Писти със знаци като магистралите

https://www.24plovdiv.bg/Article/1762544 www.24chasa.bg

Знаци като тези по пътищата и магистралите ще насочват скиорите към лифтовете и влековете, ще им указват поведение и въвеждат забрани. Те са вписани в проект за наредба за безопасната експлоатация и техническия надзор на въжените линии.

Документът е нов, тъй като сегашната наредба е от 1974 г., казва Юлиян Иванов, шеф на държавния технически надзор към агенцията по метрология.

За първи път се предвижда ползването на лифтове и влекове да се регулира със знаци, подобно на тези за шофьорите. Те са 30 на брой (най-важните виж вдясно).

Писти със знаци като магистралите

Първата част са указателни. Посочват къде е влекът, мястото за първа помощ, или къде има телефон за спешни обаждания.
Най-много са упътващите. Показват как да се повдига затварящото приспособление на седалката, съветват скиора да вдигне върховете на ските,
почти разказват как да напуснете седалката. Един от най-важните е, че децата с височина под 1,25 м могат да ползват съоръженията само с придружител. Дава се разпореждане как да реагира скиорът, ако падне от влека, както и как да слезе от него.

Указателни знаци ще показват на скиорите къде да седнат или как да си държат ските.
Указателни знаци ще показват на скиорите къде да седнат или как да си държат ските. СНИМКА: 24 часа

Има и забранителни знаци. Те са едва пет. Първият забранява да се разлюлява седалката на лифта. Не се позволява да се поставя тегличът между краката. Последният раздел е с предупредителни знаци за опасност.

Юлиян Иванов обясни, че са транспонирани евродирективи, но е черпен опит от държави с традиционни ски курорти. Наредбата предвижда предимно технически норми за изграждане на лифтове и влекове, описва начина и срока на проверките им.

Знаците стават задължителни от момента на приемане на наредбата от Министерския съвет и публикуването в "Държавен вестник".

В момента тече проверка на зимните курорти, съобщи Иванов. В понеделник той е подписал заповед за старта . Еспертите му проверяват не само въжени линии и ски влекове, но и асансьори, газови уредби, котли под налягане и всякакви уреди, които представляват опасност. Например повечето механи са под земята, а там не могат да се ползват газови бутилки, обясни той.

За Пампорово вече са съставени 70 акта, но най-вече на собственици на хотели и механи. Ски съоръженията са в добро състояние. Тече проверка в Банско, да се готви Боровец. Ще бъдат инспектирани и малките курорти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае