен за по-ниска възраст.  Естествено, трябва да се докаже и вашата самоличност, тъй като хазартът е една от сферите, в които хора с нечисти интереси често опитват злоупотреби в цял свят. Затова всяка компания разполага със специализиран екип, който работи с предоставените от вас цифри при регистрацията ви, за да гарантира, че всичко е както трябва.

Сигурно е, че вашите данни ще бъдат ползвани от бетинг брандовете без с тях да бъде злоупотребено.

Във всеки сайт можете да намерите и бутон "Политика за защита на личните данни". Там е обяснено подробно защо се изискват личните данни на всеки клиент. Уточнено е, че "политиката за защита на личните данни отразява изискванията на Регламент 2016/679 ЕС относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни („Общ регламент относно защитата на данните” или GDPR), във връзка с обработването на личните данни и Закона за защита на личните данни, както и други специални изисквания на приложимите за дейността ни нормативни актове, вкл. но не само: Закона за хазарта, Закона за мерките срещу изпиране на пари, подзаконовите нормативни актове, както и приетите от Държавната комисия по хазарта задължителни игрални условия, правила и изисквания за организираните хазартни игри от дружествата, работещи под търговската марка".

Сайтовете за онлайн залагания пишат също: "ако не ни предоставите данни за идентификация, не бихме могли да Ви предоставим съответната услуга".

Те са задължени да пазят вашите лични данни от трети лица, с изключение на дадени институции, за които законът ги задължава, ако им бъдат изискани. Сред тях могат да бъдат Държавна комисия по хазарта, Национална агенция за приходите, Държавна агенция „Национална сигурност“, в изпълнение на нормативно установени изисквания и задължения, свързани с провежданите хазартни игри. Тези органи имат право да получават информация относно регистрираните потребители, направените залози, изплатени печалби, както и други данни, в предвидените от закона случаи и форма.

Като цяло обаче можете да бъдете напълно спокойни, че никой няма да злоупотреби с вашите данни и ще можете да се насладите единствено на събитията, които предлагат букмейкърите. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Какво ще стане утре?! звезда Възможни провокации в Печерската лавра Киев гони руските попове - заг. Украйна отнема централния манастирски комплекс от "агентите на Кремъл", свещениците обещават "да воюват" Тежка и напрегната сряда очакват в Киев заради връщането на най-голямата светиня в ръцете на украинската църква

С радостни целувки по бузите приветства колегата си Христо Петков Ани Пападопулу. Двамата се видяха в Народния театър преди представлението на Самуел Финци "Един кон влязъл в бар". Двамата актьори не бяха единствените колеги, дошли на представлението. В публиката бяха още Койна Русева, Снежина Петрова и други актьори

Пролетта дойде и не само дърветата се раззелениха. Знаменитата разследваща журналистка Миролюба Бенатова също надяна зелена премяна и тръгна по задачи. Снимки: България