Популярен ли е американският футбол у нас

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9914756 www.24chasa.bg
Източник: Pixabay

Американският футбол е колективен спорт с топка, известен в страните от Северна Америка само като футбол. На практика много по-близък е до ръгби, отколкото до познатия на европейците футбол. Както и при европейския футбол, на терена от 100 ярда излизат по 11 играчи, като всеки отбор има своя половина от игралното поле с врата и „крайна зона“, която защитава. При американския футбол, обаче броят на смените е неограничен за разлика от европейския. Мачовете от американския футбол присъстват редовно в тиражите на Бет365 и са сред най-предпочитаните от любителите на онлайн залагания.

Защо американският футбол не е известен у нас

Американският футбол не е популярен в България, въпреки че се практикува у нас от далечната 1991 година. Дълги години имахме само един отбор в този спорт, а през последните години станаха повече. Все пак този спорт не е сред приоритетните за българите.

Основната причина да няма интерес към него е, че нито една българска телевизия не излъчва на живо мачове от „Лигата на извънземните“. Така хората не получават представа кои са звездите в този спорт, нито имат възможност да следят представянето им.

Липсата на телевизионно излъчване е свързана и с часовата разлика. Сега да се показва спорт на запис няма същия ефект, а евентуални предавания на мачове от американския футбол на живо биха били възможни, само ако продуктът е разработен - нещо което не е направено.

Правят национален отбор по американски футбол в България

Въпреки че у нас американският футбол е в сянката на европейския футбол, той сякаш има бъдеще. Предстои да бъде лицензирана Българска федерация по американски футбол (БФАМ) и да се сформира национален отбор, който да участва в Балканската лига.

Федерацията ни планира и създаването на държавно първенство с две дивизии – Източна и Западна. Следващата цел е да се развиват детски школи, защото сега има само една по американски футбол. Тя е в Шумен и в нея тренират осем деца на възраст 10-15 години.

Официално в България има осем отбора по американски футбол – четири в София и по един във Варна, Бургас, Шумен и Благоевград. Тим в Русе също развива този спорт, а любители го играят и в Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Габрово и Монтана.

Какво трябва да знаете за американския футбол

Целта в американския футбол е топката да достигне до крайната зона на противниковия отбор или да премине през вратата, с което се отбелязват точки. Победител е отборът, отбелязал повече точки в игровото време.

Както и при ръгбито, топката може да бъде придвижвана както чрез носене, така и чрез хвърляне или ритане, но разликите между американския футбол и ръгбито са свързани с няколко други правила, по които се играе.

Най-важното от тях е, че един от играчите от атакуващия отбор има право в рамките на едно разиграване един път да подаде с ръка топката напред, при условие че се намира зад линията, от която е започнало разиграването.

В случай на равенство след края на редовното време в мач по американски футбол, се играе едно продължение, което приключва, ако отборът, атакуващ пръв, отбележи тъчдаун или при която и да е от следващите атаки бъдат отбелязани точки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Какво ще стане утре?! звезда Възможни провокации в Печерската лавра Киев гони руските попове - заг. Украйна отнема централния манастирски комплекс от "агентите на Кремъл", свещениците обещават "да воюват" Тежка и напрегната сряда очакват в Киев заради връщането на най-голямата светиня в ръцете на украинската църква

С радостни целувки по бузите приветства колегата си Христо Петков Ани Пападопулу. Двамата се видяха в Народния театър преди представлението на Самуел Финци "Един кон влязъл в бар". Двамата актьори не бяха единствените колеги, дошли на представлението. В публиката бяха още Койна Русева, Снежина Петрова и други актьори

Пролетта дойде и не само дърветата се раззелениха. Знаменитата разследваща журналистка Миролюба Бенатова също надяна зелена премяна и тръгна по задачи. Снимки: България